string(9) "claudebot"

‘Kwakman leiderschap; Johansson groot loopvermogen’.

Vrijdag 24 juni 2011 om 17:36

FC Groningen presenteerde vrijdagmiddag in de Hattrick’s pub twee nieuwe aanwinsten voor het komende seizoen: Kees Kwakman en Emil Johansson. Algemeen directeur Hans Nijland gaf aan zeer tevreden te zijn met de handtekening onder het contract van beide spelers.

“Emil Johansson is 24 jaar en afkomstig van de Noorse topclub Molde FK waar hij nog in het bezit was van een doorlopende overeenkomst. We zijn woensdag in een hotel nabij het vliegveld in Oslo in onderhandeling gegaan met Molde FK en nadat we overeenstemming hadden bereikt, zijn we er met de speler zelf uitgekomen. Emil was direct heel enthousiast en heeft ons aangegeven verschrikkelijk graag bij FC Groningen te willen voetballen. Hij was blij hier naartoe te komen en dat zijn wij ook.”
Goodwill fee
“Kees Kwakman is voor u wellicht een verrassing. Hij is Volendammer en vorig jaar met het Duitse Augsburg naar de Bundesliga gepromoveerd. Afgelopen woensdag hebben we ook met zijn zaakwaarnemers overeenstemming bereikt voor een twee jarig contract.” FC Groningen betaalt Augsburg een zogenaamde ‘goodwill fee’.
“Een bijzondere en mooie deal met dank aan sponsor Al-Ko uit Roden. Augsburg heeft het Duitse Al-Ko als hoofdsponsor. Net als Al-Ko Roden doen zij aan luchtbehandelingkasten. Al-Ko Roden heeft ons gevraagd of zij de ‘goodwill fee’ mochten betalen. Een prachtige geste wat zeer op prijs wordt gesteld.”
Dieper
Na de uitleg van Nijland ging het woord naar manager technische zaken Henk Veldmate, die iets dieper inging op de voetballende kwaliteiten van de beide spelers. “Laat ik beginnen met Emil Johansson, een speler die we al kennen vanaf 2007. We hebben hem de eerste keer aan het werk gezien zo’n vier jaar geleden in zijn eerste jaar bij Hammarby in Stockholm, in een team waarin ook Petter Andersson speelde. Daarnaast hebben we hem regelmatig zien spelen in Jong Zweden.”
Initiatief
“Wat ons vanaf het begin opviel, was met name de energie die Emil uitstraalt in wedstrijden. Hij is in onze ogen een moderne vleugelverdediger, een echte linksback met voetballende kwaliteiten. In verdedigend opzicht staat hij, zoals wij dat noemen, goed op zijn benen.  Hij is snel, wendbaar, hij beweegt gemakkelijk en zit kort in de duels. Emil maakt als speler een hele gedreven indruk en beschikt over een groot loopvermogen.”
“In de opbouw is hij een speler die heel graag meedoet, zich snel inschakelt. Hij komt veelvuldig op en dat is iets wat we ook gezocht hebben. Hij doseert zijn acties waardoor hij goed de momenten kiest en zijn passing en voorzetten zijn prima. Een speler die dus graag initiatief neemt, een wezenlijke bijdrage wil  en kan leveren aan het team en, waarvan wij denken, dat hij een prima kandidaat voor onze linksbackpositie is.”   
Kees Kwakman
Ook over het aantrekken van Kees Kwakman gaf Veldmate tekst en uitleg. “Toen zo’n twee weken geleden de transfer van Granqvist naar Genua werd afgerond, hadden wij al een lijntje uitstaan naar Kees via zijn zaakwaarnemer Johan Wins.”
“Wij denken dat Kees in het hart van de verdediging een belangrijke rol kan gaan vervullen. Hij is een speler met leidinggevende kwaliteiten, iemand die goed communiceert en de spelers die rondom hem spelen, kan sturen. Hij heeft inmiddels meer dan 200 wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld dus beschikt over veel ervaring. Hij ziet het spelletje ook goed, heeft een goed inzicht.”
Voetballende verdediger
“Wij kennen hem uiteraard van zijn Nederlandse periode van vooral RBC en NAC, maar hebben hem ook het afgelopen seizoen bij FC Augsburg aan het werk gezien. Kees is een voetballende centrale verdediger  met een goede pass in vooral zijn linkerbeen, die ook graag inschuift naar het middenveld om een bijdrage te leveren aan de opbouw en aanval.”
“Daarnaast is hij een uitstekende kopper, verdedigend maar ook aanvallend, die vooral bij spelhervattingen voor gevaar kan zorgen voor het doel van de tegenstander. Samengevat: leiderschap, ervaring, voetballend vermogen. Kortom een speler waar we uitermate tevreden mee zijn, en blij zijn dat we hem voor de komende twee jaar hebben kunnen contracteren.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus