string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Peter Jeltema nieuwe manager technische zaken.

Dinsdag 10 juni 2014 om 15:27

Peter Jeltema wordt per 1 september 2014 de nieuwe manager technische zaken van FC Groningen. De 53-jarige Jeltema is nu nog hoofd jeugdopleiding bij de Trots van het Noorden. Hij volgt Henk Veldmate op, die in april van dit jaar liet weten na gezamenlijk overleg terug te treden uit zijn functie. Veldmate wordt na de benoeming van Jeltema in Euroborg hoofd scouting/technisch adviseur bij de club, waar hij al sinds 1998 de technische leiding voert.

Peter Jeltema kwam in datzelfde jaar, in 1998, bij FC Groningen als trainer van het toenmalige D1-team. Twee jaar later, in 2000, werd hij benoemd tot hoofd jeugdopleiding van de club. Die functie bekleedt hij nu al veertien jaar lang met succes. Onder zijn leiding werd de jeugdopleiding van FC Groningen door de KNVB gecertificeerd met vier sterren, de hoogst denkbare kwalificatie voor een jeugdopleiding binnen Nederland. Jeltema heeft bij FC Groningen een contract voor onbepaalde tijd en dat blijft ook in zijn nieuwe functie zo.
Algemeen directeur Hans Nijland laat weten dat de keuze voor Jeltema als nieuwe technisch manager van FC Groningen weloverwogen tot stand is gekomen. “Nadat de functie vacant werd, hebben wij heel bewust de vacature opengesteld. Daarbij hebben we een zorgvuldige procedure gehanteerd en zijn we uiteindelijk met een paar kandidaten in gesprek gegaan. Daarbij zijn wij er gaandeweg van overtuigd geraakt dat Peter Jeltema dé aangewezen persoon is om de technische leiding binnen FC Groningen op zich te gaan nemen.”
Nijland licht toe op basis waarvan de keuze op Jeltema is gevallen. “Jeltema werkt al jaren bij FC Groningen, kent de cultuur en de mensen van de club dus door en door en heeft als eindverantwoordelijke voor de jeugdopleiding van FC Groningen meer dan uitstekend gefunctioneerd. Hij kan daarbij prima resultaten overleggen. Hij wordt zowel intern als extern gezien als een autoriteit op zijn gebied. Jeltema heeft bewezen structuur te kunnen aanbrengen op technisch vlak, kan beleid maken en aanjagen en is daadkrachtig in het nemen van beslissingen. Dit zijn precies de kwaliteiten, die wij aan de nieuwe technisch manager toedichten.”
Belangrijk voor de benoeming van Jeltema is de toekomstige samenwerking met Henk Veldmate. Veldmate wordt namelijk niet alleen hoofd scouting bij de club, hij gaat zich ook specifiek concentreren op de begeleiding van jonge talentvolle spelers, die de laatste stap naar de eerste selectie gaan maken. Daarnaast wenst FC Groningen  nadrukkelijk gebruik te blijven maken van de kennis en knowhow van Veldmate en zijn uitgebreide en gedegen nationale en internationale netwerk binnen de voetballerij. Om deze redenen wordt van de nieuwe technisch manager verwacht dat hij nauw en coöperatief gaat samenwerken met Veldmate. Nijland zegt daarover: “Dat moet een ijzersterk duo gaan worden.”
In de persoon van Jeltema meent FC Groningen de geschikte man gevonden te hebben. Nijland: “Jeltema en Veldmate zijn aanvullend aan elkaar en dat is precies wat we zochten. Jeltema is een bindende factor. Hij heeft al die jaren tevens bewezen goed te kunnen samenwerken met Veldmate. Belangrijk aspect hierbij is dat de doelstelling van de club is om nog meer aandacht aan de eigen jeugd te schenken. Jeltema kent de opleiding als geen ander en weet wat nodig is voor verdere ontwikkeling en doorstroming. We gaan ons de komende maanden goed oriënteren en nadenken over hoe we de continuïteit van de jeugdopleiding het beste kunnen waarborgen.”
Van Jeltema wordt verwacht dat hij de algehele technische leiding van de voetbalorganisatie van FC Groningen op zich zal nemen. Dit betekent onder meer het opstellen, uitvoeren en bewaken van het totale technische beleid van de club en hieraan sturing geven. Daarnaast het afstemmen van het medisch-, technisch- en scoutingbeleid – alsmede de jeugdopleiding – tot een consistent beleid, dat past binnen de organisatiedoelstelling van FC Groningen. Het binnen het beschikbare voetbalbudget samenstellen van een volwaardige selectie voor het eerste elftal en het Beloftenteam. Het adviseren van de directie met betrekking tot het aanstellen van de technische staf en deze beoordelen, het aan- en verkoopbeleid van contractspelers en een goed en representatief uithangbord voor de club zijn.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard