string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Noordelijke derby eindigt in puntendeling.

Zondag 07 december 2014 om 16:38

FC Groningen en sc Heerenveen hebben zondagmiddag in Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld. De eindstand was bij rust was al bereikt. Beide clubtopscorers Michael de Leeuw en Mark Uth tekenden voor de treffers. Door het behaalde punt blijft FC Groningen zevende op de ranglijst.

In Euroborg moest trainer Erwin van de Looi zijn ploeg noodgedwongen op één plek aanpassen na de rode kaart voor Danny Hoesen van vorige week. De keuze tussen Mimoun Mahi en Jafar Arias viel op laatstgenoemde voor een basisplek. Op de zondag zelf moest Van de Looi de basiself overigens nog eens aanpassen. Yoëll van Nieff was namelijk ziek en zo stond Martijn van der Laan voor het eerst sinds zijn terugkeer in de basis van FC Groningen bij een officiële wedstrijd.
Trainer Dwight Lodeweges van Heerenveen had in de aanloop naar de noordelijke derby eerst goed nieuws omtrent het meespelen van Daley Sinkgraven gehad. Op de laatste training voor Groningen-Heerenveen was aanvoerder Marten de Roon echter met een bilblessure uitgevallen en zijn inzetbaarheid werd in de warming-up nog getest. De Roon bleek te kunnen spelen en zo konden alle alternatieven bij de Friezen de ijskast in.
Droomstart
FC Groningen begon aan de wedstrijd als een ploeg met groot vertrouwen in eigen kunnen. Dit na een geweldige sfeeractie op de Tonny van Leeuwen-tribune, die door de Groningen Fanatics vlak voor de aftrap werd uitgedost met een keur aan clubiconen over de volle breedte van de onderste en bovenste ring. Zeven minuten later brak groen-wit de ban. Op aangeven van Maikel Kieftenbeld liep topscorer Michael de Leeuw uit de rug van Joost van Aken weg en schoof hij de bal achter Kristoffer Nordfeldt: 1-0.
Na een overrompelend begin van de thuisclub kwamen de gasten echter terug in de wedstrijd en werden vooral heel gevaarlijk bij de hoekschoppen, die de ploeg te nemen kreeg. In één van die situaties was het de clubtopscorer Mark Uth die de bal in het doel achter Sergio Padt frommelde. Zo was de stand in de 25ste minuut weer in evenwicht. Daley Sinkgraven had vlak na de openingstreffer overigens al eens een fikse kopmogelijkheid gehad, maar mikte links naast het doel van de FC.
Omzetting
Na de pauze wisselden beide ploegen niet, maar werd bij FC Groningen wel een omzetting gedaan. Martijn van der Laan werd in het centrum van de verdediging naar Eric Botteghin gezet en daardoor schoof rechtspoot Johan Kappelhof door naar linksback. In die formatie schoot Kappelhof de bal in het Friese doel, echter was even te voor al gevlagd voor buitenspel. De sportiviteit kwam in die fase wat meer op het tweede plan te staan en de wedstrijd werd wat pittiger.
In het verloop van de tweede helft hield Groningen grip, maar geen uitgespeelde kansen meer. In het slotkwartier werd meer risico genomen en na de vervanging van Jafar Arias door Nick van der Velden, werd Mimoun Mahi gebracht voor Maikel Kieftenbeld. Het had in aanvallend opzicht niet hetzelfde effect als twee weken terug toen een achterstand tegen PSV weggewerkt moest worden. Verdedigend kreeg Groningen het wel lastiger. Zo was er een kopbal van Uth op de paal, bij opnieuw een corner. En daarnaast moest Padt nog eens redding brengen op inzetten van Uth en Slagveer.
Onaardig
In de slotfase bleek dat beide ploegen zich realiseerden dat het een echte derby was. Na een blessurebehandeling voor Heerenveen besloot FC Groningen de bal in de ploeg te houden, tot ongenoegen van de gasten. Er was voor de thuisclub echter geen tijd te verliezen om nog tot een schotpoging te kunnen komen. De leeg gestreden Michael de Leeuw werd nog afgelost door Rasmus Lindgren.
In de slotfase gingen de beide Friezen met geel op zak, Otigba en Van den Berg, gingen in de zestien tegen de vlakte en claimden nog een strafschop. In de derde minuut van de extra tijd ging Hans Hateboer nog tegen het gras en moest hij met een hoofdwond de strijd staken. Na een lange peer naar voren van Man of the Match Eric Botteghin hield arbiter Bas Nijhuis het voor gezien. Eindstand: 1-1. Volgende week speelt de FC opnieuw thuis. Dan is Vitesse de tegenstander in de zestiende speelronde van de Eredivisie.

Opstelling FC Groningen
Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van der Laan; Antonia, Hiariej, Kieftenbeld (76’ Mahi), Chery; De Leeuw (87’ Lindgren), Arias (72’ Van der Velden).
Rest bank: Van der Vlag, Bijl, Burnet, Islamovic.
Opstelling sc Heerenveen
Nordfeldt; Marzo, Otigba, Van Aken, Van Anholt; De Roon (75’ Schmidt), Sinkgraven, Slagveer; Van den Berg, Uth, Larsson
Rest bank: De Fockert, Thorsby, Dalgaard, Streutker, Raitala, Van Amersfoort.
Toeschouwers: 20.705
Scores: 7’ De Leeuw (Kieftenbeld) 1-0, 25’ Uth (Slagveer) 1-1
Scheidsrechter: Nijhuis
Overige official: Van de Ven, Schaap en Pérez
Gele kaarten: 41’ Otigba, 52’ Van den Berg, 87’ Hateboer, 92’ Antonia

Gerelateerd nieuws.

9 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard