Landskampioen PSV maatje te groot voor Groningen: 0-3.

Zaterdag 05 maart 2016 om 21:50

PSV heeft net als de beide keren aan het begin van het seizoen gewonnen van bekerhouder FC Groningen. In Euroborg werd het 0-3. Jetro Willems opende de score en bepaalde de ruststand op 0-1. In de tweede helft scoorden Davy Pröpper en Jürgen Locadia. Positief was de rentree van aanvaller Mimoun Mahi bij de thuisclub.

In de basiself van FC Groningen waren zoals verwacht drie wijzingen doorgevoerd in vergelijking met de opstelling van afgelopen zaterdag. Zo stonden Juninho Bacuna, Alexander Sorloth en Bryan Linssen aan de aftrap tegen de koploper. Michael de Leeuw, Danny Hoesen en Albert Rusnak begonnen op de reservebank. Rasmus Lindgren, die vrijdagochtend nog ontbrak op het trainingsveld van Sportpark Corpus den Hoorn, was wel fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen.
Bij PSV waren ook geen verrassingen te bespeuren in de ploeg van trainer Phillip Cocu. Jetro Willems bleek vrijdag op fit hersteld van een blessure en uitgerekend de linksback scoorde al in de zevende minuut met een afstandsschot dat van richting werd veranderd. Vervolgens was het zaak voor de thuisploeg om niet te lang in de teleurstelling van de achterstand te blijven hangen en vast te houden aan de vooraf bepaalde strijdwijze.
FC Groningen was niet echt dreigend tegen de ploeg die de laatste weken als handelsmerk de vrijwel onpasseerbare defensie heeft. Er was één panklare voorzet van Lorenzo Burnet richting de penaltystip, waarbij diverse medespelers te dicht bij het doel stonden en dan was er nog die situatie waarbij Hedwiges Maduro claimde door doelman Jeroen Zoet onderuit te zijn gehaald tegen de achterlijn van het PSV-strafschopgebied. Arbiter Pol van Boekel vond het geen overtreding en gaf een hoekschop.
Op die manier gingen de ploegen met een 0-1 ruststand de kleedkamers in. De tweede helft was vervolgens een kopie van de eerste helft met een vroege goal van de landskampioen. Een voorzet van Jürgen Locadia werd in één keer uit de lucht genomen door Davy Pröpper, die doelman Sergio Padt het nakijken gaf: 0-2.
Met een marge van twee tegen een ploeg die momenteel tot de beste zestien van Europa behoort, moet er haast een wonder gebeuren om nog tot een gunstig resultaat te komen. Bij de thuisploeg werden aan de linkerkant Lorenzo Burnet en Oussama Idrissi afgelost door Kasper Larsen en Mimoun Mahi, die beiden een halfuur speeltijd kregen. Voor Mahi was het zijn rentree na drie maanden blessureleed en de linkeraanvaller liet nog enkele aardige acties zien tijdens zijn invalbeurt.
Bryan Linssen liep in de slotfase tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aan en werd, vooruitlopend op een schorsing in de uitwedstrijd tegen Excelsior, afgelost door Albert Rusnak. Marco van Ginkel schoot nog tegen de paal en Sergio Padt bracht nog eens zeer knap redding op een inzet van dichtbij en een afstandsschot van Bruma. Locadia bepaalde twee minuten voor tijd met een rake afstandsknal de eindstand op 0-3.
Alexander Sørloth kopte in de slotminuut nog eens naast het PSV-doel nadat Hans Hateboer eerder al eens op aangeven van de Noor op doel had geschoten. Het mocht allemaal niet meer baten. FC Groningen verliest voor het eerst sinds vier jaar vier competitieduels op rij, maar blijft desondanks tiende in de Eredivisie met zicht op plek acht, die recht geeft op play-offdeelname. Om in de race te blijven zullen de komende weken wel punten gepakt moeten worden, te beginnen aanstaande zaterdagavond in Rotterdam waar Excelsior de tegenstander is.
Opstelling PSV
Zoet; Arias, Bruma, Moreno, Willems; Pröpper, Guardado, Van Ginkel, Narsingh (79’ Lestienne), De Jong, Locadia.
Rest bank: Pasveer, Isimat-Mirin, Pereiro, Schaars, Brenet, Hendrix.
Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Burnet (61’ Larsen); Bacuna, Tibbling, Maduro; Linssen (76’ Rusnak), Sørloth, Idrissi (61’ Mahi).
Rest bank: Van der Vlag, De Leeuw, Hoesen, Drost.
Toeschouwers: 21.983
Scores: 7’ Willems (Van Ginkel) 0-1; 51’ Pröpper (Locadia) 0-2, 88’ Locadia (Lestienne) 0-3.
Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Siebert, Jansen, Pérez
Gele kaarten: 12’ Lindgren, 73’ Linssen, 74’ Narsingh