A1 en C2 onderuit tegen Ajax.

Woensdag 20 november 2013 om 17:21

Zowel het vlaggenschip als de onder-14 ploeg gingen vandaag op eigen veld onderuit tegen Ajax. In het bekertoernooi waren wel successen. Zo sloten de C-junioren en de D-pupillen winnend de poulefase af.

Teams Locatie Groningen
FC GRONINGEN A1 0-3 AJAX A1
0-1 (13.), 0-2 (17.), 0-3 (60.)
opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Keziah Veendorp, Roland Baas, Glenn Bijl, Niels Stenekes (75.Thijs Gerlofs), Kasper Oldenburger, Liban Abdulahi, Jafar Arias, Willem Gootjes, Gijs Jasper (60.Jim de Leeuw).
De mannen van trainer Peter Hoekstra verloren op Corpus den Hoorn met 0-3 van Ajax A1, de nummer twee van de ranglijst. Na dertien minuten was de eerste goede aanval van de gasten meteen raak. De bal viel daarbij wat ongelukkig achter doelman Wieger Sietsma. Even later redde de Groningse doelman op een inzet. Vier minuten na het openingsdoelpunt werd de voorsprong verdubbeld. Een uitstekende kopbal was de goalie te machtig.
De Groningers speelden te afwachtend en pas op het einde van de eerste helft werd de thuisploeg gevaarlijk. Kasper Oldenburger raakte snoeihard de lat na voorbereidend werk van Willem Gootjes. Vlak voor rust schoot Oldenburger ook nog net naast. Aan de andere kant werd Amsterdams gevaar onschadelijk gemaakt door Roland Baas. In de tweede helft begon de FC prima. Jafar Arias kreeg een prima mogelijkheid, besloot zelf te schieten maar deze kon eenvoudig worden gekeerd.
Willem Gootjes gaf een prachtige bal op Kasper Oldenburger maar ook dit leverde niets op. In de 55ste minuut had Keziah Veendorp de pech dat zijn kopbal van de lijn werd gehaald. Na een uur spelen kopte Ajax de wedstrijd op slot. FC Groningen speelde zeker niet onverdienstelijk maar het zat ook niet mee. Zo raakte Desevio Payne op aangeven van Glenn Bijl de paal. Op een vrije trap moest doelman Sietsma ook nog eenmaal redding brengen.
FC GRONINGEN C1 7-0 ALMERE CITY FC C1
1-0 Jhurrey Margaritha (20.), 2-0 Daniel van Kaam (27.), 3-0 Daniel van Kaam (28.), 4-0 Marc Vegter (33.), 5-0 Daniel van Kaam (34.), 6-0 Daniel van Kaam (42.), 7-0 Armani Mardjoeki (45.)
opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Dion Paapst, Tom van de Looi, Daniel Camara Bos, Oege Sietse van Lingen, Armani Mardjoeki, Marc Vegter, Daniel Teune, Daniel van Kaam (43.Jairzinho Leirissa), Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha (43.Shabani Nduwumuremyi).
De ploeg van trainer Hugo Alves Velame heeft de smaak der overwinningen flink te pakken. Dankzij een zevenklapper op Almere City FC C1 werd de kwartfinales van het landelijke bekertoernooi bereikt. De groenwitten eindigden met negen punten uit drie wedstrijden overtuigend op de eerste plaats in de poule. De thuisploeg domineerde vanaf het begin maar het duurde een tijdje voordat de score werd geopend. Wel waren Jearl Margaritha en Oege Sietse van Lingen dichtbij.
Het laatste kwartier voor rust verliep sensationeel. Keer op keer sneden de aanvallers door de defensie van Almere City en doelpunten konden niet uitblijven. Na balverlies van de doelman bereikte Marc Vegter Jearl Margaritha die hard en laag voor de 1-0 uithaalde. Zeven minuten later was het Daniel van Kaam die de voorsprong verdubbelde. Binnen zestig seconden was het weer raak. Martijn van Maastrigt behield het overzicht en weer trof Van Kaam doel.
In de laatste minuten voor rust werd het zelfs nog 5-0. Marc Vegter kon binnen tikken nadat hij bediend werd door Daniel Teune. Met een harde uithaal knalde Van Kaam zijn derde van de middag binnen. Na rust bleef de FC productief. Met een bekeken schot zorgde opnieuw Van Kaam voor een juichmoment. In de 45ste minuut krulde Armani Mardjoeki de bal op geweldige wijze in de bovenhoek. Daarna was de scherpte wat weg en gescoord werd er ook niet meer.
FC GRONINGEN C2 2-6 AJAX C2
1-0 Jearl Margaritha (8.), 1-1 (9.), 1-2 (22.), 1-3 (26.pen.), 1-4 (36., 1-5 (49.), 2-5 Boy Spijkerman (53.), 2-6 (56.)
opstelling FCG C2 Olav Faber, Steyn Strijker, Tapmahoe Sopacua, Mark Versteegen (46.Ashraf Hezam), Rick Boyer, Mees Gootjes, Jearl Margaritha, Mark te Velde, Lion Kalentjev (46.Ken Raghoebar), Orkun Kokcu, Mark Jagt (36.Boy Spijkerman).
In de onder-14 divisie ging FC Groningen C2 met grote cijfers onderuit tegen Ajax C2. Toch was het respectabel wat de ploeg van trainer Gerard Wiekens liet zien. In de achtste minuut verspeelde de doelman van Ajax de bal aan Jearl Margaritha. Zo kon in een leeg doel de 1-0 tot stand worden gebracht. Echter, nog geen minuut later was de gelijkmaker alweer een feit. Daarna kreeg de thuisploeg de beste kansen. Lion Kalentjev werd weggestuurd maar hij miste een vrije mogelijkheid.
De goalie van Ajax verspeelde daarna wederom de bal. Het schot van Mees Gootjes miste echter precisie. In de 22ste minuut kwamen de Amsterdammers aan de leiding na een fout van doelman Faber. Dat leidde een goede periode voor Ajax in want een paar minuten later werd wederom gescoord. Uit een strafschop werd de ruststand op 1-3 bepaald. Overigens kreeg de FC in de fase voor rust ook nog een paar aardige mogelijkheden. Een inzet van Margaritha werd te slap ingeschoten terwijl een vrije trap van Orkun Kokcu op de lat belandde.
In de rebound kopte ook Mark te Velde tegen de dwarsligger waardoor de ruststand enigszins geflatteerd was. In de tweede helft beslisten de gasten meteen de wedstrijd. Olav Faber verrichte nog een paar prima reddingen maar kon de 1-5 ook niet voorkomen. In de 53ste minuut scoorde Boy Spijkerman, na een pass van Jearl Margaritha, beheerst de tweede Groningse treffer. De koploper van de onder-14 divisie won uiteindelijk met 2-6.
NEC/FC OSS D1 1-3 FC GRONINGEN D1
0-1 Jarno Deuring (17.), 1-1 (26.), 1-2 Remco Balk (39.), 1-3 Remco Balk (54.)
opstelling FCG D1 Nick van Leeuwen, Harold Kwant, Pim Betzema, Giovanni Zwikstra, Quinten Anakotta, Leonel Miguel, Gerwin Heidema, Joris Reiziger, Remco Balk, Jarno Deuring, Mark Ploeger. Wissels: Tariq Lancelot, Joshua Sion, Leon Santema, Daan Reiziger.
FC Groningen D1 zit bij de laatste negen teams in het bekertoernooi nadat ook de derde wedstrijd in de poulefase werd gewonnen. Na winst op De Graafschap D1 en Vitesse D1 werd ook de derde Gelderse tegenstander, NEC/FC Oss D1, verslagen. Daardoor eindigde de ploeg van trainer Arjen Jorritsma met negen punten uit drie wedstrijden eerste in de poule.
Na goed druk zetten opende Jarno Deuring halverwege de eerste helft de score. Vier minuten voor rust kwam de thuisploeg langszij. Trainer Jorritsma over de eerste dertig minuten: “NEC was beter en combineerde gemakkelijker. Wij hadden ook moeite met de duels en raakten de bal te snel kwijt.” De Groningers hadden ook het geluk dat de thuisploeg de lat raakte.
Na de pauze ging het stukken beter met de groenwitte formatie. De gasten waren de bovenliggende partij en dankzij twee doelpunten van Remco Balk werd met 1-3 de leiding genomen. Die voorsprong kwam niet meer in gevaar. “We kregen meer grip op de wedstrijd en konden ook meer vooruit voetballen. Maar met name in de opbouw kon het beter. Wel vind ik dat de ploeg vandaag strijdvaardig was en dat is natuurlijk prima,” vertelde Jorritsma na de wedstrijd.
FC GRONINGEN D2 12-0 GORECHT D1
1-0 Romano Postema (6.), 2-0 Romano Postema (10.), 3-0 Joel van Kaam (22.), 4-0 Jesper de Backer (23.), 5-0 Romano Postema (26.), 6-0 e.d. (30.), 7-0 Kian Slor (35.), 8-0 Kian Slor (37.), 9-0 Marshelon Pourier (45.), 10-0 Romano Postema (48.), 1-0 Kian Slor (51.), 12-0 Kian Slor (58.)
opstelling FCG D2 Stein Barkhuis, Jort Stuiver, Yannick Hettinga, Job van Dijk, Nout de Groot, Daan Scholtens, Joel van Kaam, Corvin Braun, Romano Postema, Jesper de Backer, Kian Slor. Wissels: Marshelon Pourier, Tijs Mulder, Tom van der Werff, Jimi van Halen, Max Wolfs, Marco Hut.
De ploeg van trainer Bote Talsma bereikte eenvoudig de volgende ronde in het bekertoernooi. Op een schitterende steekbal en een dito aanval schoot Romano Postema na zes minuten via de binnenkant van de paal raak. Vier minuten later werd dezelfde Postema op fraaie wijze bediend door Joel van Kaam: 2-0. Gorecht D1, de nummer zes uit de hoofdklasse, kwam er niet aan te pas. Jesper de Backer veroverde knap de bal op het middenveld waarna Joel van Kaam hard uithaalde voor derde treffer.
Een minuut later was het wederom raak. Jesper de Backer strafte een fout in de defensie van Gorecht af. Nog was het voor rust niet gedaan. Nadat de doelman reddingen verrichte op inzetten van De Backer en Daan Scholtens was het opnieuw Postema die trefzeker was. Op slag van rust werd een hoekschop in eigen doel gekopt door de gasten. In de tweede helft ging het scoren aan Groningse zijde rustig verder. Kian Slor scoorde tweemaal snel achter elkaar en bracht zo de stand op 8-0.
Corvin Braun besloot over uit een corner terwijl Jesper de Backer een poging naast zag gaan. Na een kwartier schoot Marshelon Pourier op prachtige wijze de negende treffer binnen. Hij nam de bal ineens op de pantoffel. Postema maakte een tiental doelpunten vol en in de 51ste minuut schoot Kian Slor een vrije trap rechtstreeks in het vijandelijke doel. Op een assist van Joel van Kaam bepaalde Kian Slor de eindstand uiteindelijk op 12-0.
Teams Locatie Leeuwarden
FC VOLENDAM C2 2-2 SC CAMBUUR C2
1-0 (33.), 2-0 (45.), 2-1 Werner Bouma (52.pen.), 2-2 Werner Bouma (60.)
opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Matthijs Verheul, Sidney de Jong, Gabriel Fernando, Koen Blom (45.Max Huiskamp), Max de Jong, Hidde Drost (45.Luc Tjalma), Werner Bouma, Nick Kleen, Wilko van der Kooi (45.Roy Storm), Tom Doldersum (35.Ate Ruisch).
