Opmerkelijke hattrick Granqvist en winst.

Zaterdag 06 november 2010 om 21:53

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg voor de zesde keer op rij een thuiswedstrijd gewonnen. NAC Breda werd met 2-1 verslagen. Andreas Granqvist scoorde een eigen doelpunt en benutte vervolgens nog voor de pauze twee strafschoppen.

Om NAC Breda voorafgaand aan het duel met FC Groningen in Euroborg als ‘Angstgegner’ te zien, was misschien wat overdreven. Feit was wel dat de Brabanders vier van de zeven ontmoetingen in winst omzette en daarmee na FC Groningen de ploeg is met de meeste zeges in Euroborg. Trainer Pieter Huistra pareerde het goede ‘record’ van de gasten met de mededeling dat FC Groningen dit seizoen toch ook al een aardige reeks had opgebouwd. En daar was niets tegen in te brengen. In eigen huis is de FC ongeslagen en met zeven zeges op de vierde plek van de Eredivisie.
Ongelukkig
De opdracht voor de vierde thuiswedstrijd in de avonduren was duidelijk. De vorm van de laatste weken gebruiken voor een nieuwe zege. Dat moest gebeuren met één wijziging in de basisopstelling. Doelman Brian van Loo verving de aan zijn knie geblesseerde Luciano da Silva. Binnen twee minuten had de goalie een bal om zijn oren. Mede-topscorer Andreas Granqvist werkte een corner van Kees Luijckx ongelukkig in eigen doel en bracht daarmee de tegenstander op voorsprong: 0-1.
Hoewel Groningen tot dusver slechts twee van de twaalf duels had verloren, is een achterstand voor de ploeg van trainer Pieter Huistra niet direct iets om zich van de wijs te laten brengen. Ook het publiek in Euroborg wist dat het niet meteen een onoverkomelijke achterstand was, en bleef de ploeg als twaalfde man ondersteunen.
Specialist
Precies een kwartier na de ongelukkige actie van Granqvist had hij zelf de mogelijkheid de score in evenwicht te brengen. In een kopduel met Gabor Horvath raakte de Hongaar de bal met de arm en dus besloot arbiter Björn Kuipers de bal op elf meter te leggen. De Zweedse penalty-specialist had er dit seizoen al drie benut in competitieverband en mikte ook de vierde feilloos raak ondanks het feit dat doelman Jelle ten Rouwelaar in de goede hoek dook.
Vanaf dat moment in de eerste helft had Groningen de touwtjes in handen en creëerde het de ene na de andere kans. Tim Matavz zag een bal net te ver van de voet stuiten en schoot tegen het lichaam van Ten Rouwelaar. Na een combinatie met Gonzalo Garcia schoot Enevoldsen via diezelfde goalie naast. In de 38ste minuut knalde Garcia van afstand precies midden op de doellat. Ook Tim Sparv en Dusan Tadic waagden een schot.
Hands
In de 44ste minuut kreeg FC Groningen nog een strafschop te nemen. Deze keer kon ‘het slachtoffer’ Milano Koenders een stuk minder doen aan het feit dat hij hands maakte, maar scheidsrechter Kuipers oordeelde dat zijn arm zich in een onnatuurlijke positie bevond. En dat is nu eenmaal het risico van het vak van verdediger. Als de bal dan tegen de arm komt, kan de scheidsrechter fluiten voor een overtreding. Ook al is er geen opzet in het spel.
En zo gebeurde het. Kuipers wees opnieuw naar de stip en gaf deze keer geen gele kaart. Granqvist en Ten Rouwelaar kozen opnieuw voor dezelfde hoek en Groningen kwam een minuut voor de pauze op een 2-1 voorsprong. In de ene minuut extra tijd werd Maikel Kiefetnbeld nog bestraft met een gele kaart wegens een overtreding op Donny Gorter.
Grip
Het eerste deel van de tweede helft ging de FC op dezelfde voet door als waarmee het in de eerste helft was geëindigd. Danny Holla probeerde het eens van afstand en zag Ten Rouwelaar via de vingertoppen redding brengen. Tim Matavz was eens in scoringsrijpe positie. En in de tussentijd had Thomas Enevoldsen een gele kaart gepakt wegens het onderbreken van kansrijke aanval.
Halverwege de tweede helft begon bij NAC Breda het ‘aanvallend’ wisselen. Verdediger Rob Penders werd ingeruild voor Anthony Lurling en later kwam ook nog Fouad Idabdelhay binnen de lijnen. In de slotfase raakte FC Groningen de grip op het duel kwijt en kreeg NAC enkele mogelijkheden. Met name in de persoon van Matthew Amoah en Idabdelhay kreeg de FC-defensie nog wat werk te doen.
Cornervlag
In het slotkwartier werd het nog spannend, maar bleef Groningen op de been. Petter Andersson, Koen van de Laak en Leandro Bacuna brachten nog wat nieuw bloed in de ploeg van Groningen en na drie minuten extra tijd bij voornamelijk de cornervlag van NAC Breda, kon de FC de zesde achtereenvolgende thuiszege bijschrijven. Doelman Brian van Loo had nog een aardig presentje voor Andreas Granqvist, die driemaal scoorde. Al passeerde hij ook zijn eigen doelman.
Na vier zeges uit de laatste vijf wedstrijden heeft FC Groningen de vierde plek in de Eredivisie stevig in handen. Komende donderdagavond, 11 november, speelt de ploeg in de eigen Euroborg tegen ADO Den Haag. Het duel in de vierde ronde van het bekertoernooi begint om 20.45 uur. Kaarten zijn onbeperkt verkrijgbaar via deze website, de fanshop in Euroborg en TicketBox en kosten voor alle vakken slechts 10 euro per stuk.

Van Loo; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv; Enevoldsen (83’ Van de Laak), Garcia (76’ Andersson), Tadic (86’ Bacuna); Matavz.
Rest bank: Nienhuis, Ajilore, Veldmate, Lachman.
Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar; Koenders, Penders (66’ Lurling), Horvath, Schilder, Gudelj (81’ Idabdelhay), Luijckx, Gorter, Leonardo, Amoah, Boussaboun (54’ Janse).
Rest bank: Van Fessem, Gilissen, Kolkka, Bouwman.
Toeschouwers: 21.856 (uitverkocht)
Scores: 2’ Granqvist (eigen doelpunt) 0-1, 17’ Granqvist (strafschop), 44’ Granqvist (strafschop) 2-1
Scheidsrechter: Kuipers
Grensrechters: Simons en Van Roekel
Vierde official: Gözübüyük
Gele kaarten: 16’ Horvath (hands), 17’ Ten Rouwelaar (protesteren), 45’+1’ Kieftenbeld (overtreding op Gorter), 52’ Enevoldsen (vasthouden van Boussaboun)