A1 eindigt knap als tweede in Japan.

Woensdag 13 augustus 2008 om 10:50

FC Groningen A1 heeft de tweede plek veroverd op de Balcom BMW Cup tijdens het Hiroshima International Youth Festival in Japan. Dinsdag won de ploeg van coach Paul Raveneau met 3-2 van de plaatselijke favoriet Sanfreche.

De derde en laatste dag van de Balcom BMW Cup zou duidelijkheid gaan brengen over de afloop van het toernooi. Chiva Guadalajara had op voorhand de beste papieren. Bij een gelijkspel tegen Hiroshima Select Team (HST) zouden de Mexicanen toernooiwinnaar zijn. De wedstrijd werd gespeeld voorafgaand aan de wedstrijd tussen FC Groningen en Sanfreche uit Hiroshima.
Na het ontbijt vertrok de groep om 9.00 uur voor een training naar het Hiroshima Park. Dit keer werd getraind op natuurgras op een ‘bijveld’. De trainer nam ruimschoots de tijd voor de  nabespreking waarbij vooral de spelers aan het woord waren en de oplossingen in wedstrijdsituaties met elkaar werden besproken.
Net als maandag ging de groep na de lunch op verplichte rust. Om half vier stond de wedstrijdbespreking voor de derde wedstrijd gepland. De geblesseerde spelers meldden zich volgens afspraak tijdig bij Diedrich Streuper voor behandeling. Tiemen van Hezel bleek toch niet geschorst. ‘s Ochtends kwam het bericht dat de organisatie de eerste gele kaart had ingetrokken. In de wedstrijdbespreking benadrukte trainer Raveneau ‘durf, strijd en overtuiging’.
De opstelling luidde: In het doel; Leonard Nienhuis. Verdediging; Roy de Bruin, Koos Werkman, Erwin Bosma, Jelmer Keur. Middenveld; Dave Hertog, Tiemen van Hezel, Eduard de Jonge Rosa, Elsin Yilmaz. Aanval; Leandro Bacuna, Norair Mamedov. Wissels; Steffen Bakker, Steffen Vader, Luis Pedro da Silva Ferreira, Nick van der Valk, Wouter Vente, Yousouf Zinga, Christopher Brügmann. Danny Menting en Petrit Hoxhaj werken hun herstel programma af.
Bij aankomst in het stadion was de ruststand bij Chivas-HST 1-1. Na rust scoorde Chivas nogmaals en werd het dus 2-1. Daarmee is duidelijk dat Chivas toernooiwinnaar is en HST als vierde eindigt. Bij gelijkspel of meer zou FC Groningen de tweede plek opeisen achter de Mexicanen die alle drie hun duels wonnen. Net als de voorgaande wedstrijden werd ook deze wedstrijd voorafgegaan door de volksliederen en een groepsfoto. Na de toss betrokken de spelers de toeschouwers bij de wedstrijd door het oude Umbro-uittenue in het publiek te gooien. De menigte werd dolenthousiast en scheelde tijdens het duel een paar fans.
FC Groningen begon prima aan de wedstrijd. Via Norair Mamedov was er in de eerste minuut al dreiging. Een voorzet ging voorlangs zonder dat een FC-speler er een voet tegen aan kon krijgen. Sanfreche kreeg in de achtste minuut een serieuze kans op een doelpunt toen de bal op het middenveld werd verloren en de organisatie achterin open kwam te liggen. Doelman Leonard Nienhuis wist het schot te verwerken. Over en weer ontstonden doelpogingen. Het was in de 26ste minuut Koos Werkman die vanuit een prachtig genomen vrije trap op zo’n 18 meter recht voor het doel de muur en de keeper wist te omspelen: 1-0. In de eerste helft kregen Tiemen van Hezel en Koos Werkman een gele kaart.
Na rust kwam Nick van der Valk in het veld voor Dave Hertog. In de tweede helft rook Sanfreche z’n kans. Er is slechts twee minuten gespeeld toen de 1-1 viel. Na ruim 10 minuten volgden twee wissels. Yousouf Zinga en Christopher Brügmann vervingen Jelmer Keur en Tiemen van Hezel. Vlak daarna ontving Roy de Bruin een gele kaart. De wissels gaven de ploeg weer vers bloed. Via een prachtig uitgespeelde aanval over rechts wist Norair de bal voor te geven. Nick van der Valk liet de bal lopen voor Yousouf Zinga, die beheerst binnentikte: 2-1. Even later kwam Wouter Vente in het veld voor Eduard de Jonge Rosa.
In een uiterste poging een aanvaller te beletten te scoren raakt Yousouf Zinga geblesseerd en moest vervangen worden door Luis Pedro da Silva Ferreira. Het was in die fase dat Sanfreche langszij wist te komen. Op het moment dat iedereen genoegen leek te nemen met 2-2 kwam de bal vanuit een ingestudeerde corner voor de voeten van ‘der Bomber’ Christopher, die de bal in de allerlaatste seconde boven in het dak van het doel schoot. Einduitslag 3-2. FC Groningen eindigde op die manier tweede in de Balcom BMW Cup 2008. Een prima prestatie.
Na afloop van de sluitingceremonie werd het publiek nogmaals bedankt en raakte het nog enthousiaster als ook het Umbro-thuistenue de tribune ingaat. Alle lof voor de manier waarop de spelers en staf de club hebben vertegenwoordigd. Met een feeststemming in de bus keerde de groep rond negen uur terug in het hotel. De aanval op het warme eten kon beginnen. Na het diner ontvingen Kaz en Go van Bert de Boer een FC Groningen tenue. Een cadeau voor deze mannen was zeker op z’n plaats. Ze zorgden ervoor dat de trip voortreffelijk is verlopen. Kaz zal FC Groningen tot op het vliegveld begeleiden.
Om tien uur volgde nog een keer het programma van de komende dagen. Woensdag gaat iedereen vroeg op. Het vertrek staat gepland om acht uur. De trein naar Tokio vertrekt om 9.06 uur. In Tokio zal we nog een korte sightseeing plaatsvinden en om 18.00 uur zit de hele groep voor de buis voor Japan-Nederland op de Olympische Spelen. We hopen dat Foppe z’n huiswerk goed heeft gedaan. De spelers van FC Groningen weten inmiddels waar Japanse teams en spelers toe in staat zijn. Donderdag vliegt het gezelschap met vlucht JL 411 om 12.45 uur plaatselijke tijd terug naar Nederland. De geplande aankomsttijd op Schiphol is donderdag om 17.45 uur (NL-tijd).