Veerkrachtig FC Groningen wint in Deventer.

Zondag 10 augustus 2014 om 17:02

FC Groningen is het nieuwe eredivisieseizoen begonnen met een 3-2 uitoverwinning op Go Ahead Eagles. Tjaronn Chery, Michael de Leeuw en Jarchinio Antonia scoorden voor de FC in de Adelaarshorst. Antonia, was met twee assists en een doelpunt de grote man aan Groningse zijde.

FC Groningen begon in Deventer met één wijziging in de basisopstelling ten opzichte van de gewonnen oefenwedstrijd tegen het Engelse Aston Villa van vorige week. Eric Botteghin keerde terug in het elftal voor de inmiddels vertrokken Stefano Magnasco, waardoor Tom Hiariej naar de positie van rechtsachter schoof. Martijn van der Laan en Hans Hateboer, beide hersteld van blessures, begonnen op de bank. Lorenzo Burnet was afwezig vanwege een heupblessure.
De wedstrijd aan de Vetkampstraat in Deventer begon levendig met in de openingsfase gevaar voor beide doelen via de buitenspelers. De eerste serieuze mogelijkheid was voor Go Ahead Eagles. Marnix Kolder schoot na elf minuten spelen vanaf de rand van het strafschopgebied over het doel van Sergio Padt. De eerste echte kans van FC Groningen werd genoteerd na ongeveer een kwartier. Een voorzet van Nick van der Velden kwam verkeerd op de voet van verdediger Bart Vriends die daardoor bijna zijn eigen doelman passeerde.
Go Ahead Eagles opende na achttien minuten spelen de score. Een afgeslagen corner werd door Deniz Türüç opnieuw in de zestienmeter gebracht waarna Alex Schalk de bal via zijn hak van richting veranderde en deze het doel in rolde, 1-0. Antonia zorgde voor het grootste gevaar aan Groningen zijde, maar zijn voorzetten kwamen net niet aan bij medespelers. Vlak voor rust keerde doelman Padt nog een inzet van Eagles-verdediger Jop van der Linden.
De tweede helft begon in de stromende regen. FC Groningen kreeg direct na rust een teleurstelling te verwerken toen Lesly de Sa vanaf de rechterkant naar binnen kon komen en met links de bal in de bovenhoek van het doel schoot. De aansluitingstreffer werd na 58 minuten gemaakt door Tjaronn Chery nadat Hiariej, Antonia op rechts had weggestuurd, de buitenspeler rustig bleef kijken en Chery in staat stelde met rechts keeper Cummins te passeren.
Martijn van der Laan, overgenomen van SC Cambuur, maakte na ruim een uur spelen zijn rentree bij FC Groningen als invaller voor Yoëll van Nieff. FC Groningen was vanaf die fase van de wedstrijd duidelijk op zoek naar de gelijkmaker. Die treffer kwam een kwartier voor tijd. Antonia was wederom zijn directe tegenstander voorbij, dribbelde het strafschopgebied binnen en lepelde de bal richting tweede paal. Daar stond invaller Michael de Leeuw die van dichtbij de 2-2 binnen kon koppen.
Via Van der Velden en een vrije trap van Chery was FC Groningen dichtbij een voorsprong. Toch moesten de 300 meegereisde fans wachten tot in de laatste minuten van de wedstrijd voordat het winnende doelpunt viel. Vanwege het vele regenwater bleef een terugspeelbal van Van der Linden liggen waardoor Danny Hoesen bijna kon onderscheppen. De bal werd door de doelman over de zijlijn geschopt. FC Groningen reageerde attent via een snelle ingooi. Hiariej zag, met de bal aan de voet, Antonia vrijstaan voor het doel en legde deze panklaar op het hoofd van de aanvaller. Via een zweefduik kopte de man, die deze zomer werd overgenomen van de Eagles, binnen. Het betekende de volle winst voor een veerkrachtig FC Groningen.

Opstelling Go Ahead Eagles
Cummins; Vriends, Van der Linden, Schenk, Overgoor, Schalk (`68 Lewis), Türüç, Kolder, De Sa (`83 Reimerink), Nieuwpoort, Van Ooijen (`71 Rijsdijk).
Rest bank: Van der Hart, De Bondt, Van der Meer, Ten Den
Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff (`64 Van der Laan); Kieftenbeld, Chery, Lindgren (`67 De Leeuw); Van der Velden, Hoesen (`87 Islamovic) , Antonia.
Rest bank: Van der Vlag; Hateboer, Saban, Hagenauw.
Toeschouwers: 7.934
Scores: `18 Schalk (Türüç) 1-0, `50 De Sa (Van Ooijen) 2-0, `58 Chery (Antonia) 2-1, `75 De Leeuw (Antonia) 2-2, `87 Antonia (Hiariej) 2-3.
Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Schaap, Zeinstra en Manschot
Gele kaart: ’45 Van Nieff (overtreding op De Sa) `79 Türüç (overtreding op Chery)