Een voetbalzaterdag met wisselende resultaten voor de jeugdteams van FC Groningen. Sterk was het optreden van onze C-junioren op eigen veld terwijl de B-junioren in Sittard een forse zege boekten.

Teams Locatie Groningen
FC GRONINGEN A1 0-1 FEYENOORD A1
0-1 (10.)
opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen (68.Mathijs Elderman), Marijn Ploem (82.Nagesh Amatsaleh), Daniel Bouman (68.Matthijs Hardijk), Gerald Postma, Rutger Etten (74.Stan Haanstra), Yassine Zakir, Ozan Kokcu.
De A-junioren van FC Groningen leden op eigen veld een nipt verlies tegen Feyenoord. Aanvankelijk had de thuisploeg een licht overwicht maar uit de eerste de beste aanval troffen de Rotterdammers doel. Voor rust gebeurde voor beide doelen niet zo heel veel. Gerald Postma schoot tot tweemaal toe over terwijl doelman Heidekamp een vrije trap uit de bovenhoek redde. In de tweede helft was de ploeg van trainer Peter Hoekstra een paar keer dichtbij een doelpunt. Uit een hoekschop van Rutger Etten miste Twan Nieboer in kansrijke positie. Daarnaast misten zowel Etten als Matthias Hardijk vrij voor de goalie. Ook pogingen van Yassine Zakir (naast) en Stan Haanstra (over) leverden niets op. Volgende week wordt in Tilburg de slotwedstrijd in deze najaarscompetitie tegen Willem II gespeeld. De Groningers hebben nog steeds kans om zich bij de eerste acht teams te scharen. Zelf moet het winnen terwijl ADO Den Haag punten moet verspelen.
FORTUNA SITTARD B1 2-6 FC GRONINGEN B1
0-1 Sam Crowther (3.), 0-2 Sam Crowther (5.), 0-3 Sam Crowther (37.), 0-4 Jhurrey Margaritha (44.), 1-4 (51.), 2-4 (60.), 2-5 Jhurrey Margaritha (62.), 2-6 Sam Crowther (63.)

opstelling FCG B1 Joep van de Haar, Steyn Strijker, Daniel Camara Bos (41.Tapmahoe Sopacua), Luka Prljic, Gabriel Fernando (55.Ken Raghoebar), Tom van de Looi, Darlin van der Werff, Ludovit Reis, Sam Crowther (56.Teun Cools), Daniel van Kaam (41.Ousmane Barry), Jhurrey Margaritha.
Met de tiende zege in elf wedstrijden heeft FC Groningen B1 de najaarscompetitie waardig afgesloten. Op het moeilijk bespeelbaar veld in Sittard was goed voetbal nauwelijks mogelijk. “Maar in de eerste helft gingen we met die omstandigheden redelijk goed om,” zei trainer Sander van Gessel. “We wisselden dieptespel af met combinatievoetbal en dit resulteerde in een 3-0 ruststand.” De FC startte voortvarend en stond in een mum van tijd met 2-0 voor. Na rust ging het aan Groningse zijde stroever. Van Gessel: “Die was van onze kant zowel verdedigend als aan de bal beduidend minder.” De thuisploeg kwam nog iets terug in de wedstrijd maar uiteindelijk ging groenwit met een royale zege aan de haal. Sam Crowther was verantwoordelijk voor vier van de zes treffers.
FC GRONINGEN C1 2-0 ALMERE CITY FC C1
1-0 Joshua Sion (1.), 2-0 Joel van Kaam (34.)
opstelling FCG C1 Daan Reiziger, Julian Fluks, Pim Betzema, Leonel Miguel, Thomas Poll, Max Hamelink, Joel van Kaam, Joris Reiziger (65.Corvin Braun), Giovanni Zwikstra (55.Kian Slor), Joshua Sion, Remco Balk (68.Romano Postema).
De mannen van trainer Bote Talsma speelden een dominante wedstrijd tegen het hoger geklasseerde Almere City. Al na zestig seconden lag de bal in het netje. Remco Balk gaf de pass op Joshua Sion die de bal fraai in de rechter bovenhoek schoot. De Groningers waren oppermachtig maar verzuimden de vele kansen te benutten. Zo was Remco Balk tot tweemaal toe dichtbij een treffer. In de 19de minuut werd Joshua Sion vastgepakt in de zestien. Zijn inzet vanaf de strafschopstip ging echter over. In de slotminuut voor rust was het wel raak. Op aangeven van Giovanni Zwikstra rondde Joel van Kaam doeltreffend af. Na rust werd er niet meer gescoord maar bleef de thuisploeg het meest dreigend. Max Hamelink kreeg een drietal goede mogelijkheden terwijl ook Kian Slor had kunnen scoren. Derhalve een prima wedstrijd van FC Groningen C1.
ALMERE CITY FC D1 2-2 FC GRONINGEN D1
1-0 (1.), 2-0 (28.), 2-1 Olivier van der Tuin (39.), 2-2 Jesse Glasbergen (60.)
opstelling FCG D1 Owen van der Vlag, Milan Drayer, Emircan Gulge, Redzer Veenkamp, Jesse Gasbergen, Revelino Slagveer, Maurilio de Lannoy, Stijn Hensema, Olivier van der Tuin, Jorg Schreuders, Luciano Valente. Wissels: Rida Ajouaou, Bjorn Meijer, Sietze de Klerk, Liam Tyler, Rob Vegt.
Op de valreep pakte FC Groningen D1 een punt in Almere. Volgens trainer Arjen Jorritsma was het een wedstrijd met twee gezichten. “De wind was de belangrijkste factor vandaag. Al na veertig seconden lag de bal er in. Zij speelden grotendeels op onze helft. Het was eigenlijk alleen maar tegenhouden.” Vlak voor rust nam de thuisploeg verder afstand. In het tweede half uur verliep het spelbeeld anders. Via Olivier van der Tuin kwam de aansluiting terwijl Jesse Glasbergen de paal en Bjorn Meijer de lat raakte. Een treffer van Stijn Hensema werd afgekeurd. Uit een vrije trap van Glasbergen kon de gelijkmakende treffer worden bejubeld. Ver in blessuretijd zag Van der Tuin een vrije trap maar net gered door de goalie van Almere. “In de tweede helft hebben we het heel goed gedaan en hebben we vol overgave gespeeld. Tot de laatste minuut hebben we gestreden voor de overwinning,” aldus Jorritsma.
FC GRONINGEN D2 0-2 BE QUICK 1887 D1
0-1 (30.), 0-2 (41.)
opstelling FCG D2 Swen Venema, Fofin Turay, Maxim Mariani, Jay Kuiper, Wouter Prins, Xander de Wilde, Nilay van der Ploeg, Menno Mulder, Thom van Bergen, David van der Werff, Jayden Plassaer. Wissels: David Brouwer, Milan Schaaphok, Romano Huizinga, Jorte Geertsma, Roy Mos, Aaron van den Berg, Gilanni Bos.
De eerstejaars D-pupillen leden op eigen veld een nederlaag tegen de runner-up uit de tweede divisie. Nadat de gasten de eerste kans creeerden kwam ook de ploeg van trainer Byron Bakker een aantal malen dreigend voor het doel. Zo werd een kopbal van Jayden Plassaer knap gekeerd en zag Menno Mulder een schot via de doelman tegen de lat gaan. In de slotseconden voor rust trof de Good Old doel. Ook na de hervatting kwam het eerste gevaarlijke moment van de tegenstander. In de 41ste minuut werd de voorsprong verdubbeld. De groenwitte formatie wist de verdediging van Be Quick nooit echt in verlegenheid te brengen. Schoten van Xander de Wilde en Jorte Geertsma die wel gevaar opleverden werden daarnaast goed gepareerd door de goalie.