string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Mogelijke scenario’s rondom play-offs.

Woensdag 02 april 2014 om 10:22

Het seizoen 2013/2014 nadert het einde. FC Groningen speelt nog vier wedstrijden in de reguliere competitie en heeft als nummer 8 van de Eredivisie het bereiken van de play-offs om een Europa League-ticket volledig in eigen hand. Vrijdagavond speelt de ploeg van trainer Erwin van de Looi in Zwolle tegen een directe concurrent op de ranglijst, PEC Zwolle.

Dit seizoen worden de play-offs om Europees voetbal gespeeld door de nummers 5 tot en met 8 van de eindrangschikking, normaal gesproken om het ‘laagste’ Europa League-ticket met instroom in de tweede voorronde. Uitzondering hierop is dat de bekerwinnaar, bijvoorbeeld PEC Zwolle, eindigt tussen de derde en achtste plek op de ranglijst. In dat geval doet namelijk ook de nummer 9 van de ranglijst mee.
Bekerfinale
De bekerfinale gaat op zondag 20 april tussen Ajax en PEC Zwolle. Als de ploeg van trainer Ron Jans deze eindstrijd wint, is PEC verzekerd van Europese deelname. Indien Ajax de beker wint én in de reguliere competitie als eerste of tweede eindigt, verdient PEC Zwolle eveneens een Europa League-ticket. Dit deelnamebewijs is echter het ‘laagste’ Europese ticket, met een instroom in de tweede voorronde.
Als PEC Zwolle verliezend finalist wordt en op de ranglijst eindigt tussen de vijfde en achtste plek (en Ajax eerste of tweede wordt), zal de ploeg van Jans alsnog meedoen aan de play-offs omdat de winnaar daarvan een beter ticket verdient met instroom in de derde voorronde van de Europa League.
Tweede winnaar
Uitsluitend in dit specifieke geval zullen de play-offs – naast PEC Zwolle – een tweede winnaar voor een Europees startbewijs opleveren. Mocht PEC Zwolle in bovengenoemd scenario de finale van de play-offs bereiken, dan haalt de andere finalist eveneens Europees voetbal. De uitkomst van de finale van de play-offs bepaalt in dat geval welke club instroomt in de tweede voorronde en wie in de derde voorronde van de Europa League.
Veranderingen
Vanaf het komende Eredivisie-seizoen zal bovenstaande situatie zich niet meer voordoen. De UEFA heeft namelijk besloten dat alleen nog de bekerwinnaars zich voor Europees voetbal kunnen plaatsen via het nationale bekertoernooi. Overigens zullen de Eredivisieplay-offs in 2014/2015 in principe gaan tussen de nummers 4 tot en met 7 van de reguliere ranglijst na 34 speelronden. Alleen als de bekerwinnaar bij de eerste zeven eindigt, doet ook de nummer 8 van de ranglijst mee aan het toetje van de competitie. Een stuk overzichtelijker dus.
Grondig gewijzigd
De hele opzet van de Europa League wordt met ingang van het seizoen 2015/2016 grondig gewijzigd. Hierdoor krijgt Nederland vanaf komende Eredivisieseizoen slechts vijf in plaats van zes Europese startbewijzen te verdelen in de Eredivisie en het KNVB-bekertoernooi. Dit heeft overigens niets te maken met de mindere Europese prestaties van Nederlandse clubs in het huidige seizoen. Nederland bezet op de meerjarige UEFA-clubranglijst een achtste plek en ontbrak sinds de jaren ’90 nog nooit in de top-10. Het lagere aantal Nederlandse deelnemers is het gevolg van het drastisch verminderen van het aantal voorrondewedstrijden in de Europa League.

Speeldata
Halve finale play-offs: woensdag 7 en zaterdag 10 mei
Finale play-offs: donderdag 15 en zondag 18 mei

Tweede voorronde Europa League: donderdag 17 en donderdag 24 juli 
Derde voorronde Europa League: donderdag 31 juli en donderdag 7 augustus

Gerelateerd nieuws.

24 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard