Absalem definitief bij eerste selectie

26 oktober 2017

Amir Absalem behoort per direct tot de eerste selectie van FC Groningen. De 20-jarige linksback tekende donderdag 26 oktober zijn eerste profovereenkomst, die hem tot medio 2019 bindt aan de Trots van het Noorden.

Absalem, de jongste van vijf broers uit een Rotterdams gezin en opgegroeid onder de rook van De Kuip. De verdediger speelde in de opleiding van Feyenoord, kwam in de zomer van 2016 naar Groningen en voetbalde afgelopen seizoen op amateurbasis voor FC Groningen onder-23 in de Derde Divisie Zaterdag. De linksback was in dat team van trainer Alfons Arts een vaste waarde.

Avontuur
In het seizoen 2003/2004 speelde hij als zesjarig jongentje voor Swift Boys en na een jaar Excelsior maakte, de in Capelle aan den IJssel geboren speler, de overstap naar Varkenoord. Liefst elf jaar kwam Absalem uit in de opleiding van Feyenoord, toen hij voor de keuze stond om een contract te tekenen in Rotterdam -en waarschijnlijk verhuurd te worden- of een ander pad te bewandelen en het avontuur op eigen benen aan te gaan. Hij koos voor het laatste.

Veranderingen
Gekomen in Groningen waren er veel veranderingen voor Absalem, die naast het spelen in groen-wit bovenal voor het eerst op zichzelf ging wonen, overigens samen met zijn teamgenoot Michael Breij. Trainer Alfons Arts zag Absalem zelf voor het eerst aan het werk op zaterdag 5 december 2015 toen hij met Feyenoord A1 op bezoek was bij FC Groningen A1.

“Na een uur werd hij gewisseld,” aldus Arts. “Maar we wilden graag meer van Amir zien en zijn hem blijven volgen in dat seizoen. Uiteindelijk zijn we in gesprek gegaan en heeft hij voor FC Groningen gekozen. In het begin had hij wat tijd nodig en was het moeilijk voor hem, maar na zes tot acht weken had hij zijn draai gevonden. Amir is een speler die rust uitstraalt, technisch prima is, maar in het begin nog vooral aan zijn verdedigende betrouwbaarheid moest werken.”

Mentaal
Absalem, in het bijzijn van zijn zaakwaarnemer en beide ouders, vertelde: “Wat ik vooral heb geleerd, is het zelfstandig zijn buiten het veld. En verdedigend ben ik stukken beter geworden. In mentaal opzicht was het alleen zijn en op mezelf zijn best lastig, maar het heeft me ook weer sterker gemaakt. Mijn doel om in het eerste elftal mijn debuut te maken, heb ik nu bereikt. Maar nu wil ik graag een vaste waarde worden.”

Technisch manager Ron Jans haakte hier op in. “Het ondertekenen van dit eerste profcontract is pas het begin. Wat we van harte hopen, is dat je vooral plezier blijft uitstralen en je best blijft doen. Je hebt aan het begin van dit seizoen de kans gekregen om met het eerste elftal mee te trainen en dat is je goed afgegaan. Je hebt het helemaal zelf verdiend en afgedwongen en bent vanaf nu dan ook een volwaardig lid van de eerste selectie.”

Compliment
Zijn oude trainer Alfons Arts voegde nog toe: “Je hebt een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Als trainer is een eerste invalbeurt in het eerste elftal iets om trots op te zijn. Uit bij Roda mocht je in de basis starten en de hoofdtrainer (Ernest Faber – red.) was uitermate tevreden over je inbreng. Het is een compliment aan de opleiding dat je deze stap hebt gezet. Dat heb je gedaan door keihard te werken en kritisch op jezelf te zijn. Je geeft op het veld wat er binnen de club van je wordt gevraagd. Nog steeds zie ik ruimte voor groei en ontwikkeling en ik hoop dat het je lukt om een vaste waarde te worden in het eerste elftal. Ongetwijfeld zullen er ook nog periodes volgen dat je het lastiger gaat krijgen. Het houdt hier niet op en we zullen je keihard ondersteunen en helpen om verder te komen.”

20171020EOA8070abs2
20171026A4614-2

Laatste nieuws