string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Ook theoretische kans nu verkeken.

Vrijdag 27 april 2012 om 22:09

FC Groningen heeft vrijdagavond in Euroborg een einde gemaakt aan een reeks van drie duels zonder gescoord doelpunt. Matias Jones maakte voor de pauze de openingsgoal. Anco Jansen scoorde namens De Graafschap de 1-1. Die stand was ook de eindstand. De theoretische kans op de negende plek is daarmee ook verkeken.

Bij FC Groningen keerden David Texeira, Maikel Kieftenbeld en Matias Jones terug in de basiself. Suk Hyun-Jun begon op de bank en zou later nog invallen. Jonas Ivens en Tom Hiariej werden geschorst naar aanleiding van de gele kaarten in de uitwedstrijd bij Ajax. Leandro Bacuna begon op de voor hem ongebruikelijke positie van rechtsback, maar in het concept van FC Groningen met opkomende backs was de wedstrijd tegen De Graafschap (dat 4-4-2 speelt) een geschikte wedstrijd om hem daar op te stellen.
In de eerste helft was de FC heer en meester. De eerste kans van de wedstrijd was voor David Texeira, die al een flink aantal wedstrijden droog staat en na een relatieve rustperiode met diverse invalbeurt en een optreden (en doelpunt) in de Beloften nu de voorkeur kreeg boven Suk Hyun-Jun. Michael de Leeuw was aan de overzijde van het veld de eerste die voor gevaar namens de nummer voorlaatst op de ranglijst zorgde.
In de 22ste minuut was Jochem Jansen de eerste die in het boekje van arbiter Björn Kuipers werd genoteerd. Hij maakte hands op de rand van de zestien en dat kwam hem op geel en een vrije trap tegen te staan. Dusan Tadic mikte deze buitenkans over het doel van Yves De Winter. Nicklas Pedersen kreeg de volgende kans namens de thuisploeg. Na een gele kaart voor Maikel Kieftenbeld kwam Tadic met een beslissende voorzet op Matias Jones, die prima zijn eerste treffer in de Eredivisie liet noteren: 1-0.
Nog voor de pauze had Leandro Bacuna zijn ploeg met ‘de linker’ op grotere voorsprong kunnen brengen, maar hij schoot naast het doel. In de tweede helft zat het Groningen niet mee. Na een schotkans voor Texeira voerde Matias Jones een kansrijke actie te ver door in de zestien van De Graafschap en gaf Tadic een op dat moment ongepaste bal achter het standbeen in de voeten van een tegenstander. De gelaten sfeer op de tribune sloeg even later om in een cynische stemming.
Anco Jansen, koud zeven minuten in het veld, krulde een bal prachtig over Luciano in de linkerbovenhoek: 1-1 en vanaf dat moment kwam er toch weer een negatieve spanning op de wedstrijd te staan voor de thuisploeg. Er sloop een flinke dosis onzekerheid in de ploeg met als tekenend voor beeld een te harde terugspeelbal van Tim Sparv op zijn eigen doelman, die vervolgens in alle rust de bal vijf meter langs de Fin over de zijlijn knalde.
In het laatste kwartier kwam Suk Hyun-Jun nog in de ploeg voor de moegestreden Nicklas Pedersen. Suks ploeggenoten wisten zijn duel- en kopkracht echter onvoldoende in stelling te brengen. Een ultieme poging een vrije bal snel te nemen van FC Groningen werd gedwarsboomd omdat er een regel blijkt te bestaan dat een scheidsrechter bij het geven van een gele kaart snel en aanvallend voetbal niet mag belonen en de ontvanger van de gele kaart dus beloond wordt met het oponthoud dat hij bewust veroorzaakte.
Door het gelijke spel in de 32ste speelronde is de theoretische kans verkeken. FC Groningen kan weliswaar nog op 42 punten komen, maar behalve gelijke spelen bij NEC-RKC en Heracles-NEC zou NEC thuis fors moeten verliezen van AZ, FC Groningen nog tweemaal ruim moeten winnen, RKC en Heracles nog tweemaal moeten verliezen, FC Utrecht nog minimaal zes punten moeten verspelen en bovendien mag PSV ook nog eens niet als tweede eindigen. Kortom, zelfs met de beste wil van de wereld kan niet meer naar Europees voetbal toe worden gerekend. Komende woensdag speelt FC Groningen in Euroborg tegen NAC Breda dat zelf ook al is uitgespeeld. Aanvang 20.00 uur.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Bacuna, Kappelhof, Sparv, Burnet; Kieftenbeld, Andersson; Jones, Pedersen (77’ Suk), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Suk, Keurntjes, Batbay, Bos, Luis Pedro, Ben-Moussa.
Opstelling De Graafschap
De Winter; Jochem Jansen (73’ Saeijs), Van de Pavert, Wormgoor, Fränkel; Rose, Meijer, El Hassnaoui,  Vermouth, De Leeuw, Poepon (62’ Anco Jansen).
Rest bank: Terol, Sreckovic, Evers, Calvete, Breinburg.
Toeschouwers: 22.303
Scores: 33’ Jones (Tadic) 1-0; 69’ Anco Jansen (Fränkel) 1-1.
Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Van Roekel, Zeinstra, Bekebrede
Gele kaarten: 22’ Jochem Jansen (hands),  29’ Kieftenbeld (overtreding op De Leeuw), 90’ Saeijs (overtreding op Tadic).

Gerelateerd nieuws.

23 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard