string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Ajilore schakel in WK-kwalificatie.

Woensdag 18 november 2009 om 17:31

Zonder zelf in het veld te staan, is Oluwafemi Ajilore een belangrijke schakel geweest in de plaatsing van Nigeria voor het WK. Met flinke rugklachten maakte hij plaats voor aanvaller Obafemi Martins die twee keer scoorde.

Hoewel Ajilore met flinke rugklachten terugkeerde uit Nigeria, blikt hij toch met een brede glimlach terug op de doldwaze zaterdag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.  De middenvelder belicht de gebeurtenissen nog eens voor deze website. “Daarbij wil ik graag beginnen met de moeilijkheden die we hebben gehad. Het hele volk had eigenlijk al de hoop opgegeven toen wij gelijk speelden tegen Tunesië. Sommige fans waren zelfs kwaad op ons en konden niet begrijpen waarom we ons niet zouden plaatsen.”

Charter
De uitgangspositie was voor afgelopen zaterdag dan ook niet rooskleurig. Zelf moest Nigeria in Kenya winnen en Tunesië moest ook nog eens verliezen in Mozambique. “Wij hebben als team altijd in onze kansen geloofd. Het zou voor ons moeilijk worden om te winnen in Kenya, maar Mozambique-uit zou ook een hele moeilijke wedstrijd worden voor Tunesië. Het is een sterke tegenstander en de omstandigheden zijn heel moeilijk. Wij hebben er zelf gelijkgespeeld op een slecht veld met een kleedkamer waar je ongeveer naar binnen moest klimmen om erin te komen.”

Alles wat Nigeria zelf in de hand had, was winnen in Kenya dat op zo’n 5.000 kilometer ofwel ruim vijf uur vliegen afstand ligt. “De bond zorgt zoveel mogelijk voor een chartervlucht waardoor onze fans met ons mee kunnen reizen naar uitwedstrijden. Dat was ook deze keer gebeurd. En daarnaast waren er nog mensen met andere vluchten gekomen. Toen we in de eerste helft op achterstand kwamen, werd de situatie natuurlijk nog een stuk lastiger. We bleven vechten en in onszelf geloven. En zolang de stand 0-0 bleef in Mozambique, was er kans op een goede afloop.”

Zak ijs
“In de eerste helft kwam ik tweemaal hard ten val en kreeg ik last van mij rug als ik moest aanzetten en hard wilde lopen. Ik heb aangegeven dat ik gewisseld wilde worden, maar in de rust heb ik van de fysiotherapeut wat pillen gekregen om het toch nog even te proberen. Na een kwartier heb ik aangeven dat ik nu toch echt vervangen moest worden. De coach had al één keer gewisseld, maar ik wilde geen risico voor het team zijn. Bovendien werd de pijn in mijn rug niet minder.”

Het bleek een gouden wissel. De aanvaller, Obafemi Martins, scoorde binnen twee minuten en drie minuten later was het 1-2 door Yakubu Aiyegbeni die juist op de nominatie had gestaan te worden gewisseld als Ajilore door had kunnen spelen. “Op dat moment lag ik op mijn rug op de bank met een zak ijs erop. Ongeveer tien minuten voor het einde van de wedstrijd kregen we bericht uit Mozambique dat Tunesië op 1-0 achterstand was gekomen. Maar vrijwel meteen daarna maakte Kenya tegen ons juist de 2-2.”

Ontlading
Zo keerden de kansen meteen weer. “Maar vier minuten later kwamen we opnieuw op voorsprong door mijn vervanger Martins. Nu waren we er zo dichtbij. En deze keer hebben we nog een keer alles op alles gezet om de voorsprong vast te houden. De ploeg heeft zich maximaal geconcentreerd. De wedstrijd in Mozambique was eerder afgelopen, dus bij het laatste fluitsignaal was de ontlading enorm.”
Zelf strompelde Ajilore nog altijd, maar door de adrenaline maakte hij het feest wel mee. “Onze coach Shuaibu Amodu ging de zelfs de lucht in en het was een groot feest. Rond middernacht zijn we terug gevlogen en om half zes ’s morgens was het groot feest op het vliegveld. Ik had niemand verwacht op zo’n vroeg tijdstip, maar de minister van sport was aanwezig en nog veel meer mensen. Die hebben misschien wel de hele nacht gefeest. Dezelfde fans die de hoop al hadden opgegeven. Zo snel kan de sfeer toch weer omslaan.”

Onderzoek
Ajilore kwam dus niet ongehavend uit de strijd. “Ze hebben in Nigeria meteen een scan gemaakt en op een CD gezet. Deze heb ik aan onze clubarts overhandigd en ze zullen hier in Nederland de ernst van de situatie bekijken. Ik heb nog steeds last van mijn rug, vooral als ik hard wil lopen. Daarom heb ik vandaag (woensdag – red.) ook nog niet meegetraind. Ik hoop dat het zal allemaal zal meevallen en ik gauw weer voor FC Groningen inzetbaar ben.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’