FC houdt punt over aan uitduel met AZ.

Zaterdag 25 oktober 2014 om 21:51

FC Groningen heeft zaterdagavond in Alkmaar met 2-2 gelijkgespeeld tegen AZ. In de tiende speelronde van de Eredivisie maakte Michael de Leeuw voor de pauze de openingstreffer. Danny Hoesen maakte even na de 0-2. AZ wist vervolgens de stand nog gelijk te trekken en zo werd het 2-2.

Bij FC Groningen waren er twee wijzigingen ten opzichte van de basiself van vorige week. Johan Kappelhof keerde terug in de basiself en Tom Hiariej schoof daardoor een linie naar voren. Rasmus Lindgren begon hierdoor op de reservebank. Nick van der Velden kampte met een knieblessure en werd vervangen door Jarchinio Antonia.
In de eerste minuut was er meteen een hachelijk moment voor het doel van Groningen. Verdediger Eric Botteghin kon op de doellijn redding brengen na een gevaarlijke voorzet vanaf de rechterkant. Daarna herpakte Groningen zich en in de tiende minuut kreeg de FC de eerste corner. Deze werd vanaf de linkerkant genomen door Tjaronn Chery. Hij mikte de bal op het hoofd van clubtopscorer Michael de Leeuw die zijn vijfde van het seizoen binnen kopte: 0-1.
Daarmee was voor FC Groningen een vervelende periode van vier uitwedstrijden zonder gescoorde doelpunten afgesloten en kwam de ploeg voor het eerst sinds de eerste speeldag weer eens op voorsprong op vreemde bodem. Het Alkmaarse publiek begon halverwege de eerste helft wat te morren, terwijl de stemming in het met 180 FC-fans gevulde bezoekersvak uiteraard opperbest was.
Vier minuten na de pauze was het Eric Botteghin die de eerste mogelijkheid van de tweede helft liet noteren. Zijn inzet op een harde voorzet van rechts eindigde echter naast het doel van AZ. Na zeven minuten in de tweede helft vergrootte FC Groningen de score. Na een snelle uitbraak over rechts gaf Jarchinio Antonia de bal strak en laag voor op Danny Hoesen, die van dichtbij zijn eerste competitietreffer binnenschoot: 0-2.
Binnen het uur waren er nog twee wedstrijdbepalende momenten in het strafschopgebied van FC Groningen. Eerst liet Mattias Johansson zich vallen over het been van FC-verdediger Johan Kappelhof. Arbiter Van Boekel bestrafte de AZ’er met een gele kaart. Een minuut later ging Eric Botetghin op de bon toen zijn arm zich in de baan van een schot op doel bevond: geel en een strafschop tegen.
Aanvoerder Nemanja Gudelj schoot de bal via de handen van doelman op de linkerpaal. In de herkansing was Mikhail Rosheuvel er echter als de kippen bij om de 1-2 binnen te tikken. De maker van de 1-2 werd meteen naar de kant gehaald en vervangen door Guus Hupperts. Thom Haye werd afgelost door debutant Dabney Souza. Tjaronn Chery was vervolgens tweemaal dichtbij de derde treffer van Groningen. Een redding van Sergio Rochet en een bal op de paal stonden die goal in de weg.
Ook nog in het vijfde kwartier van het zeer vermakelijke duel maakte Hans Hateboer het zijn eigen doelman lastig met een onverwachte en korte terugspeelbar. Padt reageerde alert. AZ wisselde vervolgens voor de derde keer: Viktor Elm werd afgelost door Ridgeciano Haps. Bij FC Groningen kwam Mimoun Mahi in de ploeg voor de maker van de 0-2, Danny Hoesen. Maikel Kieftenbeld (naast) en Michael de Leeuw (kopbal over) waren vervolgens kansrijk.
Zeven minuten voor tijd kwam AZ op gelijke hoogte. Een makkelijk gegeven vrije trap op de rand van de zestien werd door Gudelj in de linkerbovenhoek gekruld: 2-2. In het restant van de reguliere speeltijd en drie extra minuten werd niet meer gescoord. Met het behaalde punt heeft Groningen de reeks van vier uitnederlagen beëindigd. Komende woensdag om 20.00 uur trapt FC Groningen in Emmeloord af voor de KNVB-beker. Flevo Boys is de tegenstander in de derde ronde van het cuptoernooi.
Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Antonia, Hiariej, Kieftenbeld, Chery; De Leeuw, Hoesen (74′ Mahi).
Rest bank: Van der Vlag, Baas, Bijl, Lindgren, Islamovic, Hagenauw.
Opstelling AZ
Rochet; Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Gudelj, Elm (74′ Haps), Ortiz; Rosheuvel (60′ Hupperts), Mühren, Haye (60′ Souza).
Rest bank: De Winter, Wuytens, Luckassen, Gyasi.
Toeschouwers: 15.019
Score: 10′ De Leeuw (Chery) 0-1; 52′ Hoesen (Antonia) 0-2, 59′ Rosheuvel (rebound) 1-2, 83′ Gudelj (vrije trap) 2-2.
Bijzonderheid: 59′ Padt stopt strafschop van Gudelj
Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Van Dongen, Goossens, Berben
Gele kaarten: 57′ Johansson (schwalbe), 58′ Botteghin (hands)