In Volendam kwam de onder-14 ploeg van SC Cambuur sterk terug van een 2-0 achterstand. De gasten begonnen aardig aan de wedstrijd en zagen een schot van Werner Bouma na vier minuten uiteen spatten op de lat. Cambuur liet daarna het initiatief aan de oranjehemden. Echte kansen leverde dit voor Volendam niet op. Uit een standaardsituatie ontstond nog wel een mogelijkheid voor Hidde Drost. Drie minuten voor rust leidde een vrije trap alsnog de openingstreffer voor Volendam in.
“Na die treffer bleven we wel rustig voetballen. We lieten ons niet verleiden om uit de pas te lopen om zo snel mogelijk de gelijkmaker te forceren,” sprak trainer Rodney van der Hoek na de wedstrijd. Toch begon de tweede helft matig voor de Noorderlingen. Uit een goede individuele actie nam Volendam afstand. “Daarna zetten we wat meer druk en bleven de jongens gaan.” Dat werd beloond. Werner Bouma werd gevloerd in de zestien en benutte zelf de strafschop.
Acht minuten na de aansluitingstreffer kon Cambuur wederom juichen. Een vrije trap van Matthijs Verheul raakte de lat waarna Bouma uit de rebound raak kopte. Het doelpunt werd uitbundig gevierd. “Het was wel symbolisch hoe de goal door het hele team werd gevierd. De ploeg is echt een eenheid geworden.” Over het resultaat was Van der Hoek ook tevreden. “Op basis van de tweede helft is een punt verdiend. Maar in de slotfase hadden we ook nog de beste kans om te winnen. Een inzet van Sidney de Jong werd van de doellijn gehaald.”
SC CAMBUUR D1 1-1 SC HEERENVEEN D1
0-1 (35.), 1-1 Feike Zijlstra (45.)
opstelling SCC D1 Levi de Ron, Robert Polee (Milan de Koe), Martijn Ferwerda, Sil Bos, Feike Zijlstra, Kevin de Vries (Rik de Boer), Job Zwager (Jhondly van der Meer), Pieter Abe de Jong, Mark van der Meer (Kian Visser), Quinten Lamsma (Youri Sletering), Bart Kooistra.
Voor SC Cambuur D1 zit de bekercampagne er voor dit seizoen op. De ploeg uit Leeuwarden pakte vier punten uit drie wedstrijden, niet genoeg voor een eerste plaats in de poule. De thuisploeg domineerde in de eerste tien minuten het spelbeeld. Maar hoewel de gasten niet op de helft van Cambuur kwamen, konden de mannen van trainer Elwin van Keulen zelf weinig gevaar afdwingen. “Drie weken geleden speelden we voor de competitie ook al tegen SC Heerenveen. De spanning van een derby was er dus een beetje af,” aldus trainer Elwin van Keulen.
Na de openingsfase ontstond een gelijkopgaande wedstrijd waarin beide teams niet veel kansen creeerden. Sil Bos was met een vrije trap nog het dichtst bij een treffer. Na rust namen de gasten ietwat gelukkig de leiding. Martijn Ferwerda veroverde de bal maar schoot die pardoes naar een tegenstander. Heerenveen speelde de situatie goed uit. De thuisploeg gaf daarna vol gas vooruit en kreeg enkele goede mogelijkheden. Maar ook Heerenveen was nog eens dichtbij. Doelman Levi de Ron redde echter bekwaam.
Halverwege de tweede helft gaf Pieter Abe de Jong een steekbal waaruit uiteindelijk Feike Zijlstra, die goed positie koos, de gelijkmaker liet aantekenen. Voor beide doelen werd het nog wel gevaarlijk maar verandering in de stand kwam er niet meer. “Deze uitslag is een goede afspiegeling van de wedstrijd. Hier kunnen we zeker verder mee. Het contrast met de wedstrijd van vorige week tegen FC Emmen vond ik wel groot. Kwalitatief gezien lag de uitvoering vandaag een stuk hoger,” zei een tevreden Van Keulen na afloop.