Sinterklaas of Groby? door Jacob Jongs

3 december 2016

Nou Dave dat was een spannend dagje hoor, samen naar het Sinterklaasfeest van FC Groningen. We zijn mooi op tijd onderweg naar het stadion. In de auto luisteren we alvast naar de sinterklaasliedjes en in de spiegel zie ik je gezellig meedeinen en meezingen met Sinterklaas kapoentje en Zie ginds komt de stoomboot.

Dan zijn we bij het stadion en parkeren de auto. De weg oversteken en dan zijn we er. Als we bij de achterkant van het stadion aankomen zeg je “mama’s werk”. Ja dat klopt vriend in dat andere gebouw werkt mama bij Store Support. Dat is een bedrijf die onderzoekt of klanten tevreden over dienstverlening door bedrijven door het inzetten van mystery shoppers. Ik heb geen idee of ze dat ook doen bij Sinterklaas. Nou ja dat gaan we vandaag dan zelf maar doen. Ik probeer voor de zekerheid toch maar even om je gedachten bij Sinterklaas te houden want anders zitten we straks bij mama op kantoor.

“Kom op vriend, rennen naar de ingang”…! Als we de hoek omgaan zijn ze daar plotseling: drie zwarte pieten..! Je stopt met rennen en zegt: “pieten drie”. Ik zie de twijfel op je gezicht of je door zult lopen of……toch maar naar mama? Ik til je dan maar op en lopen naar de pieten toe. Aangezien je je gezicht afwendt van de zwarte ppieten, zeggen we hallo pieten en leg uit dat je nog even moet wennen en met een “tot straks” gaan we maar naar binnen.

Nadat we ons hebben aangemeld met de inschrijvingsbrief lopen we de trappen op naar boven en komen uiteindelijk in de grote zaal waar nog veeeel meer zwarte pieten zijn én Groby de mascotte van FC Groningen. Je komt voor eerst maar niet verder dan de zijkant van de feestende andere kinderen. Teveel drukte denk ik en eerst maar eens observeren hoe het hier is. We nemen plaats bij een hoge tafel en de hoge kruk. Zo kun je alles mooi overzien. Het duurt maar even als de eerste zwarte piet al langs komt met pepernoten en snoepjes. Je lichaamstaal laat duidelijk merken dat je het graag wat op afstand houdt. gelukkig snappen ze het maar in het verloop van de middag raak je er aan gewend en mogen de zwarte pieten steeds dichterbij komen. Je krijgt van een zwarte piet een FC Groningen beker zodat daar de pepernoten in kunnen….dat is wel fijn. “Sinterklaas nou?’ Ach je denkt Sinterklaas is er niet, nou ja het duurt maar eventjes en ja hoor daar komt ie. De Sint gaat plaats nemen op de verhoging bij de perstafel. Ondertussen veel zingende kinderen natuurlijk, gezellig hoor.! Zo lang het een beetje op afstand blijft is het prima.

Ondanks mijn aansporingen om wat dichterbij Sinterklaas te gaan, zie je daar van af. Jou belangstelling wordt vooral getrokken door met name Groby. Die volg je graag en loopt daar regelmatig achteraan en je blijft maar naar hem zwaaien. Tussen de festiviteiten door loop je naar het raam en met je neus tegen het glas kijk je naar het voetbalveld en de tribunes. Op de groen grasmat staan een soort tenten met lampen, blijkbaar nodig om de grasmat in orde te houden. Dan verplaatst Sinterklaas zich zodat alle kinderen die dat willen met hem op de foto kunnen. Voorlopig gaat jou interesse vooral naar Groby en als door een magneet getrokken blijf je achter Groby aan lopen. Groby ziet je niet steeds maar als ik zeg dat je hem bij de hand mag pakken, is er geen enkele schroom meer en je tikt Groby op zijn poot. Je geeft Groby een dikke knuffel , dat is lief vriend..!

Ondertussen wordt de rij bij Sinterklaas steeds korter en je durft nu ook wel met Sinterklaas en zwarte piet op de foto. Nou ja het was een mooi ontspannen maar ook een spannende middag. En als we weer vertrekken krijg je nodig cadeautjes mee. Later als we thuis zijn blijkt daarin een chocoladeletter te zitten én een sjaal van FC Groningen met de beeltenis van Groby er op….TOP Sinterklaas..! Als we weer buiten zijn en weer teruglopen, laat je me nogmaals weten dat verderop mama’s werk is. Hahaha….nou wij waren even de mystery bezoekers bij het Sinterklaasfeest van FC Groningen. Nou deze mystery bezoekers zijn super tevreden over deze middag bij FC Groningen..! Binnenkort waar weer eens echt voetballen kijken maar eerst nog wachten of Sinterklaas bij je thuis komt,…….ik heb zo’n voorgevoel van wel..!

Lieve groet vriendje Dave van opaatje.