string(9) "claudebot"

Marge nu wel genoeg voor drie punten.

Zondag 14 augustus 2011 om 18:40

FC Groningen heeft in Euroborg met 4-2 gewonnen van ADO Den Haag. Tim Matavz scoorde in de eerste helft een loepzuivere hattrick. Leandro Bacuna maakte vlak na rust 4-0 waarna Lex Immers en Mike van Duinen de eindstand bepaalden.

In de aanloop naar het eerste thuisduel was de concurrentiestrijd binnen de selectie onverminderd groot geweest. Tim Sparv was de twintigste fitte speler die ter beschikking stond van trainer Pieter Huistra. Daags voor de wedstrijd maakte hij bekend dat Matias Jones en Johan Kappelhof deze keer niet bij ‘de achttien’ zouden zitten. In de basisopstelling was er één wijziging ten opzichte van de uitwedstrijd tegen Roda JC. Captain Petter Andersson startte in de basis en Nicklas Pedersen begon daardoor op de bank.
In Euroborg trof Groningen Den Haag dat in de aanloop naar de wedstrijd juist alleen maar spelers kwijtraakte. Wesley Verhoek die eerst getransfereerd leek te worden en vervolgens geblesseerd raakte, Timothy Derijck die vlak voor het weekend de overstap maakte naar PSV en Charlton Vicento die geblesseerd raakte. Bovenstaande omstandigheden zorgden er voor dat de Hagenaars met een zeer jonge ploeg voor een puntje naar Groningen leken te zijn gekomen.
Voor FC Groningen was het zaak de vorm van de eerste helft in Kerkrade op te pikken en dat nu te combineren met doeltreffendheid en bovendien gedurende negentig minuten vol te houden. In de eerste 45 minuten leek topscorer Tim Matavz die insteek uitstekend te vertolken samen met de top-assistgever Dusan Tadic. In de zestiende minuut was het een lange bal van de Serviër op de Sloveen die tussentijds nog werd doorgekopt door een ADO-verdediger en door Matavz onberispelijk werd binnengewerkt: 1-0.
Nog geen vijf minuten later was het voor de tweede keer raak. Deze keer was er een wat kortere combinatie in de ‘zestien meter’ van ADO. Dusan Tadic schoot de bal van links al halfhoog richting tweede paal, waar Matavz keurig achter diezelfde bal was gebleven en vrij simpel de 2-0 kon inschieten. Acht minuten voor de rust was ADO eigenlijk nog amper gevaarlijk geweest, toen Matavz een loepzuivere hattrick voltooide. Een bal die via de lat terugkwam werd door de Sloveen binnengekopt: 3-0. Daarmee is hij na twee speelrondes samen met Miralem Sulejmani gedeeld topscorer van de Eredivisie.
Drie minuten de pauze voerde de FC de score op naar een marge van vier treffers. Deze keer stond Matavz juist aan de basis van een doelpunt en was het rechtshalf Leandro Bacuna die de trekker mocht overhalen: 4-0. Drie minuten later kwam ADO een doelpuntje dichterbij toen Lex Immers onvoldoende werd gehinderd bij het inkoppen van een voorzet van Mike van Duinen. Vijf minuten later had Dusan Tadic de marge kunnen herstellen, maar verzuimde hij van dichtbij de vijfde FC-treffer aan te tekenen.
Zo kon het zijn dat ADO Den Haag in de 58ste minuut zelfs terugkwam tot 4-2. Deze keer was Jens Toornstra de aangever en Mike van Duinen de afmaker aan Haagse zijde. ADO profiteerde vervolgens van een fase dat Groningen heel eventjes begon te hinken op twee gedachten, maar uiteindelijk stelde de FC met invallers Tim Sparv, Nicklas Pedersen en Thomas Enevoldsen binnen de lijnen toch orde op zaken en bleef de score gehandhaafd.
Applaus was er nog voor acties van Lorenzo Burnet (die voor zichzelf een schotkans creëerde met hulp van Matavz en Tadic) en Leandro Bacuna die over de rechterkant middendoor twee verdedigers van Den Haag wandelde en zo via de achterlijn de zestien meter binnenkwam. Datzelfde applaus was er ook voor de gewisselden Danny Holla, aanvoerder Petter Andersson en doelpuntmaker Bacuna. En uiteindelijk rond de klok van twintig over zes toen Groningen drie punten kon beschrijven en opstoomde naar de zesde plek op de ranglijst van de Eredivisie. Volgende halte is Breda, waar Groningen volgende week op bezoek gaat.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Ivens, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Holla (68’ Sparv); Bacuna (89’ Enevoldsen), Andersson (75’ Pedersen), Tadic; Matavz.
Rest bank: Luciano, Johansson, Suk, Van Dijk.
Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Ammi, Leeuwin, Kum, Luksik, Immers, Radosavljevic (46’ Mulders), Toornstra, Höcher (85’ Van Duijn), Van Duinen, De Vogel (67’ Chery).
Rest bank: Zwinkels, Beugelsdijk, Brouwer, Supusepa.
Toeschouwers: 21.455
Scores: 16’ Matavz (Tadic) 1-0, 21’ Matavz (Tadic) 2-0, 37’ Matavz (rebound) 3-0; 48’ Bacuna (Matavz) 4-0, 51’ Immers (Van Duinen) 4-1, 58’ Van Duinen (Toornstra) 4-2.
Scheidsrechter: Van Boekel
Assist-scheidsrechters: Boonman en Ten Hoove
Vierde official: Abbink
Gele kaart: 63’ Ammi (overtreding op Tadic)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus