Cruyff Court

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd van 5 tot 23 jaar in beweging. De stichting steunt sport- en spelprojecten voor kinderen, waarbij zij speciaal aandacht vragen voor gehandicapte kinderen. Met de Cruyff Courts zorgt de Foundation ervoor dat de trapveldjes weer terugkomen in de buurt. Op drie Cruyff Courts in de provincie Groningen is FC Groningen betrokken bij activiteiten voor kinderen uit de wijk.
 

Logo JCF

Een Cruyff Court is een moderne invulling van het aloude trapveldje, dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken. Helaas zijn deze plekken door de jaren heen vaak opgeofferd voor verstedelijking en uitbreiding. Met de Cruyff Courts wordt de functie, die de oude trapveldjes hadden, weer terug in de wijk gebracht. De kinderen uit de buurt krijgen hierdoor een goede en veilige plek om te sporten.
 
Tevens hebben de courts door samenwerking met de buurt, overheid, corporaties, scholen, sport- en voetbalverenigingen en het lokale bedrijfsleven een belangrijke sociale functie in de wijk. Het is een ontmoetingsplek, een plaats waar thema’s als sociale verantwoordelijkheid, gezondheid, integratie, samen spelen en respect voor elkaar centraal staan. Die thema’s worden onder meer vormgegeven door de 14  regels van Johan Cruijff, die op ieder veld hangen.

Cruyff Court

Het getal 14 is natuurlijk bewust en een verwijzing naar het vaste rugnummer van Nederlands beste voetballer aller tijden. In de stad Groningen liggen twee trapveldjes. Het Cruyff Court FC Groningen Veld ligt in de Oosterparkwijk – op de plaats waar het roemruchte Oosterparkstadion van FC Groningen aan de Zaagmuldersweg heeft gestaan – en het Cruyff Court Corpus den Hoorn. In november 2013 is het Cruyff Court Hoogezand geopend in de wijk Gorecht-West.