Column Jan van Driel - nieuw seizoen, dezelfde ontwikkelingen

2 september 2019 / vandaag

Bij aanvang van het nieuwe seizoen zien wij wederom veel verschuivingen in de competitie van het amateurvoetbal. Feit is dat het voetballandschap er anders uit komt te zien. Tijdens de Sport Inspiratiebijeenkomst op maandag 23 september staan deze ‘veranderingen’ centraal. 

Zaterdag competitie
Zondag competitie

In het seizoen 2019/2020 zijn wederom een aantal verschuivingen in de competitie van het amateurvoetbal. Sinds enkele seizoenen wordt naast het sportieve aspect, ook gekeken naar de meest optimale geografische indeling voor de verenigingen. Districtsgrenzen worden niet meer zo strikt gehanteerd. Zo zien we dat 16 verenigingen  (8 bij de zaterdag en 8 bij de zondag) van district Oost zijn ingedeeld bij district Noord en omgekeerd 3 zaterdagverenigingen van district Noord zijn ingedeeld bij district Oost. De competities van de districten Noord en Oost worden vanuit het regionale KNVB-kantoor in Zwolle geregeld. 

In onderstaande tabellen zijn de standaard amateurteams opgenomen. Bij de districten geldt dit van de 1.ste t/m de 5.de klasse. Niet meegenomen zijn de standaardteams die in de reserve-klassen spelen. Voor district Noord zijn dit jaarlijks ca. 30 verenigingen.

Stand aanvang competitie totaal overzicht
Verschil 2012- 2013 en 2019-2020

Meer teams op zaterdag

Deze statistieken ben ik vanaf het seizoen 2012-2013 bij gaan houden, omdat vanaf dat moment de grootste verschuivingen van de zondag naar de zaterdag plaats gingen vinden. Vooral in het westen van Nederland vinden de meeste verschuivingen plaats. In district West II met de steden Den Haag en Rotterdam heeft men op zondag nog twee poules in de 3.de klasse en één poule van tien teams in de 4.de klasse. Maar ook in Noord zien we, dat er inmiddels meer standaardteams op zaterdag spelen dan op de zondag. 

Daarnaast gingen/gaan in de krimpgebieden verenigingen fuseren of ophouden te staan. Ook zijn er een aantal zondagverenigingen die met een standaardteam op de zaterdag zijn gaan spelen. Dit vaak ter compensatie, omdat men problemen ondervond om een prestatief 2.de elftal in de benen te houden.  

Het ledental van de KNVB blijft nog steeds behoorlijk stabiel, maar dit komt hoofdzakelijk door de positieve ontwikkelingen bij het meisjes- en vrouwenvoetbal. En daarnaast door de invoering van andere speelvormen, zoals 35+ en 45+. 

Jan van Driel
Ambassadeur Amateurconvenant FC Groningen

Sinds 2015 is Jan van Driel benoemd als ambassadeur. Met zijn jarenlange ervaring in diverse bestuursfuncties weet van Driel als geen ander hoe het voetballandschap in elkaar steekt.

Jan van Driel CVV Oranje Nassau
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws