string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Veldmate maandag in Ajax-shirt naar ArenA.

Zaterdag 30 januari 2016 om 19:09

Vrijdagmiddag 29 januari vond in Euroborg de afscheidsreceptie plaats voor Henk Veldmate. Hij vertrekt na ruim 33 jaar bij FC Groningen en maakt als hoofd scouting de overstap naar Ajax in Amsterdam. Zo’n honderd genodigden waren aanwezig in de Noordlease Business Corner.

Er waren op verzoek van Veldmate maar enkele sprekers op de receptie waarbij naast diverse (oud)collega’s ook zijn familie aanwezig was. Hans Nijland verhaalde over zijn staat van dienst voor de Trost van het Noorden en daarna was het tijd voor een vrolijke noot van zijn kantoorcollega’s Ben Haverkort en Eric Siegers. Namens het eerste elftal deden Bas Roorda en Erwin van de Looi nog een duit in het zakje. Tenslotte nam de toekomstige Ajax-medewerker zelf het woord en bedankte hij zijn directe collega’s, maar ook zijn allereerste treffer in de scouting: zijn vrouw Annet en zijn familie.
Henk Veldmate was in 1975 één van de elf spelers die in het internaat van Wim Beltman terecht kwam. Veldmate, afkomstig uit de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles, speelde in zeven seizoenen in totaal 207 officiële wedstrijden voor de FC en scoorde 29 keer. Na een seizoen bij Cambuur, nog twee jaar bij Go Ahead Eagles en vier seizoenen Veendam (met twee promoties naar de Eredivisie) werd hij in 1989 jeugdtrainer en hoofd jeugdopleiding bij FC Groningen.
Allereerst als trainer van de A1 en in het voorjaar van 1997 was Veldmate – samen met Jan van Dijk – ook nog even interim-trainer van het eerste elftal FC Groningen, toen Hans Westerhof was ontslagen. Tussen 1998 en 2014 was Veldmate manager technische zaken, waarbij hij dit in de jaren 1999 en 2000 op parttime basis deed in verband met het verblijf in de Eerste Divisie. Van daaruit werd een selectie opgebouwd met zeer beperkte middelen richting de verhuizing van het Oosterpark naar Euroborg in 2006.
In het nieuwe stadion maakte Veldmate de tien jaren precies vol. In 2014 maakte Henk Veldmate intern de switch van manager technische zaken naar hoofdscout. Die functie zal hij vanaf aanstaande maandag, 1 februari, bij Ajax de komende zes seizoenen gaan bekleden. Eén van de cadeaus die hij vrijdagmiddag ontving, zal hem hierbij alvast goed van pas komen.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard