string(9) "claudebot"

Adrie Poldervaart: voetbaltrainer vol energie.

Donderdag 24 oktober 2019 om 13:01

Assistent-trainer Adrie Poldervaart is een gepassioneerd voetballiefhebber en topprofessional. De Zuid-Hollander vertelde onlangs in een interview aan het FC Groningen Journaal over zijn eerste maanden in Groningen en de liefde voor de sport. Een verhaal vol energie, voetbalpassie en gedrevenheid!

‘We bedrijven met z’n allen topsport’

Adrie Poldervaart heeft als één van de assistent-trainers bij de eerste selectie een belangrijke rol in de begeleiding rondom het eerste elftal. De 48-jarige Zuid-Hollander is bezig aan zijn eerste seizoen in deze rol bij de Trots van het Noorden en is tegenwoordig inwoner van de wijk Oosterpoort in Stad. “Een prachtige omgeving om werkzaam te kunnen zijn,” aldus Poldervaart.

Poldervaart

In de vele interviews en stukken over Poldervaart komt steeds weer naar voren dat hij een man is die doorgaans weinig slaap nodig heeft. “Ook bij mij gaan 168 uren in een week, net als bij elk ander mens. Maar ik wil die tijd optimaal benutten. Om elke dag te kunnen presteren, moet je ook als trainer fit zijn en blijven. Ik train veel ‘op de club’ om geestelijk en fysiek fit te blijven. FC Groningen is een grote club en we bedrijven met z’n allen topsport. Ik steek veel tijd en energie in mijn werk als trainer en dat wordt hopelijk gewaardeerd.”

Ambitie
De functie als trainer in de top van het amateurvoetbal combineerde hij jarenlang met zijn rol als fysiotherapeut bij Excelsior en ook in een eigen praktijk in Hellevoetsluis plus in een maatschap met twee anderen in Rotterdam. Inmiddels is het zijn ambitie om full-time als trainer actief te blijven in het betaalde voetbal. Alle mogelijke tijd en aandacht gaan naar zijn rol in de technische staf van FC Groningen. “We beginnen elke ochtend met z’n zevenen om de trainingen voor de dag voor te bereiden. Daarbij hebben we een plan voor het eerste halfjaar in elkaar gezet waarbij we naast fysiek ook in tactisch opzicht periodiseren.”

“Zo ligt bijvoorbeeld aan het begin van de week de focus op omschakelen naar verdediging en verdedigen. In de loop van de week gaat de aandacht naar omschakelen naar de aanval, opbouwen en aanvallen. En zo hebben we de globale inhoud voor de komende maanden alvast weggezet. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de fysieke belastbaarheid. We proberen daarin creatief te zijn met onze oefenstof. Het moet in de eerste plaats goed zijn en daarnaast ook afwisselend. Het gaat erom dat we hetzelfde willen aanbieden, maar dan in andere vormen. Het moet voor de spelers en voor ons steeds weer uitdagend blijven om het niveau omhoog te brengen.”

Cover Poldervaart

Italiaanse invloeden
Afgelopen zomer voordat hij bij FC Groningen aan de slag ging, maakte Poldervaart samen met zijn oudste dochter van de gelegenheid gebruik zijn geliefde Italië met een bezoek te vereren. “Dat is echt een geweldig land,” klinkt Poldervaart vol passie. “Echt zoveel dingen vind ik mooi aan Italië; de auto’s, de kleding, de koffie, de vrouwen en de mannen, iedereen zeer gesoigneerd, de prima temperatuur. Een lekker wijntje bij het eten, de gebaartjes en ook de passie in de sport,” maakt hij een bruggetje naar het voetbal.

“De manier van verdedigen in Italië inspireert mij. Het AC Milan van 1987/1988 was door de pressing een cultuurshock onder leiding van coach Arrigo Sacchi. In meer recente tijden kon ik genieten van het Napoli van coach Maurizio Sarri. Hoe hij het voor elkaar had om zijn elftal te laten spelen. Dat is ook altijd wel iets wat ikzelf voor ogen had bij de teams waar ik hoofdcoach was, of dat nu Spijkenisse, Zwaluwen, Barendrecht of bij Excelsior was. Het is mooi dat die manier van spelen herkend wordt en je daarop wordt aangesproken.”

Poldervaart4

Energie en passie
In Italië kwam hij met verbaal doorzettingsvermogen en een ogenschijnlijk onschuldig berichtje op social media uiteindelijk met zijn dochter op de hoofdtribune terecht bij de halve finale tussen Italië en Spanje op het EK onder-21 in Bologna. “Geweldig om mee te maken, alleen al het volkslied. Eigenlijk is het meer een marslied en daarna trok Italië uiteraard voetballend ten strijde. En dan de mensen op de tribunes, die furie, van jong tot oud. Het was echt geweldig om daar eens tussen te zitten. Tot dan toe was het stadionbezoek de laatste jaren vaak beperkt gebleven tot een rondleiding of wandeling in lege stadions van pakweg Brescia en Verona.”

Over vrijwel elk favoriet onderwerp spreekt Poldervaart vol energie en passie. Of het nu de ‘All Blacks’, het Nieuw-Zeelandse rugbyteam of de Amerikaanse sportcultuur is. Mentale weerbaarheid. De wil om te winnen. Omgaan met tegenslagen. Elke ervaring en elk verhaal grijpt hij aan om zijn kennis te verbreden en vervolgens anderen daarmee weer te beïnvloeden en te inspireren. “Het houdt je scherp en verruimt je manier van denken.”

Poldervaart6

De week van Poldervaart

“Laten we voor het gemak even aannemen dat we een thuiswedstrijd op zaterdag spelen, dan kan zondag onze vrije dag zijn, maar dat verschilt per week. Op zo`n vrije dag ben ik bij mijn gezin in Hellevoetsluis. Maandagochtend rond 04.00 uur stap ik dan in de auto zodat ik rond 06.30 uur, voor alle drukte aan, weer in Groningen ben. Meestal trainen we maandags twee keer en dinsdag één keer en rij ik op dinsdag rond 19.30 uur weer naar huis. Woensdag is een vrije dag. Donderdagochtend in alle vroegte ga ik weer richting Groningen voor twee trainingen, vrijdag meestal één training en de laatste voorbereidingen op de wedstrijd en dan zaterdag de wedstrijddag.” 

“Het liefst ben ik op zo’n wedstrijddag – als we thuis spelen – zo’n vier à vijf uur voor aanvang van de wedstrijd op de club. Afhankelijk van de afspraken ga ik vrijdag nog weer naar huis of blijf ik in mijn huisje in de Groningse stadswijk Oosterpoort. In de eerste drie maanden heb ik kennis mogen maken met de Stad, bijvoorbeeld door met collega’s Sander van Gessel en Bas Roorda naar Noorderzon te gaan in het Noorderplantsoen. Maar ik loop ook vaak rustig even met de ‘oortjes’ in muziek te luisteren door de prachtige stad Groningen.”

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus