A-junioren winnen in Alkmaar; Onder-14 ploeg feest in Hengelo.

Woensdag 11 december 2013 om 09:41

In de Nike Eredivisie behaalde FC Groningen A1 in Alkmaar een mooie zege op AZ A1. Daarentegen verloren zowel B1 als C1 van AZ. De onder-14 ploeg won in Hengelo en strijdt in 2014 tegen de beste teams van Nederland.

Teams Locatie Groningen
AZ A1 0-1 FC GRONINGEN A1
0-1 Kasper Oldenburger (13.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Keziah Veendorp, Roland Baas, Glenn Bijl, Niels Stenekes (82.Thijs Gerlofs), Jim de Leeuw (46.Gijs Jasper), Liban Abdulahi, Jafar Arias, Willem Gootjes (65.Youri Schuur), Kasper Oldenburger.
Het vlaggenschip van de Regionale Voetbalopleiding heeft 2013 afgesloten met een keurige vijfde plaats in de Nike Eredivisie. De Groningers kregen voor rust een vijftal prima kansen maar verzuimden het duel te beslissen. Alleen in de dertiende minuut was het raak. Op een prachtige pass van Niels Stenekes kon Kasper Oldenburger de enige treffer van de dag maken. In het tweede bedrijf werd het spel wel wat slordiger maar bleven de gasten de betere mogelijkheden creeeren. Ook AZ kreeg een goede kans maar doelman Wieger Sietsma hield de groenwitten op de been.
Trainer Peter Hoekstra sprak na de wedstrijd over een verdiende zege van zijn ploeg: “Onze kansen ontstonden vandaag uit voetballende situaties en niet uit standaardsituaties. Dat is dus prima. Als je naar de kansenverhouding kijkt hadden we met name in de eerste helft veel meer moeten scoren.” Over de eerste seizoenshelft is de trainer content. “We hebben laten zien dat we goed en attractief voetbal kunnen spelen. Maar we hadden wel veel meer punten moeten pakken. Hopelijk gaat dat na de winterstop wel gebeuren.”
FC GRONINGEN B1 0-3 AZ B1
0-1 (6.), 0-2 (23.), 0-3 (62.)
opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer (71.Daan Ganzinga), Yannick Kuijpers, Dennis van Duinen, Gerald Postma (71.Shivaro Hok-Ahin), Ozan Kokcu (60.Peter van Son), Tyson dos Santos, Stan Haanstra, Rutger Etten (41.Dave Bosgraaf), Dennis Molema (71.Robin Hoekstra).
De B-junioren van FC Groningen kwamen voor de vijfde wedstrijd op rij niet tot scoren. AZ B1 won met 3-0 en was op Corpus den Hoorn een maatje te groot. Voor rust vielen bijzonder weinig hoogtepunten te noteren. Uit een vrije trap kwamen de Alkmaarders al na zes minuten op voorsprong. De beste actie van de thuisploeg leverde net geen treffer op. Tyson dos Santos kopte naast na een prima voorzet van Niel Ridderstap. In de 23ste minuut verdubbelden de gasten de voorsprong.
In de tweede helft kreeg Dennis Molema een voorzet niet onder controle waardoor een doelpoging uitbleef. Tyson dos Santos schoot vervolgens in kansrijke positie over. Halverwege was AZ wel weer doeltreffend. Toch kregen de Groningers kansen op een treffer. Niels Ridderstap stuitte van dichtbij op de keeper, een bal werd na een hoekschop van de lijn gehaald en een inzet van Ridderstap spatte uiteen op de lat. Het zat de FC niet mee maar het was wel een kansloze affaire tegen de ploeg uit Noord-Holland.
AJAX B2 5-1 FC GRONINGEN B2
0-1 Noel Wever (6.), 1-1 (28.), 2-1 (33.), 3-1 (60.), 4-1 (65.), 5-1 (80.)

opstelling FCG B2 Jan Hoekstra (70.Jan Wolters), Sammy Feenstra, Luuk Kuipers, Jan Hup, Niels Hylkema, Nagesh Amatsaleh, Tim Riksman, Cheriel Girdharie (65.Jesse Borst), Noel Wever (45.Sander de Grote), Thomas Reinders (41.Daan Wijma), Luke Millar (55.Dylan Leurink).
De onder-16 ploeg leed op sportpark De Toekomst een forse nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van Ajax. Toch kwamen de Groningers na zes minuten aan de leiding. Een uittrap van de doelman werd door Tim Riksman onderschept waarna Noel Wever de score opende. De thuisploeg ging daarna meer drukken en ging dankzij twee late treffers toch nog de rust in met een voorsprong.
Luke Millar kreeg een goede kans op de gelijkmaker. Vrij voor de doelman besloot hij echter in het zijnet. Ajax B2 was de betere ploeg en bouwde de voorsprong gestaag uit. In de laatste twintig minuten incasseerden de gasten drie doelpunten waardoor het uiteindelijk 5-1 werd voor de Amsterdammers. Aan de inzet ontbrak het zeker niet bij de ploeg van trainer Rick Mulder. Met name in de eerste helft verweerden de groenwitten zich prima.
FC GRONINGEN C1 1-5 AZ C1
0-1 (6.), 1-1 Jhurrey Margaritha (42.), 1-2 (46.), 1-3 (59.), 1-4 (65.), 1-5 (67.)

opstelling FCG C1 Luuk Zwiers, Dion Paapst (55.Shabani Nduwumuremyi), Tom van de Looi, Daniel Camara Bos, Oege Sietse van Lingen, Armani Mardjoeki, Marc Vegter (55.Jairzinho Leirissa), Daniel Teune (36.Mark Westra), Daniel van Kaam, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
De tweedejaars C-junioren kwamen op Corpus al vroeg op achterstand. De uitploeg profiteerde optimaal en knap na onnodig balverlies aan Groningse zijde. Via Marc Vegter en Daniel Teune kreeg de FC de eerste doelpogingen maar voor de goalie van AZ leverde dit geen problemen op. Daniel van Kaam kreeg een prima kans maar zag zijn inzet gekeerd. De Alkmaarse ploeg was voor rust nog tweemaal dichtbij. Zo haalde Daniel Camara Bos een schot van de lijn.
De gasten kregen meteen na de hervatting een ultieme kans maar het schot ging rakelings naast. Aan de overzijde was het daarna wel raak. Na goed werk van Marc Vegter kon Jhurrey Margaritha de bal in een leeg doel schuiven: 1-1. Nadat in de 46ste minuut een foutje door roodwit werd afgestraft was het met de tegenstand van de FC gedaan. AZ scoorde nog eens drie doelpunten waardoor de mannen van trainer Hugo Alves Velame met lege handen achterbleven.
FC TWENTE/H C2 2-3 FC GRONINGEN C2
1-0 (13.), 1-1 Lion Kalentjev (22.), 1-2 Lion Kalentjev (58.), 1-3 Lion Kalentjev (60), 2-3 (68.)

opstelling FCG C2 Olav Faber, Steyn Strijker, Tapmahoe Sopacua, Mark Versteegen, Rick Boyer (45.Ken Raghoebar), Mees Gootjes, Jearl Margaritha (36.Boy Spijkerman), Mark te Velde (45.Ashraf Hezam), Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Mark Jagt.
De onder-14 ploeg van FC Groningen mag zich in het voorjaar gaan meten met de beste teams van Nederland. In Hengelo werd FC Twente C2 knap met 3-2 verslagen waardoor de ploeg van trainer Gerard Wiekens in het klassement op een zevende plaats is geeindigd. Na een moeizame eerste seizoenshelft was er alom opluchting, ook bij trainer Wiekens: “De ontlading na afloop was mooi om te zien. Je kon merken dat het ergens om ging. Er zat meer spanning op en de wil op een goed resultaat was er ook meer.”
Na dertien minuten nam de thuisploeg de leiding. In de eerste 35 minuten was het spel gelijkopgaand hoewel de Groningers de betere kansen kregen. Lion Kalentjev tekende in de 22ste minuut voor de gelijkmakende treffer. Na rust was het spelbeeld anders en was het eenrichtingsverkeer op het doel van de thuisploeg. Wiekens: “Zij kwamen er niet meer uit en we hielden ze onder druk door er steeds kort op te zitten.” Lion Kalentjev scoorde tweemaal en bracht de gasten met 1-3 aan de leiding.
Toch werd het in de slotfase nog spannend. Na een verkeerde terugspeelbal en de daaropvolgende vrije trap kwam Twente terug in de wedstrijd. Nog eenmaal werd de opponent gevaarlijk maar doelman Olav Faber stond de gelijkmaker in de weg. “We hebben dikverdiend gewonnen hoewel we het onszelf nog onnodig moeilijk maakten. Maar vandaag heb ik genoten van de inzet, de vechtlust en het goede voetbal,” zei trainer Wiekens na de gewonnen wedstrijd.
WILLEM II/RKC D1 4-0 FC GRONINGEN D1
1-0 (8.), 2-0 (44.), 3-0 (46.), 4-0 (57.)

opstelling FCG D1 Nick van Leeuwen, Harold Kwant, Pim Betzema, Leonel Miguel, Jimmy Anakotta, Leon Santema, Gerwin Heidema, Giovanni Zwikstra, Jarno Deuring, Joris Reiziger, Mark Ploeger. Wissels: Remco Balk, Jonathan Edens, Tariq Lancelot, Daan Reiziger.
FC Groningen D1 heeft de laatste acht van het bekertoernooi niet weten te bereiken. In Brabant was Willem II/RKC D1 met 4-0 te sterk. De eerste helft was gelijkwaardig en de Groningers kregen voldoende kansen om te scoren. Gerwin Heidema, Giovanni Zwikstra en Jarno Deuring hadden het vizier echter niet op scherp. De thuisploeg daarentegen scoorde al vroeg in de wedstrijd de enige treffer van het eerste half uur.
In de tweede helft was het niet goed wat de gasten op de mat legden. Trainer Arjen Jorritsma sprak dan ook van een zure middag: “Na rust was het gewoon slecht wat we lieten zien. We liepen een beetje als een kip zonder kop te voetballen en de samenhang was ook totaal weg. Maar deze wedstrijd geeft wel een beetje een beeld van hoe we de laatste weken spelen.” De thuisploeg scoorde driemaal na rust en staat in de kwartfinales van het landelijke bekertoernooi.
Teams Locatie Leeuwarden
SC CAMBUUR C2 0-4 AJAX C2
0-1 (3.), 0-2 (29.), 0-3 (33.), 0-4 (54.)

opstelling SCC C2 Duncan Hondema (36.Jesse Molenaar), Matthijs Verheul (60.Jens de Jager), Sidney de Jong, Gabriel Fernando, Koen Blom (45.Wilko van der Kooi), Max de Jong (45.Luc Tjalma), Roy Storm (45.Max Huiskamp), Werner Bouma, Nick Kleen, Ate Ruisch, Tom Doldersum (36.Hidde Drost).
De C2-junioren van SC Cambuur sloten de najaarscompetitie af met een nederlaag tegen Ajax C2. De gasten kwamen vroeg aan de leiding maar beslisten de wedstrijd pas vlak voor rust door in de laatste zes minuten tweemaal te scoren. Pas diep in de tweede helft kon daar een vierde doelpunt aan worden toegevoegd. Toch kreeg de thuisploeg ook zeker kansen. Zo miste Wilko van der Kooi op aangeven van Nick Kleen. Een schot van Luc Tjalma vanuit de tweede lijn kon maar net tot een hoekschop worden verwerkt.
Trainer Rodney van der Hoek vond dat zijn ploeg met opgeheven hoofd het veld mocht verlaten: “We hebben er alles aan gedaan en kunnen onszelf niks verwijten. Ajax is de beste ploeg uit deze competitie en dus geen schande om daarvan te verliezen. Zij hadden het meeste balbezit maar eigenlijk hebben we maar weinig echte kansen weggegeven. We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld en dan kan ik alleen maar tevreden zijn.”