string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Andersson: ‘Ik wist meteen dat het fout zat’.

Woensdag 30 september 2009 om 11:12

Petter Andersson heeft een beroerde nacht achter de rug. “Ik heb een uur op bed gelegen en toen ben ik in de woonkamer op de bank gaan liggen, films kijken. Ik kon niet slapen.” Dinsdagmiddag had de 24-jarige Zweed te horen gekregen dat zijn voorste kruisband in de linkerknie opnieuw was afgescheurd.

Het hoofd van Andersson is amper tot rust gekomen. “Er gaan zoveel dingen door mijn hoofd. Is het niet te snel gegaan? Weer een operatie, weer revalideren, weer maanden eruit. Ik richt me op volgend seizoen. Dat ik daar voor ga, dat heb ik al wel in mijn hoofd. Dat is nu nog even moeilijk op te brengen, maar straks weet ik dat ik weer fit wil worden en er alles aan wil doen om weer te kunnen voetballen.”
Ongelukkige tackle
Andersson scheurde op 25 januari van dit jaar in de slotfase van het competitieduel met Ajax bij een ongelukkige tackle de voorste kruisband in de linkerknie af. Na een operatie in Zweden werkte de 24-jarige middenvelder de afgelopen maanden aan zijn herstel. Maandagavond verdraaide hij in de beginfase van de wedstrijd Jong FC Groningen – Jong AZ zijn knie. Andersson had zijn ploeg toen al aan een 1-0 voorsprong geholpen.
‘Knak’
“Op het middenveld nam ik een bal aan, zette mijn been op de grond en wilde afzetten om naar voren te lopen. Toen bezweek de knie”, vertelt Andersson. “Ik hoorde ‘knak’, ik wist meteen dat het fout zat. Eerst schreeuwde ik van de schrik en pijn, daarna schreeuwde ik uit woede en frustratie. Toch dacht ik niet direct aan nieuw kruisbandletsel, want het was anders dan bij mijn eerste blessure. Ik hoopte ook dat het wat anders was, de klap kwam dan ook hard aan toen ik dinsdagmiddag te horen kreeg dat het opnieuw de kruisband is. Ik snap nog niet hoe dit heeft kunnen gebeuren.”
Te snel
De Zweedse middenvelder speelt met de vraag of het wellicht toch niet allemaal te snel, te voorspoedig is verlopen. “Maar voordat ik weer aan de groepstrainingen begon en mijn eerste wedstrijden speelde, heb ik drie uitgebreide tests ondergaan. Twee hier in Groningen en voor de zekerheid ook nog een keer in Zweden. De arts daar die mij ook had geopereerd, zei dat het er voorbeeldig uitzag, uitstekend zelfs. Net als de mensen hier. Er was niets wat er op wees dat ik er nog niet aan toe was.”
‘Vrij in het hoofd’
Andersson zegt dat hij maandagavond voor het eerst ‘echt vrij in het hoofd’ aan de wedstrijd begon. “Voor die tijd dacht ik toch in mijn achterhoofd steeds aan de knie. Hield ik me ook nog wel eens in. Maandagavond had ik me voorgenomen me volledig te focussen op de wedstrijd en er vol voor te gaan. Het begon ook lekker met een doelpunt, al na twee minuten. Daarna ging het mis.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’