string(9) "claudebot"

A1-trainer Peter Hoekstra: “Individueel ontwikkelen en doorgroeien”.

Zondag 24 augustus 2014 om 12:20

Voor FC Groningen A1 gaat morgen de competitie van start. Het vlaggenschip van de Regionale Voetbalopleiding begint met een thuiswedstrijd tegen FC Twente A1.

Afgelopen weekeinde viel voor FC Groningen A1 het doek in het bekertoernooi. Ondanks een voorsprong bij rust werd op Varkenoord verloren van Feyenoord A2.
Trainer Peter Hoekstra had hier wel een verklaring voor: “Ik vond het een gelijkopgaande wedstrijd. In de tweede helft gingen zij opportunistischer spelen en opereerden ze ook vanuit de counter. Wij konden daarentegen niet echt gevaarlijk worden. Eigenlijk zitten we nog een beetje in de voorbereiding. Een stuk of vijf basisspelers deden om diverse redenen niet mee waardoor we eigenlijk met het B1 van vorig seizoen speelden. Ik denk dat we op volle kracht niet hadden verloren.”
De voorbereiding van de A-junioren begon al in juni en werd eind juli hervat. “We hebben veel blessures gehad. De eerste week hebben we op het rugbyveld getraind, daarna een tijdje in Haren en vervolgens weer op het rugbyveld. Daar hebben een aantal jongens toch problemen mee gehad. We hebben eigenlijk nog niet met een volledige en fitte groep kunnen trainen en dat is jammer,” aldus Peter Hoekstra.
Het seizoen in de Nike Eredivisie belooft spannend te worden. Maar het gaat er met name toch om spelers naar een hoger niveau te krijgen. Hoekstra: “Ik denk dat in deze groep spelers zitten die het eerste team kunnen halen. Met Roland Baas is dat al het geval. Spelers moeten zich komend seizoen individueel ontwikkelen en ze moeten door kunnen groeien. Ook moeten ze zich bewust worden van wat er bij komt kijken om profvoetballer te worden.”
“Wij praten met de spelers en overtuigen ze van hun kunnen. Maar ze moeten zelf ook de slag maken. Verder ben je van veel factoren afhankelijk hoe hoog je in de eredivisie zult eindigen. Maar uiteindelijk zegt dit niets over het aantal spelers die het betaalde voetbal zullen halen. Ik ben bij PSV ook vaak met teams kampioen geworden terwijl er vervolgens maar weinig spelers doorstroomden naar het hoogste niveau.”
Dit seizoen kennen de landelijke divisies van het jeugdvoetbal een nieuwe opzet. Voor de winterstop spelen de teams in de Nike Eredivisie een halve competitie. De beste acht vormen in het voorjaar van 2015 een nieuwe divisie en spelen dan nog eens tweemaal tegen elkaar. De overige zes teams strijden met de beste vier ploegen uit de eerste divisie tegen degradatie dan wel om promotie. Je zou dit seizoen ploegen als Ajax, Feyenoord of PSV driemaal kunnen treffen.
Hoekstra over deze nieuwe opzet: “Ik vind het prima. Deze opzet komt voort uit de wens van de drie topploegen die elke week de beste weerstand willen. Plaats je je bij de beste acht dan spelen de sterkste teams na de winterstop nog eens tweemaal tegen elkaar. Uiteraard willen wij ons daar ook voor plaatsen. Maar dan ben je wel afhankelijk van welke spelers je voor een wedstrijd beschikbaar hebt. Maar als we de groep bij elkaar kunnen houden dan moet het zeker kunnen.”
Woensdag is FC Twente A1 de eerste opponent. De wedstrijd wordt gespeeld op Corpus den Hoorn en begint om 18.30 uur. “De wedstrijd is lastig te voorspellen. Het hangt ook een beetje af of iedereen fit is. Een aantal spelers kampt met blessures. Niets ten nadele van de andere jongens maar dat zijn wel basisspelers die het verschil kunnen maken. Wat ik van Twente kan verwachten weet ik niet. Het is bij hun een beetje hetzelfde verhaal als bij ons. Ook zij moeten spelers afstaan aan hun beloftenteam.”

Gerelateerd nieuws.

6 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’