Arjen Robben ontvangt Eredivisie Oeuvreprijs

6 september 2021

Arjen Robben ontvangt voor zijn voetbalcarrière de Eredivisie oeuvreprijs. Deze ‘nieuwe’ prijs wordt uitgereikt aan een speler met een uitzonderlijke staat van dienst en betekenis voor het Nederlands voetbal. De uitreiking is te zien tijdens de live tv-uitzending ‘Eredivisie Voetballer van het Jaar 2020-2021’ op woensdag 8 september om 20.30 uur op ESPN.

Na een indrukwekkende loopbaan van 21 jaar in het betaalde voetbal, zette Arjen Robben afgelopen seizoen in Groningen een punt achter zijn actieve voetbalcarrière. Zijn debuut in de Eredivisie maakte Robben in dienst van FC Groningen op 3 december 2000 in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (0-0).
 
Buitenlandse avontuur
Na twee seizoenen FC Groningen maakte de aanvaller de overstap naar PSV. In 2004 ging Robben het buitenlandse avontuur aan. De vleugelaanvaller speelde achtereenvolgens bij Chelsea, Real Madrid en Bayern München. De in Bedum geboren Groninger won onder meer twaalf landstitels en andere grote prijzen, waaronder in 2013 de Champions League met een winnende treffer op Wembley.
 
Na tien jaar kwam Robben naar huis, zoals hij het zelf zei. Hij keerde terug bij zijn jeugdliefde, de club waarbij het voor de 96-voudig international allemaal begon. Voor de FC-supporters een sensatie met een onbeschrijfelijk gevoel van trots, voor de voetballiefhebbers een verhaal als in een jongensboek. Op 19 mei 2021 speelde Robben de laatste wedstrijd uit zijn profcarrière voor FC Groningen, uit tegen FC Utrecht.

Robben2

Hollandse meester
Directeur Jan de Jong van de Eredivisie zegt over de toekenning van de oeuvreprijs: “Arjen Robben is het levende bewijs dat jongensdromen kunnen uitkomen. Gezegend met een door god gegeven talent en een buitenaards doorzettingsvermogen heeft hij eigenhandig het aanzien van het Nederlands voetbal nog flink wat mooier gemaakt. Een Hollandse meester. Het talent is helaas niet te kopiëren maar zijn inzet, professionaliteit en de wil om te winnen en de beste te willen zijn gelukkig wel. Arjen is een parel aan de kroon van de Eredivisie. Begonnen als jongen op de fiets in Groningen, kerel geworden in Eindhoven om daarna te worden tot een man van de wereld in Londen, Madrid en München om vervolgens ‘gewoon’ weer te landen in Groningen. Niet met een privéjet, maar opnieuw met de fiets. Arjen hoort thuis in de eregalerij van het Rijksmuseum van de Eredivisie. Het minste wat wij voor hem terug kunnen geven voor al dat moois, is een oeuvreprijs.”

Robben 1

Laatste nieuws