​Strijd, energie en passie in Derby van het Noorden: 1-1

12 september 2021

FC Groningen heeft zondagmiddag de Derby van het Noorden in Euroborg gelijkgespeeld. Tegenstander sc Heerenveen kwam voor rust via Tibor Halilovic op voorsprong, Cyril Ngonge maakte twintig minuten voor tijd gelijk. Verdediger Mike te Wierik werd in de slotfase met zijn tweede gele kaart en dus rood naar de kant gestuurd. Hoewel de Trots van het Noorden nadrukkelijk de winst zocht, eindigde de derby in 1-1. 
 

Bjorn Meijer afkomstig uit de Opleiding van FC Groningen mocht in de Derby van het Noorden voor het eerst in de basis starten. De 18-jarige wingback verving Gabriel Gudmundsson, die op de laatste dag van het transferwindow vertrok. Nieuweling Laros Duarte stond op de plek van de eveneens vertrokken Azor Matusiwa. Ook Marin Sverko maakte zijn eerste minuten in de Eredivisie en stond centraal in de verdediging. De Kroaat begon op de plek van de afwezige Wessel Dammers.

Sfeeractie

Het duel begon na een schitterende sfeeractie op de Noordtribune. Middels meerdere mooie doeken werd terug gekeken op de oprichting van de club, 50 jaar geleden. FC Groningen begon de wedstrijd tegen sc Heerenveen met veel druk op de laatste lijn van de Friezen. Het leverde Tomas Suslov na drie minuten spelen de eerste schietkans op, in de handen van keeper Erwin Mulder.
 
De bezoekers werden na ongeveer tien minuten spelen voor het eerst gevaarlijk. Henk Veerman schoot uit de draai diagonaal naast het doel van Peter Leeuwenburgh. De Friezen zetten FC Groningen in de negentiende minuut op achterstand. Joey Veerman gaf een steekpass op Tibor Halilovic die in de korte hoek raak schoot. 0-1.
 
Het lukte FC Groningen in de eerst helft niet om aanvallend veel te creëren. Zowel Suslov als Duarte probeerden er met regelmaat voetballend doorheen te komen op het middenveld, maar echt grote kansen kreeg de Trots van het Noorden niet. Mo El Hankouri was het dichtste bij een treffer. De aanvoerder schoot een afvallende bal vanuit een hoekschop niet ver over het doel. 

Duarte

Direct na rust kwamen Bart van Hintum, Daleho Irandust en Romano Postema in het veld. Zij vervingen Meijer, Sverko en Michael de Leeuw. Irandust liet zich na ruim een minuut spelen direct gelden. De nummer 10 van de FC stak met een bekeken bal spits Cyril Ngonge weg die de verre hoek zocht en de paal raakte. De druk van de FC hield aan in de beginfase van de tweede helft waardoor het onder meer gevaarlijk werd via een aanvallende actie van Van Hintum, een kopbal van Ngonge en een scherpe voorzet van El Hankouri.
 
De energie kon de FC – gedragen door de steun van het publiek – lange tijd in de tweede helft vasthouden. Groningen was meerdere malen via de zijkant gevaarlijk en werd twintig minuten voor tijd beloond. Cyril Ngonge kopte uit een hoekschop van Suslov keihard raak, 1-1. Vanaf dat moment ging de thuisploeg vol voor de drie punten. Aangejaagd door 15.000 toeschouwers en een uitverkocht Euroborg streed de ploeg van Danny Buijs voor iedere meter.  
 
FC Groningen eindigde de wedstrijd met tien man nadat Mike te Wierik in de slotfase zijn tweede gele kaart ontving. Direct op dat moment raakte sc Heerenveen de paal uit een vrije trap. De numerieke minderheid belette de Trots van het Noorden niet om vol voor de overwinning te gaan. Daar was de FC dichtbij. Met een knappe actie van invaller Paulos Abraham aan de zijlijn omspeelde hij zijn tegenstander, zette de bal laag voor, maar spits Postema kon zijn voet net niet voldoende achter de bal krijgen. Aanvallende intenties, strijdlust, veel energie en de steun van het publiek, het was een enerverende Derby van het Noorden: eindstand 1-1. 

Te Wierik
Suslov Ngonge

Laatste nieuws