string(9) "claudebot"

Ajax laat FC kansloos.

Donderdag 20 december 2012 om 22:58

Het is FC Groningen donderdag niet gelukt voor een stunt te zorgen in het bekertoernooi. Landskampioen Ajax liet de FC kansloos en won uiteindelijk met 3-0 in een uitverkocht Euroborg. Twee doelpunten in het eerste kwartier van de tweede helft werd de FC uiteindelijk te machtig en maakte een einde aan de bekerillusies.

Een volgepakt stadion, een lekkere sfeer en een gure wind. Het leek donderdagavond allemaal zo veelbelovend in de uitverkochte Euroborg waar de verwachtingen voorafgaand de bekerkraker tegen Ajax hoog gespannen waren. Met als centrale vraag of FC Groningen het kunststukje uit maart 1989 zou kunnen herhalen. Destijds trof de Trots van het Noorden Ajax in de kwartfinale van de beker en zegevierde in het Oosterparkstadion met 3-0. Dit dankzij goals van René Eijkelkamp en Hennie Meijer. Legendarische namen uit een mooi verleden.
Nevland
Donderdagavond stonden er uiteraard heel andere namen op het formulier. Trainer Robert Maaskant had zijn formatie op een plaats aangepast in vergelijking met het duel van afgelopen zaterdag tegen VVV-Venlo. Maikel Kieftenbeld keerde terug op het middenveld, waardoor Andraz Kirm op de bank mocht plaatsnemen.
Nadat Euroborg met een staande ovatie Erik Nevland had begroet, het fenomeen uit Stavanger beëindigde onlangs zijn carrière, toonde de thuisploeg meteen de intenties. Groenwit zocht de weg naar voren en probeerde de gasten uit Amsterdam met de nodige werklust onder druk te zetten. Dat leidde na een minuut tot een eerste mogelijkheid, toen Maikel Kieftenbeld vanaf een meter of 20 uithaalde. Het schot ging echter ver naast.
Moeite
Daarna nam Ajax gedecideerd de touwtjes in handen. De landskampioen voetbalde beduidend gemakkelijker dan FC Groningen, dat moeite had de bal in de ploeg te houden. Desondanks veerde Euroborg na een kwartier op toen Michael de Leeuw voor de goal op een haar na een voorzet van Kieftenbeld miste.
Tien minuten later lag de bal wel in het doel. Na een snelle aanval over de linkerkant belandde de bal bij Siem die Jong die niet aarzelde met een gekruld schot van een meter of twintig raak schoot: 0-1. In het vervolg van de eerste helft probeerde de FC de weg naar voren te vinden, maar kwam niet veel verder dan een vrije trap van Leandro Bacuna die een metertje naast schoot. 
Wissels
In een poging het tij te keren, bracht trainer Robert Maaskant na de thee twee nieuwe spelers. Henk Bos kwam in het veld voor Paco van Moorsel; Mitchell Schet verving Oluwafemi Ajilore. Het resulteerde in een kort offensief. Enkele minuten later leek de strijd echter al beslist. Uit een afgeslagen aanval van de FC bezorgde Lasse Schöne de bal bij Christian Eriksen die met een bekeken volley Luciano kansloos liet: 0-2.
FC Groningen probeerde zich andermaal op te richten door met name de zijkanten te zoeken, maar wist zich geen noemenswaardige kansen te creëren. Ajax bleef eenvoudig overeind en maakte het karwei na 60 minuten definitief af toen Viktor Fischer een voorzet van Derk Boerrigter eenvoudig binnenschoof: 0-3.
Gespeeld
Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Ajax liet nog diverse mogelijkheden liggen om de score verder uit te bouwen. Dit terwijl FC Groningen niet verder kwam dan een kopballetje van Michael de Leeuw en een inzet van Género Zeefuik. Dezelfde Zeefuik mocht vijf minuten voor het einde naar de kant; hij werd vervangen door Richairo Zivkovic. Het einde van teleurstellende bekeravond van FC Groningen dat voor de tweede keer in 12 dagen verloor van Ajax. Donderdagavond met harde cijfers: 0-3.
Zondag sluit FC Groningen in Rotterdam het jaar 2012 af met de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. Het duel in De Kuip begint om 14.30 uur.
Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Ajilore (’46 Schet), Van Moorsel, (’46 Bos) Bacuna; De Leeuw, Zeefuik (’86 Zivkovic).
Rest bank: Bizot, Sparv, Kirm, Bakker.
Opstelling Ajax
Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Blind; Poulsen (’61 Enoh), Schöne, Eriksen; Boerrigter (’72 Lukoki), De Jong (’80 Hoesen), Fischer.
Rest bank: Vermeer, Alderweireld, Andersen, Koppers.
Scores ’25 De Jong 0-1, ’49 Eriksen (Schöne) 0-2, ’60 Fischer (Boerrigter) 0-3
Toeschouwers: 21.994
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Lobbert, Geutjes en Sanders
Gele kaart: ’74 Burnet (overtreding op Lukoki)

Gerelateerd nieuws.

22 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus