Liefde voor de FC teruggevonden door lege batterij

28 december 2019

Ferdi Delies is de derde in een rij van vier generaties supporters van FC Groningen. Hij ging samen met zijn vader en opa naar het Stadion Oosterpark en is inmiddels tweewekelijks present in het Hitachi Capital Mobility Stadion samen met zijn vijfjarige zoon. Een leven lang supporter van groen-wit, maar de liefde voor de club kende een dip na de verhuizing van het oude naar het nieuwe onderkomen.

Het is een verhaal als van zovelen, aan de hand van vader mee naar het indrukwekkende Stadion Oosterpark. Vader en opa op de overdekte zitplaatsen op de Tonny van Leeuwen Tribune en de kleine Ferdi voor 8 gulden op ‘staan zuid’.
 
In de hekken
“Bij een doelpunt hingen we in de hekken,” lacht de FC-fan. “In de pauze gooide mijn vader een Nuts of soms zelfs een frikadel van boven naar beneden. En dan in de tweede helft nog een paar keer in de hekken.” Bij topwedstrijden stonden de mensen zes rijen dik op de grasstrook direct achter het hek en op een verloren woensdagavond waren het soms alleen de kinderen die vooraan stonden om te juichen met achter zich meer beton dan FC-supporters.

Verhuizing
Maar het ene beton is het andere niet en zo zorgde de verhuizing van het sfeervolle, authentieke, bijna vervallen Stadion Oosterpark aan de Zaagmuldersweg in de Oosterparkwijk, naar het nieuwe, gelikte, nog bijna ongebruikte Euroborg aan de Boumaboulevard op het Europapark voor een periode van bekoelde clubliefde bij Ferdi Delies. Acht jaar later wakkerde de vlam weer aan en opnieuw zes jaar later, nu in 2019, heeft Delies zijn voorliefde voor het groen-wit in een prachtig boekwerk op schrift gesteld.
 
Ruim vierhonderd pagina’s lang verhaalt hij aan de hand van negentig ooggetuigen over de bijna vijftigjarige geschiedenis van de club. In de zoektocht naar het Groningen-gevoel bij al die supporters en spelers vertelt de FC-supporter over zijn eigen gevoel, beleving en herinneringen in al die jaren.

Passie
De ommekeer bij Ferdi Delies kwam mede tot stand door een bijzondere wedstrijd in 2013. In december werd een bekerwedstrijd gespeeld tegen NEC voor ruim 10.000 in ‘Euroborg’: “Het was een duel dat in het teken stond van het overlijden van clubicoon Martin Koeman.” De wedstrijd zelf zal weinigen bij zijn gebleven, ook al door de 1-0 nederlaag in de achtste finales van het bekertoernooi.
 
Maar voor Delies was het een dag die zijn beeld van de club veranderde. “Mijn mobiele telefoon was uitgevallen door een lege batterij en zo kon ik zonder afleiding naar de wedstrijd te kijken.” Terugdenkend aan de spelers die twintig jaar eerder in het Stadion Oosterpark vijf kilometer verderop in de Stad actief waren, begon het bij de inmiddels 33-jarige Delies weer te kriebelen. “Typische Groningen-spelers stonden er binnen de lijnen. Met strijd, inzet en passie als belangrijke eigenschappen.”

Supporter2

Idee
Delies, schrijver van twee boeken over zijn avonturen als supporter van het Engelse Aston Villa, speelde met het idee om verder op zoek te gaan naar zijn clubgevoel en kreeg daarbij uiteindelijk contact met John de Jonge, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen. “Hij was aanvankelijk sceptisch, maar ik wist hem te overtuigen met het schrijven van de eerste delen van het boek. Elk hoofdstuk begint met een sfeertekening van een bepaalde fase in de FC-geschiedenis. Vervolgens komt er een supporter aan het woord ‘achter de hekken’ en tenslotte volgt een opsomming van anekdotes door spelers uit die betreffende seizoenen.”

Document
Het boek is in zekere zin de opvolger van het boek ‘Groen-witte passie’ over de geschiedenis van de Supportersvereniging FC Groningen. Het is een bundeling van heel persoonlijke verhalen van een keur aan supporters van zeer divers pluimage. En het heeft bovendien het misschien wel gewenste effect bij Delies: “Ik kreeg steeds meer binding met de club, ga ook weer vaker mee naar uitwedstrijden en ben nu zelfs bestuurslid bij de Supportersvereniging FC Groningen.”
 
Op de tribune van het Hitachi Capital Mobility Stadion zit hij inmiddels tweewekelijks samen met zijn vader en vijfjarige zoon op de tribune. Zijn opa is inmiddels overleden, maar de stoel is in familie-eigendom gebleven en zo is Delies junior na ruim vijftig jaar de opvolger van zijn opa als FC-supporter.

Reünie
De boekpresentatie van ‘Van Gammel Hek naar Stevig Beton’ was zaterdag 23 november 2019 in het Supportershome van FC Groningen. Het werd een weerzien tussen vele oud-spelers en daarnaast de vaste bezoekers van het ‘Home’. Hoofdrolspelers waren Erik Nevland en Danny Buijs die het eerste en tweede exemplaar van het boek in ontvangst namen.
 
Beide spelers waren nadrukkelijk betrokken bij de overgang van ‘oud’ naar ‘nieuw’ en de huidige FC-trainer schreef bovendien het voorwoord voor het boek. Ook onder anderen Mathias Florén, Rasmus Lindgren, Oluwafemi Ajilore, Sander van Gessel, Sergio Ommel en Mark-Jan Fledderus waren present. Net als verzorger Henk Hagenauw, die na zijn 45-jarige staat van dienst nog eens extra in het zonnetje werd gezet door de vereniging.

Leesplezier
Maar de echte ‘ster van de avond’ was uiteraard de ogenschijnlijk bescheiden NS-medewerker Ferdi Delies. Een supporter als zovelen wiens leven voor een groot deel in het teken staat van de Trots van het Noorden. Hij geeft honderden, wellicht duizenden supporters uren en uren leesplezier in de dagen rond Kerst of in het nieuwe jaar. Een fantastische ‘trip down memory lane’ en een opmaat voor de mooie toekomst die de club tegemoet gaat met al die families, zoals de vier generaties Delies. 

supporter3