FC Groningen onderzoekt haalbaarheid vrouwenvoetbal

16 september 2021

FC Groningen maakt werk van vrouwenvoetbal bij de club. De Trots van het Noorden gaat de haalbaarheid van een Eredivisie vrouwenteam en daarmee samenhangend een vrouwen- meidenopleiding bij de club onderzoeken. Valerie Overkamp is aangesteld als projectleider van het haalbaarheidsonderzoek en zij wordt hierin ondersteund door algemeen directeur Wouter Gudde. FC Groningen wil met een vrouwenvoetbalafdeling jonge, talentvolle meiden de kans bieden een professionele voetbaldroom na te jagen en inspireren de nieuwe voetbalhelden van de toekomst te worden.

Om in kaart te brengen wat er voor nodig is om een duurzame vrouwenvoetbaltak aan de club te hangen, gaat Valerie Overkamp (26) onder meer benchmarken bij betaald voetbal organisaties (BVO) die reeds ervaringen hebben met een vrouwenteam op Eredivisieniveau. Overkamp komt oorspronkelijk uit Twente, maar woont sinds een paar jaar in de stad waar ze Sportkunde studeert aan het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool.

Valerie

Haar achtergrond heeft ervoor gezorgd dat Overkamp een missie heeft. “Zelf heb ik tot en met mijn negentiende bij de jongens gevoetbald, maar daarna hield het noodgedwongen op voor mij omdat er bij mijn amateurvereniging geen vrouwenvoetbalteam bestond en verder voetballen bij de mannensenioren geen optie was. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Ik wil meiden in de toekomst wel die mogelijkheid bieden’. Met dat doel ben ik aan de slag gegaan. En met succes. Daarna heb ik ook op regionaal niveau een vrouwenteam opgezet voor de grootste talenten in de regio Twente/Salland.”
 
Overkamp heeft dus ervaring in het optuigen van vrouwenvoetbal. “Maar nog niet eerder binnen een BVO, dus dit is een geweldige uitdaging. Ik heb twee jaar vanuit mijn studie stage gelopen bij de Regionale Voetbalschool van FC Groningen. Ik heb onderzoek gedaan naar talentherkenning en ga nu dus ook aan de slag met vrouwenvoetbal binnen FC Groningen.”
 
Dit zal niet direct een Eredivisieteam zijn. Scouts in de regio gaan op zoek naar jonge talentvolle speelsters met het juiste FC Groningen-DNA. Vanaf het huidige seizoen 2021/2022 biedt de Trots van het Noorden jonge meiden met een ambitie om te groeien als voetbalster ook de mogelijkheid geselecteerd te worden voor de voorselectie van FC Groningen, de jongste afdeling van de Opleiding.
 
Deze basis moet er uiteindelijk voor zorgen dat er een duurzame vrouwentak groeit bij FC Groningen, met eigen goed opgeleide speelsters, die naast het nodige talent ook een flinke dosis noordelijke aanpakkersmentaliteit bezitten. De haalbaarheid hiervan wordt nu dus onderzocht.
 
Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen zegt over het project: “Vrouwenvoetbal is mondiaal één van de hardst groeiende sporten. In het achterland van FC Groningen hebben jonge meiden geen rolmodellen. Wij willen talent inspireren en laten groeien, ook meisjes die dromen van een professionele voetbalcarrière. Wij willen ze die kansen gaan bieden, maar we willen dit wel op een duurzame manier doen. Hiervoor is het nodig dat we goed onderzoek doen naar welke voorwaarden noodzakelijk zijn. Richting het nieuwe voetbalseizoen 2022/2023 willen we inzichtelijk hebben wat er voor nodig is een vrouwenvoetbalafdeling op te starten.”

_M7A0120

Laatste nieuws