Ruime zege op Emmen op historische grond in Veendam.

Zaterdag 11 juli 2015 om 17:48

FC Groningen heeft zaterdagmiddag aan De Langeleegte in Veendam met 5-1 gewonnen van FC Emmen. Bij rust was de stand 2-1 in het voordeel van de Eredivisionisten. Bryan Linssen (2x), Desevio Payne, Michael de Leeuw en Danny Hoesen scoorden voor de Groningers.

De derde oefenwedstrijd werd gespeeld op de historische grond van het Gjaltema Stadion aan de Langeleegte in Veendam. Ruim twee jaar terug speelde het roemruchte SC Veendam daar de laatste wedstrijd voor het bankroet van de geel-zwarten. Het oefenduel tussen de bekerwinnaar en de play-offdeelnemer van de Jupiler League van afgelopen seizoen werd gespeeld in het kader van de overgang van Peter van der Vlag van Emmen naar Veendam. Liefst 3.000 voetballiefhebbers waren afgekomen op het Drents-Groningse onderonsje.
Kregen de veldspelers in de eerste twee oefenduels nog 45 minuten speeltijd, in deze derde wedstrijd kreeg het merendeel van de basiself minimaal een uur speeltijd. Alleen Desevio Payne, sinds maandag aangesloten bij de selectie, werd in de pauze afgelost door Eric Botteghin. Na een kwartier in de tweede helft werden nog eens negen spelers vervangen. Drie van hen waren spelers van de tweede selectie.
Al na een minuut spelen kwam Groningen op voorsprong toen een hoekschop van Albert Rusnak door Desevio Payne op waarde werd geschat en tot 0-1 werd gepromoveerd. Het vervolg van de eerste helft gebeurde er voor de beide doelen lange tijd niet bijzonder veel. Een handsbal van Emmen binnen de zestien werd door de vingers gezien door scheidsrechter Bax, maar ‘hands’ van Kieftenbeld werd wel bestraft met een penalty. Marnix Kolder schoot deze in de linkerbenedenhoek, terwijl Van der Vlag in de juiste hoek dook.
Twee minuten later was de voorsprong van FC Groningen alweer hersteld. Een pass vanaf het middenveld van Jarchinio Antonia werd door Bryan Linssen geconverteerd: 1-2. Die score was ook de ruststand. In de eerste tien minuten na de pauze stond Emmen aardig te schutteren en profiteerde Groningen tweemaal. Eerst was het Linssen die Michael de Leeuw liet scoren en vervolgens mocht Linssen zelf voor de tweede keer afronden na een assist van Antonia.
Met tien verse krachten binnen de lijnen bouwde Groningen de score verder uit. Een vrije trap op de punt van de zestien werd door Tjaronn Chery bij de eerste paal gebracht. Daar keerde Emmen de bal in eerste instantie, maar was oefentopscorer Danny Hoesen er vervolgens als de kippen bij: 1-5. In het vierde kwart van de wedstrijd kwam er in die stand geen verandering meer. Volgende afspraak: zaterdag 18 juli om 14.30 uur in Euroborg. Tegenstander is dan het Engelse Southampton.

Van der Vlag; Payne (46’ Botteghin), Kappelhof (61’ Bijl), Lindgren (61’ Baas), Tamata (61’ Burnet); Bacuna (61’ Hiariej), Rusnak (61’ Chery), Kieftenbeld (61’ Van Nieff), Antonia (61’ Bos), De Leeuw (61’ Hoesen), Linssen (61’ Mahi).
Reservedoelman: Van der Lei.
Niet beschikbaar: Padt, Van der Laan, Hateboer, Islamovic, Tibbling.
Opstelling FC Emmen
Meerits; Kulhan, Siekman, Jallo, Olijve, Mannes, Kolder (61’ Kwee), Ten Voorde (77’ Mulder), Reinders (46’ Danso), Seip (61’ Streutker), Baric (46’ Hagenauw).
Rest bank: Elmali, IJzerman, Bouws, Nijkamp.
Toeschouwers: 3.000
Scores: 1’ Payne 0-1, 38’ Kolder (strafschop) 1-1, 40’ Linssen 1-2; 50’ De Leeuw 1-3, 52’ Linssen 1-4, 66’ Hoesen 1-5