Cruyff Foundation

Logo JCF

De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt overal ter wereld sportactiviteiten voor kinderen, met speciale aandacht voor kwetsbare jongeren. Met de sportprojecten voor kinderen met een beperking, Cruyff Courts en Schoolplein14 geeft de Cruyff Foundation deze kinderen de ruimte om te sporten en te spelen. Ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren.

Pag.20 Cruyff Courts

Stichting FC Groningen in de Maatschappij is op verscheidene Cruyff Courts in de provincie Groningen betrokken bij activiteiten voor kinderen uit de wijk. Cruyff Courts zijn veilige speelruimtes, die uitnodigen om buiten te spelen. Kortom; een moderne invulling van het aloude trapveldje, dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken. Het zijn ruimtes waar kinderen kennismaken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken én ervaren hoe het is om te winnen en te verliezen.
 
Tevens hebben de Cruyff Courts een belangrijke sociale functie in de wijk. Het is een ontmoetingsplek, een plaats waar thema’s als sociale verantwoordelijkheid, gezondheid, integratie, samen spelen en respect voor elkaar centraal staan. Die thema’s worden onder meer vormgegeven door de 14 regels van Johan Cruijff, die op ieder veld hangen. Naast het gebruik van de Cruyff Courts voor de activiteiten van Stichting FC Groningen in de Maatschappij is de Cruyff Foundation ook projectpartner van het gezondheidsproject Gezond Scoren.
 
“Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn”, zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een relatief simpele oplossing: Schoolplein14. Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken op de grond en muur aan te brengen. De Cruyff Foundation geeft basisschoolkinderen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs de ruimte om te spelen tijdens en na schooltijd.
 
Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt en stimuleert de Cruyff Foundation in samenwerking met Stichting FC Groningen in de Maatschappij een gezonde leefstijl. Het is dan ook een gezamenlijke ambitie om meer schoolpleinen in de regio Groningen te voorzien van een Schoolplein14.
 
www.cruyff-foundation.org