Passie en beleving bij trainingen RVBS: 'Een voetbalfeestje'

4 februari 2021

Zuidhorn is één van de vier locaties van de Regionale Voetbalschool FC Groningen (RVBS). De RVBS geldt als voorloper van de Opleiding van de club. Talentvolle spelers uit de omgeving krijgen op zondagochtend een extra trainingsmoment aangeboden door FC Groningen. Normaal gesproken wordt de training langs de lijn gevolgd door vele ouders, maar dat is vanwege de coronamaatregelen momenteel niet toegestaan. Toeschouwers of geen toeschouwers, de passie op het veld is het niet minder om, zo blijkt uit onderstaand verslag gemaakt door Richard Jong-A-Pin, ouder van één van de spelers. 

RVBS3

“Het is zondagochtend in Zuidhorn. Terwijl een bleek januari-zonnetje de ochtendrijp laat verdwijnen, verzamelt een groepje ouders zich voor de kantine van de plaatselijke voetbalvereniging. Elke week brengen en halen zij hun kroost voor een trainingsactiviteit van de Regionale Voetbalschool van FC Groningen. Terwijl aan de andere kant van het sportpark een groep ambitieuze trainers van de FC de jonge talenten een variëteit aan oefenstof aanbiedt, drinken een paar ouders een kopje koffie die door een aanwezige vrijwilliger is klaargezet. Ze mogen helaas niet genieten van hun helden. Want dit laten de coronarichtlijnen niet toe.”
 
Genieten
“Het is een paar minuten voor 10.00 uur. Het einde van de training is in zicht. Aan de goede kant van het sportpark, op het kunstgrasveld, worden afsluitende partijtjes gespeeld. Op twee velden, vier tegen vier, op grote doelen met keepers, rood tegen groen. Het spel golft heen en weer. De jonge trainers coachen. ‘Wie staat er het beste voor?’ of ‘inzakken bij het aanbieden’. Maar vooral horen de jongens vaak ‘goed gedaan!’ Of, wanneer de trainers weer eens beseffen dat deze jongens nog maar 7 á 8 jaar zijn, galmt er een ‘Wow’ over het veld. De spelertjes, de trainers; ze genieten.”
 
Masterclass
“De klok geeft 9.59 uur aan. De hoofdtrainer kondigt aan dat de verliezende ploegen de ballen moeten opruimen en dat het op beide velden weer 0-0 is. Niemand wil verliezen. Alle registers worden opengetrokken. De baltovenaartjes passen van links naar rechts om een opening te vinden in de verdediging van de tegenstander. De kleinste van allemaal coacht zijn medeverdediger dat hij druk moet zetten. Alsof hij zojuist een masterclass van Danny Buijs ‘himself’ heeft gehad. Dan ineens een schot. De keeper heeft er weinig moeite mee en verplaatst het spel direct weer naar de andere kant. Interceptie. Nog een schot. Nog een redding! De keeper is in vorm.”
 
De winnende goal
“De laatste minuut duurt wel heel erg lang, maar er zal toch gewonnen moeten worden. Vanuit het niets wordt er weer geschoten op doel. ‘Hands’, schreeuwt de rode partij in koor op een van de veldjes. Het is een strafschop. Natuurlijk staan er louter penaltyspecialisten op het veld, dus het is geen uitgemaakte zaak wie de strafschop neemt. De keeper mag hem nemen, want die gaf de pass waaruit de handsbal volgde. Een lange aanloop. Een pegel. De keeper van de tegenpartij houdt het schot tegen. De afvallende bal belandt in de voeten van een rode speler. Die brengt de bal onder controle, kijkt op en jaagt de bal snoeihard in het dak van het doel. De winnende goal!”
 
Voetbalfeestje
“Als enkele ogenblikken later de jongens hun ouders weer zien, zijn ze nog steeds dolenthousiast. Ze vertellen over de oefeningen en wat ze geleerd hebben. Ze praten honderduit over de partij met de geweldige acties, mooi passes, gemiste strafschop en de winnende goal. Het was weer een mooie training. Op naar het volgende voetbalfeestje.”

RVBS2

Laatste nieuws