string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

A1: deel 3 vanuit Japan.

Vrijdag 08 augustus 2008 om 17:53

FC Groningen A1 verblijft deze week in Japan voor de deelname aan het Hiroshima International Youth Festival. De ploeg is inmiddels in Hiroshima gearriveerd en bericht vanuit Azië waar eerder vandaag ook de Olympische Spelen officieel geopend zijn.

Het ontbijt op vrijdag 8 augustus begon logischerwijs om acht uur. FC Groningen zit samen met Chivas Guadalajara uit Mexico in een hotel. Chivas is de tweede tegenstander in het toernooi. Ex-FC Groningentrainer Hans Westerhof (nu hoofdtrainer van Vitesse) was in 2002/2003 coach van Chivas, een gerenommeerde club in Mexico die bekend staat vanwege onder meer de goed georganiseerde  jeugdopleiding. Voor FC Groningen A1 is het de derde keer dat het in het veld uitkomt tegen Chivas. Eerder gebeurde dat tijdens de Dallas Cup en bij Eurovoetbal.
Over FC Groningen coaches gesproken. Het is de huidige trainer van FC Groningen Ron Jans die in het seizoen 1987/1988 als speler uitkwam voor het toenmalige Mazda Sport uit Hiroshima. En Pieter Huistra, ex-jeugdtrainer van FC Groningen speelde in 1995 en 1996 voor Sanfrecce, ook uit Hiroshima. En die club is dan weer de derde tegenstander van A1 in de Balcom BMW Cup.
Om negen uur stond een teambijeenkomst gepland. Het schema van de dag werd besproken en er volgde een tactische bespreking. Steffen Bakker besprak zijn kreet van de dag; ‘Voetbal begint met strijd en discipline’. De trainer voerde zowel Steffen als de groep met deze stelling handig mee naar de wedstrijd van gisteren tegen Marinos. Aansluitend volgde een teamtactisch deel. Er werd gesproken over de organisatie bij ‘balbezit tegenstander’. De spelers werden uitgedaagd middels drie wedstrijdsituaties. De respons was prima en er ontstond een boeiende conversatie waarbij Koos Werkman, Tiemen van Hezel en Danny Menting uitleg gaven over het spelmoment dat zij samen met hun teamgenoten hebben geanalyseerd. Op papier ‘stond’ het goed. De vertaling naar het veld volgde in het verlengde van deze ochtend tijdens de training.
Om kwart voor elf ving de training aan met de warming-up onder leiding van Nick van der Valk. Aansluitend volgt een partij elf tegen elf met zoals gezegd het accent gericht op ‘balbezit tegenstander’. De basis-elf van donderdag speelde tegen de niet-basisspelers aangevuld met de drie trainers. Petrit Hoxhaj (schouder) en Danny Menting (enkel) werkten individueel aan hun herstel.
Na de lunch vertrok de groep naar ‘down town’ Hiroshima om te shoppen. De Herestraat van Hiroshima biedt een keur aan winkels. Al wandelend door de winkelstraten trokken de Groningers veel bekijks. De Japanners wilden graag op de foto met Bert de Boer, ook al wel Bert Geesink genoemd. Tijdens de lunch werden de officiële flyers van het toernooi uitgereikt. Hilarisch werd gereageerd op alle paspoortnamen die in het programma zijn opgenomen. Zo hebben we een Cornelis in de groep maar ook een Berend, David, Hendricus en Piet.
Na de sightseeing in Hiroshima volgde voor de drie coaches een meeting met de organisatie en de coaches van de andere teams die deelnamen aan het toernooi. FC Groningen A1 speelt morgen (zaterdag – red.) om 18.30 uur plaatselijke tijd de eerste wedstrijd tegen Hiroshima Selection in het traditionele FC-thuistenue in het Hiroshima Park – 1st Stadium. De president van het toernooi, zelf deelnemer aan op de Olympische Spelen met het Japanse elftal in 1964 en 1968, wenste alle deelnemers een goed verblijf in Hiroshima en sportieve en succesvolle wedstrijden. Na het doornemen van het reglement kunnen volgde om half acht het diner.
De groep kwam om kwart voor tien nog een keer bij elkaar om de dag van morgen nader te bespreken. De dag van de eerste wedstrijd. Het slotakkoord was voor Roy de Bruin en Danny Menting. Roy maakte zijn stelling bekend; ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ en legde uit hoe hij dat in relatie tot ondermeer de sport vorm geeft. Danny las op zijn beurt een stuk voor uit ‘Alleen winnen telt’ van Johan Bruyneel, succesvol ploegleider in het wielrennen. Onder zijn leiding won Lance Armstrong zeven maal de Tour de France. Hij had het stuk gekozen omdat er een fantastische beschrijving wordt gegeven van de samenwerking tussen de coach en de sporter hoe het ultieme doel te behalen en hoe Armstrong tot het uiterste wist te gaan.
“Willen is kunnen”; formuleerde trainer Raveneau kort en bondig. Daarmee mocht de groep op bed. Het programma van de zaterdag is er wederom weer een van veel indrukken. In het ochtend programma is tijd ingeruimd om een bezoek te brengen aan Miyajima-eiland, vlak voor de kust van Hiroshima, waar de traditionele Japanse cultuur nog is te herkennen.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’