Groningen thuis ook langs Feyenoord.

Zondag 21 november 2010 om 17:21

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-0 gewonnen van Feyenoord en is daardoor gestegen naar de derde plek in de Eredivisie. Tim Matavz scoorde zowel voor als na de pauze een doelpunt en bracht daarmee zijn seizoentotaal op zeven.

In Euroborg is FC Groningen haast onverslaanbaar. Na de nederlaag tegen Heracles Almelo van afgelopen weekend was het voor de FC zaak in het eigen stadion weer een resultaat te halen en nu wel de mogelijkheid te benutten om de derde plek op de ranglijst in te nemen. Feyenoord bevindt zich dit seizoen in ongeveer de omgekeerde situatie. Op vreemde bodem wil het nog niet echt lukken en in Rotterdam had men de punten hard nodig om juist weg te blijven van de onderste drie plekken.
Trainer Pieter Huistra beschikte over een vrijwel compleet fitte selectie en moest alleen de zieke Petter Andersson missen. Zijn collega Mario Been van Feyenoord had een flinke waslijst van afwezigen en bracht dus opnieuw een erg jong team binnen de lijnen. De toon werd in de wedstrijd vrijwel direct gezet toen Andreas Granqvist ter hoogte van de middellijn vlak voor de oosttribune Ricky van Haaren onderuit schoffelde en werd bestraft met een gele kaart.
Zonder echt veel kansen te creëren, was Groningen in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij. Met Koen van de Laak in de basis in plaats van Thomas Enevoldsen was er één wijziging in de basisopstelling van de FC te bespeuren in vergelijking met het afgelopen weekend. In de dertiende minuut kwam de thuisploeg op voorsprong toen Dusan Tadic via een corner de bal bezorgde bij Tim Matavz die keihard de 1-0 binnen poeierde. Voor Matavz zijn zesde goal van het seizoen en voor Tadic zijn achtste assist.
Vier minuten na de openingstreffer kreeg Feyenoord de enige echte doelkans van de wedstrijd. Luciano da Silva was ver uit zijn doel gekomen en kon niet voorkomen dat Luc Castaignos de bal over hem heen lobde. Tot opluchting van zo’n 21.000 Groningers stuitte de bal echter net naast het doel van de FC. In het verloop van de eerste helft kreeg Groningen nog een aantal kansen, waarvan die voor Gonzalo Garcia het grootst was. Hij mikte echter net naast. Een afstandsschot van Tim Sparv werd stijlvol gekeerd door doelman Rob van Dijk van Feyenoord.
Na de pauze bracht trainer Huistra bij de groen-witten Leandro Bacuna binnen de lijnen in plaats van Koen van de Laak. Bij Feyenoord werd Van Haaren na ruim een kwartier gewisseld voor Jerson Cabral. In de tussentijd had Garcia nog een grote kans, maar liet hij de bal van zijn voet plukken door Van Dijk terwijl ook Tim Matavz nog een afspeelmogelijkheid was geweest. De Spanjaard werd halverwege de tweede helft vervangen door Danny Holla.
In het middelste deel van de tweede helft trokken beide ploegen elkaar eventjes in de malaise mee naar beneden. Veel foute passes en snel balverlies leidden een fase in waarin Feyenoord zowaar iets dreigender werd, zonder dat Luciano overigens veel te doen kreeg. De Braziliaan kon de spaarzame uitbraken enkele keren onderbreken door snel uit zijn doelgebied te komen. Tien minuten voor tijd nam Feyenoord risico door verdediger Tim de Cler te vervangen door Bruno Martins Indi.
Het beoogde doel om op jacht te gaan naar de gelijkmaker, werd echter binnen vier minuten al om zeep geholpen. Na goed doorzetten van Leandro Bacuna, leverde hij een keurige voorzet af aan Tim Matavz, die hem binnenkopte: 2-0. Door zijn zevende treffer is Matavz nu samen met Andreas Granqvist topscorer van FC Groningen. In de slotfase van de wedstrijd mocht Oluwafemi Ajilore nog zijn opwachting maken in plaats van Tom Hiariej. In de score kwam geen verandering meer.
Door de negende overwinning stijgt FC Groningen naar de derde plek op de ranglijst. Komende zaterdag gaat de ploeg in Kerkrade op bezoek bij Roda JC, dat zaterdagavond verloor bij De Graafschap en zevende staat op de ranglijst. Zes dagen later is de thuiswedstrijd tegen de nummer 13, Vitesse, de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft.
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (84’ Ajilore), Sparv; Van de Laak (46’ Bacuna), Garcia (69’ Holla), Tadic; Matavz.
Bank: Van Loo, Veldmate, Enevoldsen, Lachman.