string(9) "claudebot"

Punt erbij en goed gevoel terug.

Zondag 24 januari 2010 om 18:02

FC Groningen heeft zondagmiddag met 0-0 gelijkgespeeld tegen FC Twente. In Euroborg had de thuisploeg het betere van het spel, maar vielen geen goals. Door het 21ste wedstrijdpunt staat Groningen na 19 speelronden nog steeds tiende.

Trainer Ron Jans kon afgelopen woensdag al niet beschikken over het zevental Sepp De Roover, Petter Andersson, Ondrej Svejdik, Jeffrey Rijsdijk (allen knie), Nicklas Pedersen (enkel), Tim Sparv (lies) en Tom Hairiej (lies). Daar kwamen zaterdag nog eens Koen van de Laak (enkel) en Theo Lucius (kuit) bij. Steve McClaren kon niet beschikken over Wout Brama (geschorst), Theo Janssen (disciplinaire straf), Cheik Tioté (Africa Cup), Ransford Osei (Africa Cup), Nashat Akram (blessure), David Carney (blessure), Nikolaj Mikhailov (blessure), Robbie Stam (blessure).
Waar FC Groningen zo langzamerhand wel gewend is met personele problemen, blijkt de nummer 2 van de ranglijst meer afhankelijk van de vaste basiself. Na de schorsing van Wout Brama kwam haast een nationale discussie op gang of de schorsing van Theo Janssen dan niet opgeschort kon worden door de clubleiding. Hier wenste men in Enschede echter niet aan te tornen en zo maakte Douglas zijn opwachting op het middenveld van de Tukkers. Aan Groninger zijde werd ook gesleuteld aan de formatie. Daley Blind nam de plek over van Theo Lucius en Oluwafemi Ajilore verving Van de Laak, waardoor Bacuna opschoof naar de aanvalslinie.
Er was maar een ploeg die zondagmiddag in Euroborg de lakens uitdeelde en dat was FC Groningen. Van de eerste tot de laatste minuut was de thuisploeg gretiger en ook creëerde de ploeg veruit het meeste gevaar. In de eerste fase kwam dat gevaar nog vooral van afstand. Danny Holla probeerde het eens van afstand, Andreas Granqvist legde tweemaal aan van ver buiten de zestien en Oluwafemi Ajilore schoot diagonaal via de handen van doelman Boschker over het doel van FC Twente.
De gasten stelden daar een schot van Kenneth Perez tegenover en een kopbal van Douglas, die nog het meeste gevaar opleverde. De verdediger was eerder ook degene geweest die de eerste gele kaart kreeg van arbiter Blom, toen hij Andreas Granqvist vloerde. In de slotfase van het eerste bedrijf moet Tim Matavz nog even naar de kant voor wat medische adviezen, maar de Sloveense topscorer bleek in staat het gehele duel uit te spelen.
Na de pauze was hij nota bene degene die de grootste kans op zijn naam schreef. Na een eigen actie knalde hij uit de draai tegen de linkerpaal van FC Twente. In de rebound had de uitploeg zoals de hele middag het geluk dat het balletje steeds net goed viel. Aan de overkant zorgde Kenneth Perez voor wat gevaar en nog binnen het uur kreeg FC Groningen weer een dot van een kans. Uit een lange pass van Gibril Sankoh werd Thomas Enevoldsen in stelling gebracht. De Deen voerde zijn lobje evenwel iets te kort uit waardoor Tiendalli op de lijn redding kon brengen.
Ook daarna bleef FC Groningen kansen krijgen. Achtereenvolgens Fredrik Stenman, Tim Matavz, Leandro Bacuna en Oluwafemi Ajilore stormden de zestien van Twente binnen, maar vonden telkens net niet de medespeler om de trekker te kunnen overhalen. Ajilore trok nog eens aan de noodrem om een gevaarlijke tegenstoot te neutraliseren en moest dat bekopen met een gele kaart. Voor het laatste kwartier bracht McClaren Bernard Parker in de plek van Kenneth Perez.
Het mocht de nummer 2 van de ranglijst niet baten. Want had het wellicht gehoopt dat Groningen zich had leeg gespeeld; niets was minder waar. Ook het slotoffensief kwam van Groningen. De Twentse defensie moest alle zeilen bijzetten om het ene puntje binnen boord te houden. Aanvoerder Goran Lovre ging door kramp en met een verdiend applaus naar de kant en werd voor de slotfase nog vervangen door Mike Zonneveld.
De laatste minuten vlogen werkelijk om en het eindsignaal van Blom na twee minuten extra tijd kwam dan ook nogal abrupt. Het doelpunt van Groningen had zeker een helft in de lucht gehangen, maar viel er deze keer niet uit. Na de uitzege bij Sparta, de zege op Heerenveen en een meer dan verdiend punt tegen Twente gaat de ploeg komende zaterdag op bezoek bij regerend kampioen AZ, dat zevende staat in de Eredivisie. Drie dagen later komt ADO Den Haag op bezoek in Euroborg.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Holla, Enevoldsen, Lovre (86’ Zonneveld); Bacuna en Matavz.
Rest bank: Van Loo, Jansen, Nordstrand, Koç, Olijve.
Opstelling FC Twente
Boschker; Kuiper, Wisgerhof, Tiendalli, Rajkovic; Douglas, Perez (74’ Parker), Vujicevic (86’ Rendla); Ruiz, Nkufo, Nkufo, Stoch.
Rest bank: Paauwe, Wellington, De Jong, Hetemaj, Bannink.
Toeschouwers: 21.555 (uitverkocht)
Scheidsrechter: Blom
Grensrechters: Langkamp en Olde Olthof
Vierde official: Sanders
Gele kaarten: 9’ Douglas (overtreding op Granqvist), 58’ Ajilore (overtreding op Douglas), 85’ Kuiper (spelbederf)

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus