Valse herstart FC Groningen tegen Utrecht.

Zondag 20 januari 2013 om 14:36

FC Groningen heeft vandaag in Euroborg met 2-0 verloren van FC Utrecht. Tien minuten na rust maakte Alexander Gerndt 0-1 vanaf de strafschopstip. Tien minuten later bepaalde Mike van der Hoorn de eindstand op 0-2. Na de negende nederlaag staat Groningen nu twaalfde op de ranglijst.

In een ijskoud Euroborg stonden FC Groningen en FC Utrecht tegenover elkaar in de eerste speelronde van het jaar 2013. Bij FC Groningen maakte doelman Marco Bizot zijn debuut in het eerste elftal van de Trots van het Noorden. Rasmus Lindgren maakte zijn rentree en bracht zijn totaal aantal duels in het groen-wit op 99. Aan de kant van FC Utrecht had trainer Jan Wouters niet de beschikking over Jacob Mulenga (Africa Cup), Dave Bulthuis (schorsing), Tommy Oar (blessure) en Marcus Nilsson (ziek).
Gele kaart
In de openingsfase van de wedstrijd kwam de thuisploeg goed uit de startblokken en loste Andraz Kirm het eerste schot van de wedstrijd. In het verloop van de eerste helft was er voor beide doelen weinig te beleven voor de bijna 13.000 aanwezigen in Euroborg. Rasmus Lindgren kreeg de eerste gele kaart wegens wild inkomen bij een duel. Verder was er nog een gevaarlijke voorzet vanaf de linkerkant van Utrecht, die voorlangs het doel van debutant Marco Bizot hobbelde.
Na de pauze was er weinig aan de hand voor de ploeg van trainer Robert Maaskant. Totdat in de tiende minuut na slordig uitverdedigen een voorzet van Utrecht binnen de zestien op de hand van Johan Kappelhof terecht kwam. Ed Janssen zag de hand naar de bal gaan en legde de bal op de strafschopstip. Michael de Leeuw werd het eerste slachtoffer van de aangescherpte regels tegen protesteren en ging op de bon bij Janssen. De Leeuw mist hierdoor komende zondag het uitduel met NEC. Het was namelijk de vijfde gele kaart van het seizoen voor de Groninger topscorer.
Wissels
Alexander Gerndt wist wel raad met het buitenkansen vanaf elf meter en schoof de bal onder Marco Bizot door: 0-1. Bij Groningen kwamen direct twee nieuwe spelers in de ploeg. Leandro Bacuna en Género Zeefuik losten respectievelijk Mitchell Schet en David Texeira af in de ploeg. Met een heel ver afstandsschot van Virgil van Dijk was Groningen dichtbij de gelijkmaker toen Bacuna in de rebound de bal voorgaf. De andere invaller Zeefuik had pech dat de bal in de aanname iets te ver van zijn voet schoot bij een uitbraak richting Utrecht-doelman Robbin Ruiter.
Marco Bizot hield zijn ploeg in die fase nog op de been toen hij een kopbal van Nana Asare naast het doel werkte. Maar tien minuten na de openingstreffer viel de bal bij een hoekschop tussen twee Groningen-spelers voor de voeten van Mike van der Hoorn, die de 0-2 in het dak van het doel kon werken. Ondanks goede bedoelingen en breekijzer Virgil van Dijk in de aanval wist de thuisclub niet meer gevaarlijk te worden en kon de uitploeg het duel ‘uitcounteren’.
Rasmus Lindgren werd zeven minuten voor tijd afgelost door Henk Bos en toen de aansluitingstreffer uitbleef werd steeds meer duidelijk dat Groningen zijn negende nederlaag van het seizoen moest bijschrijven. Na negentien duels staat de FC nu twaalfde op de ranglijst. Komende zondagmiddag is NEC in Nijmegen de volgende tegenstander. Een week later volgt de uitwedstrijd tegen AZ. Op zaterdag 9 februari komt RKC Waalwijk op bezoek in Euroborg.

Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Lindgren (83’ Bos), De Leeuw, Sparv; Schet (58’ Bacuna), Texeira (58’ Zeefuik), Kirm.
Rest bank: Luciano, Ajilore, Magnasco, Bakker.