Beleidsplan 'Samen naar de Grote Markt'

beleidsplan-1

Het roemruchte verleden is doorspekt met prachtige herinneringen. Met prestaties die men zich tot ver in Italië en Spanje nog herinnert. Waar iconen als Tonny van Leeuwen, Piet Fransen en de familie Koeman hun ereplek hebben verdiend. Met op het veld helden als Jan van Dijk en Peter Houtman; en op de bank iconische trainers als Theo Verlangen en Hans Westerhof. De maillot van Milko Djurovski en de gouden schoen van Henny Meijer. En een 16-jarige Arjen Robben die de tegenstander helemaal dol draaide bij zijn thuisdebuut.

Om te groeien als club werd afscheid genomen van het historische Stadion Oosterpark en nam de club in 2006 haar intrek in de Groene Kathedraal. Onder aanvoering van trainer Ron Jans volgden nieuwe successen en Europese confrontaties. Samen met supporters bouwden wij de Groene Hel. Een onneembare vesting. Nieuwe talenten als Luis Suárez en Virgil van Dijk kwamen tot bloei en groeiden door naar de wereldtop.

Maar er waren ook perioden zonder succes. Juist dan lieten de supporters zich gelden en dat doen ze nog steeds. Door altijd achter de club te blijven staan. Een achterban die altijd een mening heeft over de club en die niet onder stoelen of banken steekt. Kritisch, maar altijd fanatiek en vanuit een enorme betrokkenheid. Hoe de club leeft, bleek maar weer tijdens de gewonnen bekerfinale in 2015 en bij de comeback van Arjen Robben in 2020.

Downloaden >>
Downloaden >>

Samen naar de Grote Markt

Voor de periode 2020-2025 heeft FC Groningen een beleidsplan ontwikkeld met de titel 'Samen naar de Grote Markt'. Dé plek waar wij onze successen vieren, in het hart van de stad en de maatschappij. 

Download het beleidsplan 'Samen naar de Grote Markt'.

Onze overtuiging

Er is zoveel wat het Noorden zo heel bijzonder maakt. We hebben veel om trots op te zijn, ook al blijven we veelal nuchter en houden we ons in. Dat is ook Groningen.  Maar het bruist hier van het talent, dat hard wil werken in het mooiste stukje Nederland. En met elkaar, samen, maken we het hier nóg mooier, nóg beter. Creëren we nóg meer kansen en benutten we de ruimte die we hier letterlijk en figuurlijk hebben.

Door de mouwen op te stropen, initiatief te nemen. ‘Nait soezen’ in plaats van ‘ja maar’, dat is Groningen. Deze noordelijke aanpakkersmentaliteit in combinatie met de juiste faciliteiten en talent is de basis voor succes. Een basis waarop wij, samen en met elkaar, iedereen laten groeien.

Onze belofte

Iedereen groeit in Groningen. Binnen FC Groningen begrijpen we dat. Zo verbinden we mensen. Bouwen we bruggen en gaan we samen voor succes. Voetballers op het veld, supporters, medewerkers, vrijwilligers en iedereen die zich met ons verbonden voelt, buiten de lijnen. Iedereen krijgt de mogelijkheid om te groeien. FC Groningen biedt die kansen. We jagen samen successen na. Op sportief, maatschappelijk en economisch gebied. Samen op weg naar nog meer persoonlijke groei en ontwikkeling. Zo worden we groter. Als club, als regio en ook als individu. Zoals Arjen, Virgil of Payt. Word groter in Groningen. Samen met FC Groningen.

FC Groningen. Word groter.

Kernwaarden

Het fundament van de club uit zich in onze kernwaarden.

De vijf kernwaarden van FC Groningen zijn:
- Aanpakken
- Reeël 
- Volks
- Samen
- Groei

Een toelichting op deze kernwaarden staat in het boekwerk 'Samen naar de Grote Markt'.

Vijf pijlers

Het fundament van de club bestaat uit vijf pijlers, die FC Groningen en de regio moeten verzekeren van een gezonde en duurzame toekomst. Het zijn de sportieve, maatschappelijke, economische én organisatorische pijlers, waaronder ons streven het mooiste evenement van Noord-Nederland te organiseren.

beleidsplan-2

​Korte toelichting per pijler

1.        Sportief: de Europese droom
FC Groningen spreekt niet over een speelwijze, maar over een strijdwijze. Die staat voor dynamiek, tempo, agressiviteit en beweging. Om deze speelwijze onderscheidend te maken, ontwikkelt FC Groningen de fitste en sterkste spelers van Nederland. En dat vraagt om optimale faciliteiten en specifieke begeleiding onder leiding van specialisten. Het doel? Europees voetbal! Daarbij zal (regionale) talentontwikkeling een grote rol spelen, met minimaal vier spelers uit de eigen Opleiding in de eerste selectie van 22 spelers, waarbij de club gelooft in een mix van ervaring, kwaliteit, talent en transferwaarde.
 
2.        Maatschappelijk: iedereen in beweging
Bewegingsarmoede is een serieus probleem en prominent aanwezig in het verzorgingsgebied van FC Groningen. Daarom heeft de Trots van het Noorden een missie bepaald: geen bewegingsarmoede in de regio! Hiervoor gaat FC Groningen voetbal aanbieden op scholen, in de wijken en bij de amateurverenigingen. Voor jong en oud, voor jongens en meisjes. Bewegingsarmoede in het verzorgingsgebied kan FC Groningen niet binnen vijf jaar en evenmin alleen oplossen. De club heeft hiervoor partners nodig. Andere topsportclubs, bedrijven, sportverenigingen, overheidsinstanties en andere organisaties die hierin kunnen bijdragen.
 
3.        Economisch: grootste en best verbindende platform
Groeien begint bij FC Groningen. De club wil haar netwerk nog verder versterken tot het grootste en best verbindende economische platform van Noord-Nederland. Dit moet zorgen voor een verdere economische groei in de regio. Daarbij ligt de focus op talentontwikkeling en alle voor Noord-Nederland zo specifieke thema's: Agri, Healthy Ageing, Chemie, Digitaal/Tech en Energie.
 
4.        De mooiste evenementen van Noord-Nederland
FC Groningen wil van elke thuiswedstrijd een zinderende gebeurtenis maken. Waarbij elke specifieke doelgroep op eigen wijze kan genieten. Bij elk evenement in het stadion, bij iedere wedstrijd, activiteit of bijeenkomst wil de club de verwachtingen overtreffen. Daar gaan alle medewerkers alles, maar dan ook alles aan doen. Optimaal gastheerschap zorgt voor een bijzondere beleving. Dat moet iedereen hebben gezien.