string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Strijdbaar Groningen consolideert derde plek.

Zondag 12 december 2010 om 17:29

FC Groningen heeft zondagmiddag de laatste wedstrijd van 2010 in Euroborg in een overwinning omgezet. Tim Matavz scoorde in de elfde minuut 1-0 en in de extra tijd van de tweede helft 2-0. Beide ploegen eindigden het duel met tien spelers. Tim Sparv en Hector Moreno kregen in het laatste kwartier de rode kaart.

FC Groningen startte in een uitverkochte Euroborg met Gonzalo Garcia en Darryl Lachman in de basis tegen AZ. Garcia kwam terug van een blessure en verving Koen van de Laak die vorige week tegen Vitesse zwaar geblesseerd raakte. Darryl Lachman nam de plek in van de geschorste Maikel Kieftenbeld. In de beginfase liet Groningen zien wie er al het hele seizoen de baas is in de eigen Euroborg.
Danny Holla opende het vuren en Andreas Granqvist kopte twee keer, maar had het vizier daarbij niet echt op scherp staan. Tim Matavz zorgde in de elfde minuut dat Euroborg voor de eerste keer op de middag ontplofte. De aanval begon met een bal op de eigen achterlijn die door doelman Luciano nipt werd binnengehouden. Aan de overzijde bediende Dusan Tadic met alweer zijn negende assist van het seizoen topscorer Matavz. De Sloveen schoot de 1-0 binnen. Even later kreeg Granqvist nog een kopkans.
Daarna waren er ook enkele mogelijkheden voor AZ. Graziano Pellè zag zijn inzet gekeerd door doelman Luciano da Silva. En Rasmus Elm schoot van afstand nog een nipt over. Verder gebeurde er voor de beide doelen niet al te veel, maar was de strijd tussen de nummers 3 en 5 van de ranglijst op de rest het veld toch vermakelijk. Voor Groningen zeker, gezien de 1-0 tussenstand. In de slotfase had Tim Matavz de tweede treffer van de middag op zijn voet, maar zag hij zijn inzet nipt gekeerd door doelman Romero van de Alkmaarders.
Na de pauze kwam Groningen onder flinke druk te staan van de kampioen van 2009. In de 52ste minuut was Brett Holman het dichtst bij de gelijkmaker toen hij de bal langs de ver uit zijn doel gekomen Luciano, tegen de onderkant van de deklat van het FC-doel knalde. AZ bleef de thuisclub flink terugdringen, maar kwam niet veel verder dan enkele afstandsschoten en werd bovendien vaak onderbroken door vlagsignalen van de grensrechter.
Nadat Tom Hiariej zijn collega Darryl Lachman had afgelost als rechtsachter en Gonzalo Garcia plaatsmaakte voor Oluwafemi Ajilore, sloeg de  vlam in de pan in het duel. Een ongelukkige charge van Tim Sparv schampte de bal en raakte de enkel van Rasmus Elm. Kevin Blom gaf de Fin daarvoor een rode kaart, maar de ruim 22.000 fans in Euroborg zorgden dat de thuisploeg nooit met een man minder speelden. De twaalfde man vulde de rol van elfde man in het slotkwartier uitstekend in.
Voorafgaand aan de wedstrijd had Martin Groenewold het lied ‘Oosterpark 2011’ ten gehore gebracht en vele aanwezigen in Euroborg moeten in die fase hebben teruggedacht aan fragmenten van wedstrijden in het Stadion Oosterpark waarbij diezelfde orkaan van geluid de ploeg vaak ondersteunde. AZ-trainer Gertjan Verbeek bracht binnen zes minuten drie invallers binnen de lijnen en ook Pieter Huistra wisselde nog een keer: Jeroen Veldmate voor Petter Andersson.
De slotfase van de wedstrijd resulteerde in één grote frustratie voor de gasten. Zeer behendig hielden met name Tim Matavz en Dusan Tadic de bal in de ploeg en wisten ze zelfs nog gevaar te stichten. De gelijkmaker leek in die fase zeker niet meer te gaan vallen. Toen verdediger Moreno na een scheldpartij richting Blom ook nog eens Dusan Tadic uit frustratie over de zijlijn smeet, was het helemaal gebeurd met de kansen voor AZ. Moreno kreeg ook rood en zo waren de teams numeriek weer in evenwicht.
In de derde en laatste minuut van de extra tijd volgde nog een laatste vreugde-explosie. De AZ-defensie ‘stapte’ op een lange bal van achteruit van Fredrik Stenman, maar had blijkbaar niet door dat men inmiddels al redelijk ver op de helft van FC Groningen was aanbeland. Spits Matavz startte keurig op eigen helft en besloot oog in oog met Romero tot een stiftje dat de 2-0 opleverde. Seconden na de aftrap was het gebeurd met de wedstrijd.
De negende thuiszege op rij levert FC Groningen de derde plek (36 punten) op na achttien speelronden. Koploper PSV verspeelde twee punten waardoor het gat nu twee punten bedraagt. FC Twente verloor en staat daartussen en heeft één punt minder dan de koploper. Excelsior is komende zaterdag de laatste competitietegenstander voor FC Groningen. De Rotterdammers staan zestiende op de ranglijst.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Lachman (62’ Hiariej), Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv (77’ rood); Garcia (71’ Ajilore), Andersson (84’ Veldmate), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Pedersen, Metaj.
Opstelling AZ
Romero, Marcellis, Moisander, Moreno (89’ rood), Viergever (84’ Poulsen), Elm (79’ Sigthorsson), Wernbloom, Schaars, Holman, Pellè, Martens (79’ Gudmundsson).
Rest bank: Alvarado, Jaliens, Falkenburg, Ortiz.
Toeschouwers: 22.292 (uitverkocht)
Scores: 11’ Matavz (Tadic) 1-0, Matavz (Stenman) 2-0
Scheidsrechters: Blom
Grensrechters: Jansen en Strijker
Vierde official: Higler
Rode kaarten: 77’ Sparv (overtreding op Elm), 89’ Moreno (omver duwen van Tadic)
Gele kaarten: 16’ Marcellis (overtreding op Tadic), 60’ Pellè (spelbederf), 63’ Holla (overtreding op Schaars), Moreno (aanmerkingen op de leiding)

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’