Kans op play-offs alleen nog theoretisch.

Zondag 15 april 2012 om 14:39

Na de vijfde thuisnederlaag van het seizoen, zondagmiddag tegen Roda JC (0-1) is de kans op het bereiken van de play-offs voor FC Groningen alleen nog theoretisch. Robbie Wielaert was na 35 minuten de maker van het enige doelpunt. Het gat met de nummer 9 wordt hierdoor vijf of zes punten met nog vier duels te gaan.

Naast de geschorsten Leandro Bacuna en Johan Kappelhof ontbraken in de 30ste speelronde  ook Luis Pedro da Silva Ferreira en David Texeira in de basis van FC Groningen. In het centrum van de verdediging nam Jonas Ivens de plek in van Johan Kappelhof. Nicklas Pedersen loste de geschorste Leandro Bacuna af. Verder startte Tom Hiariej als rechtsback en begon Luis Pedro van de bank. Daardoor was er plek voor Tim Keurntjes op het middenveld. Suk Hyun-Jun begon voor het eerst in de punt van de aanval, terwijl David Texeira na 24 opeenvolgende  basisplaatsen begon vanaf de bank.
Kleedkamer
Na een zeer afwachtend eerste kwartier van beide kanten, kreeg FC Groningen de eerste kans in de wedstrijd. Een voorzet van Lorenzo Burnet kwam bij Suk Hyun-Jun, maar de Zuid-Koreaan wist het net niet te vinden. Zonder dat Roda JC ook maar enige aanstalten had gemaakt om aan te vallen, kwamen de Limburgers op voorsprong. Een vrije trap van Jimmy Hempte werd door Robbie Wielaert binnengegleden in de 35ste minuut: 0-1.
Vijf minuten later kwam de thuisclub heel goed weg toen Mads Junker de bal via de kluts voor zijn voeten kreeg en maar nipt rechts naar het doel schoot. Zo ging Groningen met een gele kaart voor Tom Hiariej op zak aan de thee en was de achterstand in ieder geval nog te overzien. Net als afgelopen donderdag kwam de FC goed uit de kleedkamer, maar gevaarlijk werd de ploeg van trainer Pieter Huistra zelden.
Spaarzaam
Na een klein uur spelen kwam Koen van de Laak binnen de ploeg in de plaats van Lorenzo Burnet. De wedstrijd werd een stuk onvriendelijker en scheidsrechter Ed Janssen had in totaal liefst zes gele kaarten nodig, maar liet daarnaast ook nog enkele gevaarlijke overtredingen onbestraft. Bij de FC kwam Matias Jones halverwege de tweede helft in de ploeg voor Henk Bos. De Uruguayaan tekende voor een van de spaarzame schoten op doel van het tweede bedrijf.
In de slotfase kwam ook clubtopscorer David Texeira nog in de ploeg. De Uruguayaan die elf wedstrijden op rij niet tot scoren was gekomen, werd door korte zomervakantie – die hij in 2011 had – rust gegund en zag hoe zijn vervanger Suk Hyun-Jun enkele keren in gevaarlijke situaties terecht kwam, maar behalve in de 19de minuut niet echt in stelling werd gebracht. Verder had Suk de pech dat zijn directe tegenstanders zich veel overtredingen mochten veroorloven.
Extra tijd
Vier minuten voor tijd kreeg invaller Jagos Vukovic een schot van Nicklas Pedersen tegen de hand. Arbiter Janssen oordeelde echter dat er sprake was van ‘aangeschoten hands’ en gaf Groningen geen strafschop. In de vier minuten extra tijd kwam in de hatelijke 0-1 tussenstand geen wijziging meer. Komende zondag speelt FC Groningen om half vijf in de Amsterdam ArenA tegen koploper Ajax. De twee daarop volgende thuiswedstrijden tegen De Graafschap en NAC Breda zullen een nare nasmaak aan het seizoen moeten voorkomen.

Luciano; Hiariej (85’ Texeira), Ivens, Sparv, Burnet (58’ Van de Laak); Andersson, Hiariej; Bos (68’ Jones), Pedersen, Tadic; Suk.
Rest bank: Van Loo, Batbay, Luis Pedro, Ben-Moussa.