FC thuis gelijk tegen AZ.

Zaterdag 17 november 2012 om 22:55

FC Groningen heeft zaterdagavond in de eigen Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld tegen AZ. Beide doelpunten vielen na rust. Tim Sparv opende de score na een klein uur spelen, waarna Adam Maher de eindstand bepaalde. FC Groningen blijft hierdoor vooralsnog tiende op de ranglijst.

De thuisclub startte in dezelfde samenstelling als afgelopen weekend bij NAC Breda, waar toen met 1-0 gewonnen werd. Bij AZ werd de geblesseerde Victor Elm vervangen door Steven Berghuis en keerde Adam Maher terug in de ploeg ten koste van Erik Falkenburg.
Reddingen
De eerste kansen in de wedstrijd waren voor de Alkmaarders. Johann Berg Gudmundsson en Markus Henriksen kregen mogelijkheden, maar zagen hoe doelman Luciano da Silva redding bracht. De Braziliaan zou de hele avond van grote waarde blijven voor zijn ploeg. Tim Sparv zette Luciano ook nog een keer aan het werk met een onbedoelde inzet op eigen doel.
Net iets later dan halverwege de eerste helft kreeg FC Groningen de eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd. Na een gewonnen duel van Mitchell Schet werd Andraz Kirm door Género Zeefuik aan de rechterkant van het veld de diepte ingestuurd. Oog in oog met Esteban wist Kirm de bal echter niet voorbij de doelman te schuiven en hield hij aan zijn inzet slechts een hoekschop over.
Enkel
Michael de Leeuw was na ruim een halfuur de eerste speler die in het boekje van arbiter Jan Wegereef werd genoteerd. Acht minuten later werd ook Berg Gudmundsson opgeschreven. Hij verliet met een enkelblessure het veld en werd afgelost door Erik Falkenburg. In de 0- stand kwam in de resterende minuten van de eerste helft geen wijziging meer.
Na de onderbreking kregen beide ploegen vrijwel meteen een kans. Schet namens de FC en Falkenburg namens AZ troffen echter geen doel. In de 57ste minuut werd de score wel geopend. Een vrije trap van Kirm werd in de zestien gedraaid en door Zeefuik voor de voeten van Tim Sparv gebracht, die binnen de vijf meter de bal tegen het dak van het doel kon schieten: 1-0.
Offensief
Enkele minuten later was het tijd voor de eerste wissel aan FC-zijde. Zeefuik werd afgelost door Leandro Bacuna. In de 72ste minuut ging gevaarlijk balverlies van FC Groningen in de as van het veld vooraf aan een balverovering van Adam Maher, die vervolgens richting FC-doel opstoomde. Maher schoof de bal onder Luciano door: 1-1. Hij had het provocerende gejuich richting thuispubliek beter achterwege kunnen laten.
Paco van Moorsel was vervolgens de tweede invaller aan FC-zijde. Hij kwam in het veld voor Kirm. AZ probeerde in de slotminuten een FC-offensief te kraken door gevaarlijke uitbraken ten koste van gele kaarten. Markus Henriksen en Donny Gorter gingen op de bon. Groningen wist nu echter niet te profiteren van deze stilstaande situaties. David Texeira kwam in de slotfase nog in de ploeg voor Schet.
De 1-1 eindstand betekent dat FC Groningen na zeven thuisduels nog steeds slechts één competitie-overwinning in Euroborg op de teller heeft staan. Mede dankzij de drie zeges in uitwedstrijden heeft FC Groningen wel 15 punten uit 13 wedstrijden en staat de ploeg op de tiende plek van de ranglijst. Slechts één punt van de achtste plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs. Volgende opdracht: zaterdag 24 november, het uitduel met die nummer 8, RKC Waalwijk.

Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Schet (88’ Texeira), De Leeuw, Kirm (79’ Van Moorsel), Zeefuik (66’ Bacuna).
Rest bank: Bizot, Magnasco, Bakker, Ajilore.