string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Jeltema: ‘In de voorhoede van de club’.

Dinsdag 10 juni 2014 om 17:09

Peter Jeltema werd dinsdagmiddag gepresenteerd in de Noordlease Business Corner in Euroborg. De nieuwe manager technische zaken begon in 1998 ‘in de achterhoede’ als jeugdtrainer en gaat na veertien jaar ‘op het middenveld’ nu ‘in de voorhoede’ van FC Groningen zijn rol spelen.

“Soms komt er iets op je pad en moet je er iets van vinden,” begon Jeltema zijn speech. “In de context van het betaald voetbal gebeurde mij dat voor het eerst in 1998. Het was het moment dat ik gevraagd werd om als jeugdtrainer bij FC Groningen te komen bij het toenmalige D1-team. Twee jaar later, in 2000, kreeg dat een vervolg toen ik werd benoemd in de functie van hoofd jeugdopleiding. Nu – veertien jaar later – doet zich een soortgelijke situatie voor: de vraag van de club of ik de rol van manager technische zaken zou willen inkleuren. “
“Als jeugdtrainer van FC Groningen ben je vooral bezig met je eigen team en de stafleden daarom heen en beweeg je je dus spreekwoordelijk in de achterhoede binnen een club. Als hoofd jeugdopleiding bespeel je meer het middenveld en ben je eindverantwoordelijke van een tak, die we door de jaren heen in organisatie, beleid en rendement hebben kunnen laten groeien.”
“Als technisch manager zal ik straks in de voorhoede van de club en het betaalde voetbal staan. Ik ben – net als in die andere genoemde functies – ook nu weer nieuwsgierig wat het met mij zal gaan doen. Hoe ik mij in die functie beweeg, waar ik tegenaan zal lopen en hoe ik daar vervolgens weer op zal reageren. Dat heet ‘buiten  je comfortzone treden’, en dat is voor mij dé manier om me te ontwikkelen.”
“De laatste jaren heb ik steeds een zelfde groep van mensen om mij heen gehad, die het voor mij mogelijk maakte te groeien in mijn ontwikkeling. Een belangrijke pijler binnen de club: ‘eigen mensen’ . Het voelt goed dat ik nu de kans krijg een vervolgstap te kunnen maken binnen FC Groningen. Daar spreekt waardering en vertrouwen uit. Aan mij om dat waar te maken.”
“In het beleidsplan van de club staat onder de afdeling technische zaken beschreven dat er richting het eerste elftal met name aandacht en ruimte dient te zijn voor de ontwikkeling en doorstroming van jonge talentvolle spelers uit de eigen jeugdopleiding. Wij streven in Euroborg naar een succesvol elftal met een regionale tint, dat herkenbaar voetbal speelt, passend bij het publiek en het karakter van FC Groningen.”
“Voor een succesvolle weg hier naar toe zijn drie componenten binnen de club van groot belang: het eerste elftal, de jeugdopleiding en de scouting. Dit vraagt op haar beurt weer drie belangrijke kernpunten: nauwe afstemming, samenwerking en verbinding. En dit zijn nou net dé aspecten waarvan de club en ik denken, dat mijn kracht op deze terreinen ligt en die ook als zodanig in het functieprofiel van de nieuwe technisch manager als belangrijk werden benoemd.”
“Officieel start ik op 1 september in mijn nieuwe functie. Het mag echter duidelijk zijn dat juist in deze maanden, waarin zeker richting het eerste elftal de selectie moet worden gevormd, ik al zeer nadrukkelijk ga meedraaien met mijn zeer ervaren collega’s – algemeen directeur Hans Nijland, huidig technisch manager Henk Veldmate en hoofdtrainer Erwin van de Looi – om mij nader te oriënteren in het betaalde voetbal. Die achtergrond heb ik niet op mijn CV staan, dat is een gegeven. Maar zowel de club als ikzelf zijn er van overtuigd dat dit zeker geen gebrek hoeft te zijn.”
“In de profielschets is duidelijk gesteld dat de nieuwe technisch manager nauw dient te gaan samenwerken met Henk Veldmate. De directeur sprak zelfs over een ‘ijzersterk duo’, dat gevormd zou moeten worden. En juist Henk Veldmate heeft de afgelopen zestien jaar bewezen een uitstekende voetbalvisie en goede kijk op voetballers te hebben. Daarnaast beschikt hij over veel kennis en knowhow, waarop ik een beroep kan doen en heeft hij een uitgebreid en gedegen nationaal en internationaal netwerk binnen de voetballerij. De club en ik denken dat wij de tandem kunnen gaan vormen, zoals we die voor ogen hebben. We werken immers al jaren nauw en goed samen. “
“Daarbij komt dat ook het technisch platform overeind zal blijven. Dit orgaan is een jaar geleden door de club in het leven geroepen met als doel een nog bredere basis te leggen onder de belangrijkste voetbaltechnische beslissingen, die genomen moeten worden. Een krachtig orgaan, met veel kennis en kunde, dat bereid is elkaar te helpen en te versterken. Dat ik hieraan leiding mag gaan geven, is een geweldige uitdaging, die heel veel nieuwe energie geeft.”
“Ik durf best te stellen dat ik in mijn nieuwe rol tegen zaken zal gaan aanlopen, die ik niet had verwacht of had zien aankomen. Maar andersom kan ik mensen wellicht ook gaan verrassen. Alle afwegingen en beslissingen die ik als manager technische zaken van FC Groningen zal gaan nemen, neem ik oprecht, met mijn gezonde verstand, na inbreng van mijn zeer gewaardeerde collega’s en te allen tijde in het belang van de club. Ik dank u hartelijk voor uw aandacht en verheug me erop in de toekomst in mijn nieuwe rol met u te gaan samenwerken.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’