Vechtlust in extra tijd beloond.

Zondag 25 september 2011 om 16:35

FC Groningen heeft zondagmiddag in Doetinchem met 3-2 gewonnen van De Graafschap. Bij het ingaan van de extra tijd stond de FC nog met 2-1 achter. David Texeira met zijn tweede en Dusan Tadic scoorden de 2-2 en 2-3. Door de zege stijgt Groningen naar de achtste plek op de ranglijst.

In de zevende speelronde moest trainer Pieter Huistra zijn basiself op twee plekken wijzigen ten opzichte van de bekerwedstrijd tegen AZ. De geschorste Jonas Ivens werd vervangen door Kees Kwakman die terugkeerde na een buikspierblessure. Tom Hiariej had last van zijn hamstring en dus stond Johan Kappelhof aan de aftrap als rechtsachter. Lorenzo Burnet was wel inzetbaar nadat hij donderdag nog geblesseerd uitviel. Emil Johansson en Thomas Enevoldsen keerden terug bij de ‘achttien’ en begonnen op de bank naast Nick Bakker, centrale verdediger van de B-kern die zijn debuut maakte bij de eerste selectie.
In de eerste helft van de wedstrijd had FC Groningen een enorm veldoverwicht, maar wist de uitploeg dat niet om te zetten in een doelpunt. In de dertiende minuut was de eerste schotkans voor Leandro Bacuna, die over mikte. Dreiging was er voortdurend van de Uruguayaanse spits David Texeira. In de tien minuten voor de pauze volgden de mogelijkheden elkaar wat rapper op. Bacuna (op aangeven van Burnet) kreeg een kans en Virgil van Dijk schoot een vrije trap gevaarlijk via de handen van doelman De Winter naast.
De Graafschap stelde er één laag schot van Rydell Poepon uit een onmogelijke hoek tegenover. Vier minuten voor de pauze schoot Petter Andersson en zag zijn inzet tot hoekschop verwerkt. Johan Kappelhofs inzet werd van dichtbij gekeerd en in de toegevoegde tijd had Petter Andersson nog een kopkans uit een cornersituatie. In de tweede helft bracht trainer Andries Ulderink een invaller in de ploeg. Nenad Sreckovic was de nieuwe man bij de ‘Superboeren’ en verving Breinburg.
In de 63ste minuut kreeg Groningen al een enorme mogelijkheid, maar Tadic wist zijn ploeggenoot Texeira nog niet te bereiken. Twee minuten later was het dan wel raak. Een aanval over de rechterkant werd door Dusan Tadic voorbereid en nu wel door Texeira afgerond: 0-1. Daarna ontpopte zich een scenario dat FC Groningen helaas maar al te bekend voorkwam. Twee minuten na de treffer liepen Bacuna en Texeira elkaar in de weg om de tweede treffer te maken en weer drie minuten later was het raak aan de overkant. Een steekballetje van Kujala werd ‘bij toeval’ door Yuri Rose op de hak geraakt en rolde tergend langzaam over de doellijn: 1-1.
De Graafschap kreeg de gelijkmaker in de schoot geworpen en kreeg daardoor zelfs hoop en zicht op een totaal onverdiende overwinning. In de 83ste minuut schoot Vito Wormgoor tot overmaat van ramp ook nog een vrije trap binnen: 2-1. FC Groningen gaf niet op en ging met drie verse krachten, na Danny Holla ook Thomas Enevoldsen en Matias Jones op jacht naar in ieder geval een punt. In de extra tijd bleken de 120 bekerminuten van De Graafschap tegen FC Utrecht op woensdag zwaarder te wegen dan die van FC Groningen op donderdagavond tegen AZ.
In de eerste minuut van de extra tijd was het Dusan Tadic die een vrije trap op de punt van de zestien snel mocht nemen op Thomas Enevoldsen. Heel Doetinchem werd daardoor verrast. Texeira zocht positie en werkte de gelijkmaker binnen. Daarbij liet Groningen het echter niet. In de tweede minuut van de extra tijd was er opnieuw een uitbraak voor de FC en nu was het Texeira die in de aangevende rol de bal bij Dusan Tadic kreeg. De Serviër scoorde de belangrijke 2-3 en zo kon het feest losbarsten in het met 250 fans gevulde uitvak. Een grote teleurstelling en grote vreugde lagen 120 seconden van elkaar verwijderd. In plaats van als nummer 13 gaat FC Groningen nu als nummer 8 de thuiswedstrijd tegen landskampioen Ajax spelen. Komende zondag in een uitverkocht Euroborg!

Van Loo; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet (84’ Jones); Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (69’ Holla), Andersson (81’ Enevoldsen), Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Bakker, Johansson, Keurntjes.
Opstelling De Graafschap
De Winter; Jansen, Wormgoor, Van de Pavert, Evers (66’ Kujala), Rose, Meijer, De Leeuw (69’ Overgoor), Breinburg (51’ Sreckovic), Poepon, El Hassnaoui.
Rest bank: Van der Kracht, Nalbantoglu, Abdulla, Johnson.
Toeschouwers: 11.665
Scores: 65’ Texeira (Tadic) 0-1, 70’ Rose (Kujala) 1-1, 83’ Wormgoor (vrije trap) 2-1, 91’ Texeira (Enevoldsen) 2-2, 92’ Tadic (Texeira) 2-3.
Scheidsrechter: Van Hulten
Officials: Geutjes, Lapar, Gerritsen
Gele kaarten: 73’ Van Dijk (overtreding op Poepon), 85’ Tadic (protesteren)