FC Groningen-PSV 1991 door Arjan Sloot

11 november 2016

Dit verhaal gaat over de wedstrijd Groningen-PSV, op 9 juni 1991 in de Oosterpark. Uitslag 4-1, tijdens het beste seizoen van FC Groningen.

In augustus 1983 kreeg ik verkering met Mariska. Ze was zo gek om 10 kilometer te fietsen om bij een voetbaltraining van mij te gaan kijken. Het ging haar niet om het voetbal, maar dat had ik als 15-jarige niet helemaal door. Ik vond het allang stoer dat ze naar mij kwam kijken, dat hadden mijn teamgenoten niet.

In juni 1988 ontmoetten wij elkaar weer in Groningen, na 4 jaar geen contact gehad te hebben. Het was de tijd van de EK in Duitsland. Mariska was totaal niet geïnteresseerd in voetbal. Tijdens de finale lag ze in bad… John Bosman, dat vond ze wel wat. Een lekker ding. Maar ja, hij speelde niet en was het kleine beetje belangstelling snel verdwenen. Vlak na de finale kregen we weer wat met elkaar. Ze zei nog: ‘Je weet dat ik niks heb met voetballen’. Waarop ik antwoordde: ‘dat maakt mij niets uit’. Typisch geval van roze wolk. Uiteraard ging ik door met voetballen en voetbal kijken en Mariska ging door met niet voetballen en niet voetbal kijken. Met de jaren groeide de belangstelling stukje bij beetje. En ook voor FC Groningen, vooral door het beste seizoen ooit: 1990-1991. FC werd derde in de eindstand, waar het lang met PSV en Ajax mee kon gaan. Alles draait om de wedstrijd van 9 juni 1991, thuis tegen latere kampioen PSV. Na een 1-0 ruststand wordt het 4-1 door 3x Henny Meijer en 1x Milko Djurovski. Een prachtige wedstrijd in een kolkend Oosterparkstadion. Ik stelde voor om een keer naar een wedstrijd van FC te gaan. Natuurlijk speelde mee dat John Bosman erbij was, ook al speelde hij bij PSV. 

Met de stadsbus naar van De Wijert naar Oosterpark. We namen plaats op de Lange Zijde. Voor de wedstrijd goed en wel begon, stortte de regen met bakken uit de hemel. Gelukkig waren supporters zo vriendelijk om een paraplu te delen, Mariska had als meisje-meisje een roze parapluutje mee. Het mocht de pret niet drukken, want het wedstrijdverloop was goed voor Groningen. Waar iedereen zag dat het meters buitenspel was, ging Mariska heel hard ging juichen toen de bal in de goal belandde. Goedwillende supporters gingen haar uitleggen hoe buitenspel werkt. Gelukkig ging de wedstrijd snel weer verder en zagen de supporters in dat buitenspel begrijpen wel ff ging duren. Dat Mariska ook nog eens flink schreeuwde bij het PSV doelpunt van Bosman, moest ik de mede supporters uitleggen. Al met al een prachtige sfeer, waarin PSV werd weggespeeld. En dat terwijl PSV in de strijd om het kampioenschap gelijk stond met Ajax. Vlak na de wedstrijd waren er nog opstootjes tussen supporters van beide clubs. Bij het naar beneden lopen van de Lange Zijde kregen we er iets van mee en werd het nog spannend. Af en toe komen er nog beelden langs van deze gedenkwaardige wedstrijd. Als je op de roze paraplu let, weet je ons te vinden. Zelfs na 25 jaar staat het nog in ons geheugen gegrift. 

Na deze wedstrijd was de interesse gewekt. Ze ging zelfs zonder mij naar de FC, als ik op zondagmiddag zelf moest voetballen. Inmiddels weet ze hoe buitenspel in elkaar steekt. En we zijn nog steeds trouwe supporters van FC Groningen