Tadic slacht FC Groningen.

Zondag 12 augustus 2012 om 16:30

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Grolsch Veste met 4-1 verloren bij FC Twente. De ruststand was 2-0. Met twee goals en twee assists was Dusan Tadic de man van de wedstrijd. Leandro Bacuna maakte in de slotfase de eretreffer.

Beide ploegen begonnen in Enschede aftastend aan de eerste competitiewedstrijd. FC Twente had in de eigen Grolsch Veste het meeste balbezit maar nog geen grote kansen. De mogelijkheden van FC Groningen bleven in het eerste halfuur beperkt tot een spaarzaam schot van afstand. Na precies een halfuur spelen kwam de thuisploeg op voorsprong. Een steekbal van Dusan Tadic kwam terecht bij Nacer Chadli, die de trekker overhaalde: 1-0.
Drie minuten later was het de oud-FC’er Tadic zelf die profiteerde van een rebound die doelman Luciano liet na een inzet van een van de Tukkers: 2-0. Tadic vierde zijn doelpunt ingetogen. Vier minuten later kreeg trainer Robert Maaskant een nieuwe tegenvaller te verwerken toen hij middenvelder Oluwafemi Ajilore geblesseerd moest vervangen door Maikel Kieftenbeld. Tot aan de pauze bleef de 2-0 tussenstand intact.
Na de pauze bleef het wedstrijdbeeld ongewijzigd en nam de intensiteit van de wedstrijd zelfs wat af, getuigen zestien overtredingen in de eerste helft en slechts zes in het tweede bedrijf. Na negen minuten in de tweede helft bracht Nacer Chadli de stand op 3-0, opnieuw op aangeven van Tadic. Emil Johansson raakte na ruim een uur de eigen paal bij een verdedigende actie.
In de 71 ste minuut bracht Dusan Tadic de marge naar vier, toen hij op assist van Rosales de 4-0 over Luciano stiftte. Leandro Bacuna voorkwam op aangeven van Genero Zeefuik dat FC Groningen de grootste nederlaag zou lijden sinds het 4-0 verlies bij NEC op 25 februari 2010. Aan de kant van FC Groningen was Tom Hiariej toen al ingevallen. Ook Suk Hyun-Jun maakte in de laatste fase nog zijn opwachting.
Zo is FC Groningen na de eerste speelronde hekkensluiter in de Eredivisie. Komende zondag treft de ploeg in Euroborg het gepromoveerde Willem II. Deze wedstrijd in Groningen begint om 12.30 uur. Een week later speelt de FC opnieuw thuis. Dan is PSV tegenstander in de Groene Kathedraal. Voor beide duels is de vrije verkoop in volle gang.
Luciano; Magnasco, Van Dijk, Sparv, Johansson; Ajilore (37’ Kieftenbeld), Bacuna, Kwakman; Schet (72’ Hiariej), Zeefuik (85’ Suk), Texeira.
Rest bank: Bizot, Ivens, Kostic, Keurntjes.
Opstelling FC Twente
Mihaylov, Rosales, Douglas, Bjelland, Schilder; Jansson, Brama, Fer (84’ Gutierrez); Tadic (88’ Verhoek), Bulykin (70’ Castaignos), Chadli.
Rest bank: Fernandes, Wisgerhof, Breukers, Bengtsson.
Toeschouwers: 29.400
Scheidsrechter: Wegereef
Overige officials: Steegstra, Diks, Bekebrede
Scores: 30’ Chadli (Tadic) 1-0, 33’ Tadic (rebound) 2-0; 54’ Chadli (Tadic) 3-0, 71’ Tadic (Rosales) 4-0, 83’ Bacuna (Zeefuik) 4-1.
Gele kaarten: 35’ Magnasco (overtreding op Chadli), 91’ Van Dijk (overtreding op Chadli)