string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Anderhalf uur afzien in Euroborg.

Zaterdag 19 februari 2011 om 22:50

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 4-1 verloren van Roda JC Kerkrade. Bij een gevoelstemperatuur van ver onder nul scoorde Mads Junker een hattrick namens de gasten. Nicklas Pedersen redde vlak voor tijd de Groningse eer.

In de 24ste speelronde van de Eredivisie moest de FC het voor het eerst dit seizoen (en vorig seizoen) stellen zonder topscorer Tim Matavz. Hij kampte met een liesblessure. Nicklas Pedersen, die soortgelijke klachten vertoonde in de week voorafgaand aan het duel, kon wel starten en begon in de spits. Petter Andersson maakte zijn opwachting op het middenveld. Aanvoerder Andreas Granqvist keerde terug van een schorsing. Gonzalo Garcia (bovenbeen), Jorrit Kunst (knie) en Koen van de Laak (knie) ontbraken nog op het appel.
FC Groningen – dat de toss verloor en Roda JC van helft zag wisselen – begon aardig aan de wedstrijd en was heel erg dreigend. Een handvol corners van de in totaal zestien die de thuisclub zou veroveren, leverden echter niet direct doelkansen op. Roda JC kwam uit de tegenaanval via Morten Skoubo twee keer gevaarlijk uit in die fase.
De eerste tegenslag bij Groningen was een blessure van Petter Andersson aan de knie. De Zweed kwam eerst naar de kant om clubarts Frank Baarveld ernaar te laten kijken moest zich na een kwartier laten vervangen. Voordat hij naar de kant ging, was Roda JC Kerkrade evenwel uit een hoekschop op voorsprong gekomen. De bal werd in vier schijven uiteindelijk via aangever Willem Janssen door Mads Junker tot doelpunt gepromoveerd: 0-1.
Na die tweede tegenslag was het voor de FC zaak de draad weer op te pakken. Daarin slaagde de ploeg pas in het derde kwartier van de eerste helft. De dreiging bleef en Roda had vooral bij de spelhervatting letterlijk handen en voeten nodig om de Euroborgers af te stoppen. Bij een van de hoekschoppen werd Andreas Granqvist zowel op de hakken getrapt als onderuit geduwd door Pa Modou Kah, die het restant van de eerste helft daardoor met gefluit werd begroet.
Het zat echter opnieuw niet mee toen Fredrik Stenman met last aan de knie naar de kant moest. De Zweed hield het uiteindelijk toch nog tot de rust vol. De vierde tegenslag was er voor Oluwafemi Ajilore, die vlak na zijn invalbeurt (voor Andersson) met kuitklachten kampte en zich eveneens in de rust moest laten aflossen. Als Jonas Ivens iets geduld zou hebben gehad bij een kopkans, had de stand bij het aanbreken van de pauze overigens zomaar 1-1 kunnen zijn.
Het scenario liep evenwel totaal in het voordeel van de gasten uit Limburg. Na ruim een uur spelen was het namelijk opnieuw Junker die in de diepte werd weggestuurd door Ruud Vormer en de 0-2 aantekende. Tegenslag nummer vijf werd negen minuten later gevolgd door nummer 6, een soortgelijke treffer als die ervoor. Deze keer was Janssen de aangever en Junker met zijn derde van de avond de maker van 0-3.
En zo leek het duel – nog geen twee weken na de recordzege van 7-1 op Willem II – af te steven op een recordnederlaag. In Euroborg verloor FC Groningen tweemaal met een marge van drie treffers: op 26 november 2006 tegen ADO Den Haag (2-5) en twee seizoenen later tegen FC Twente (1-4). In de 83ste minuut had Andreas Granqvist na een handsbal van Roda JC de uitgelezen kans de stand nog wat dragelijker te maken. Doelman Przemyslaw Tyton herhaalde echter zijn huzarenstukje van een week tevoren en keerde de inzet van de Zweed.
Nicklas Pedersen deed twee minuten voor tijd nog wel wat terug. De Deen die na elk doelpunt van de Limburgers een kans of mogelijk onbenut had gelaten, wist een voorzet van Danny Holla wel kunstig binnen te werken en tekende daarmee zijn vierde seizoenstreffer aan: 1-3. In de slotfase zag Willem Janssen een schot via doelman Luciano da Silva voor de voeten komen van invaller Boldizsár Bodor en daarmee in de eerste minuut van de extra tijd de 1-4 aantekenen. Het diepterecord van drie goals verschil werd daarmee dus toch geëvenaard.
Zelden eerder was het – ondanks de officiële vorst van slechts één graad – door de ijzige oostenwind die door Euroborg raasde, zo koud op de tribunes. Het was dan ook niet verwonderlijk dat slechts een deel van de supporters het volhield tot de laatste minuut op zijn of haar plek te blijven zitten. Over twee weken is het te hopen dat de naderende lente tegen Heracles Almelo zijn weerslag zal hebben op de ploeg. Op zondag 27 februari gaan de mannen van Pieter Huistra eerst nog op bezoek in De Kuip, bij Feyenoord.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman (46’ Metaj); Holla, Sparv; Enevoldsen, Andersson (16’ Ajilore; 46’ Bacuna), Tadic; Pedersen.
Rest bank: Van Loo, Veldmate, Hiariej, Mamedov.
Opstelling Roda JC
Tyton; De Fauw, Wielaert, Kah, Hempte, Svärd, Vormer, Janssen, Hadouir, Skoubo (85’ Bodor), Junker (90’ Meulens).
Rest bank: Prus, Addo, Horsten, Huysegems, Hupperts.
Toeschouwers: 22.013 (uitverkocht)
Scores: 15’ Junker (Janssen) 0-1; 62’ Junker (Vormer) 0-2, 71’ Junker (Janssen) 0-3, 88’ Pedersen (Holla) 1-3, 91’ Bodor (-) 1-4.
Bijzonderheid: 83’ Strafschop Granqvist gestopt door Tyton
Scheidsrechter: Vink
Grensrechter: Droste en Inia
Vierde official: Abbink
Gele kaarten: 30’ Junker, 50’ Hempte, 69’ De Fauw, 71’ Metaj

Gerelateerd nieuws.

22 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard