string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Nijland op nieuwjaarsreceptie: ‘Onrustig voetballandschap’.

Maandag 11 januari 2016 om 21:59

Hoewel FC Groningen het meest succesvolle jaar in de clubgeschiedenis achter de rug heeft, stak Hans Nijland maandagavond een waarschuwende vinger op tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Hattrick’s Club, het zakelijke netwerkplatform van FC Groningen. “We kunnen spreken van een onrustig voetballandschap.”

Hoewel een nieuw jaar wacht, keek Nijland zoals te doen gebruikelijk ook nog kort terug op het succesvolle jaar 2015. Het jaar waarin FC Groningen de eerste tastbare prijs in de clubgeschiedenis wist te winnen: de KNVB-beker.
Bezorgdheid
Na al die mooie herinneringen, keek Nijland vooral vooruit naar 2016. Hoewel voor het tweede jaar op rij een mooie financiële winst zal worden gerealiseerd, toonde Nijland zijn bezorgdheid. “Onze zwarte cijfers hebben we opnieuw – net als afgelopen jaar – vooral te danken aan ons goede transferbeleid. Nog altijd zijn onze reguliere inkomsten echter niet in balans met onze uitgaven”, zo klonk het waarschuwend uit de mond van Nijland.
Nijland noemde FC Twente en ADO Den Haag als voorbeelden. “Ook bij ons is het zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ook wij hebben onze zorgen. Om de race vol te houden in de subtop van het Nederlands voetbal zullen wij onze huisvestingslasten moeten normaliseren. Ook vorig jaar heb ik dat op onze nieuwjaarsbijeenkomst gemeld, maar helaas heeft dat nog niet geleid tot het wenselijke resultaat.”
Plaatje
De algemeen directeur schetste het plaatje. “Vuistregel in het betaald voetbal is dat huisvestingslasten ongeveer 12% zijn van de totale omzet. Bij ons is dat 18%. Het is van cruciaal belang om op dit gebied komend jaar resultaat te scoren, anders is het vrijwel onmogelijk om voor ons als club te blijven investeren in spelers, opleiding, faciliteiten, etcetera, etcetera Dit is nodig om onze sportieve ambities te blijven realiseren. Hierover zijn wij in gesprek met Euroborg NV en de gemeente en deze gesprekken lopen parallel met de plannen wat betreft ons Topsportzorgcentrum.”
Bouw
In 2016, zo keek Nijland verder vooruit, gaat de daadwerkelijk bouw van het Topsportzorgcentrum van start. Performancemanager Gerard Kemkers is hiermee zo’n beetje dag en nacht bezig, zo zei de algemeen directeur van de FC tijdens zijn speech. Het Topsportzorgcentrum is onderdeel van het technische beleidsplan ‘2018: talenten op één’, waarbij vanaf genoemd jaartal minimaal de helft van de eerste selectie dient te bestaan uit eigen opgeleide spelers.
Geen nieuws
Vandaag (maandag – red.) werd Tom Hiariej voor de rest van dit seizoen verhuurd aan SC Cambuur. Meer transfernieuws was er niet. Nijland meldde geen ontwikkelingen rondom eventueel andere selectiespelers van FC Groningen. De club versterkte zich in december al voor deze periode met spits Alexander Sørloth, die tijdens het trainingskamp van afgelopen week in Spanje direct de enige treffer voor zijn rekening nam in een oefenduel met KV Oostende.
Max van den Berg
Tot slot van zijn speech besteedde Nijland aandacht aan de Stichting FC Groningen in de Maatschappij. Voorzitter van deze maatschappelijke tak van de club is Max van den Berg. De huidig Commissaris van de Koning treedt op 31 maart van dit jaar terug uit zijn functie. Nijland bedankte Van den Berg hartelijk voor zijn inspanningen bij de club en als aanjager van het concept van de Energy Valley Topclub. Van den Berg bevestigde dat hij ook na zijn rol als CvdK aan zal blijven als voorzitter van de Stichting FC Groningen in de Maatschappij.

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’