Invaller Hoesen weer eens goud waard bij zege op ADO.

Zondag 29 november 2015 om 16:41

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-1 gewonnen van ADO Den Haag. De thuisploeg kwam terug van een 1-0 achterstand bij rust. Vlak na de pauze maakte Den Haag een eigen doelpunt. In de laatste seconde van de wedstrijd zorgde Danny Hoesen voor de drie punten. Door de zege klimt Groningen naar plek zes van de ranglijst.

In Euroborg startte FC Groningen in de veertiende speelronde van de Eredivisie als nummer 8 van de ranglijst en in de ploeg van trainer Erwin van de Looi stonden diverse verse spelers aan de aftrap in vergelijking met afgelopen donderdag in Marseille. Zo was er plek voor Lorenzo Burnet, Jesper Drost, Simon Tibbling en Michael de Leeuw in de basiself en begonnen Kasper Larsen, Danny Hoesen, Bryan Linssen en Abel Tamata vanaf de bank. Bij ADO Den Haag keerde Edouard Duplan terug van een schorsing.
In het eerste kwartier van de eerste helft legde FC Groningen veel energie in de wedstrijd en was totaal niet duidelijk welke van de twee ploegen nu de extra midweekse wedstrijd in de benen had. De eerste mogelijkheden waren ook voor de thuisclub. Hans Hateboer kreeg een kopkans en Simon Tibbling probeerde het eens van afstand. Net iets over de helft van het eerste bedrijf gaf aanvoerder Aaron Meijers een voorzet van de linkerkant en kon Duplan binnen koppen: 0-1.
Het restant van de eerste helft leek de thuisploeg wat van slag en was ADO schijnbaar tevreden met een marge van één bij het ingaan van de rust. Doelman Martin Hansen zorgde nog voor de meest spraakmakende acties. De goalie liet zich eerst twee minuten behandelen aan zijn voet en later nog eens een minuutje na een ogenschijnlijk onschuldige botsing met Michael de Leeuw, die scoorde maar zich in buitenspelpositie bevond.
Bij Den Haag werd in de pauze al tweemaal gewisseld. Gianni Zuiverloon en Ruben Schaken werden afgelost door Tom Beugelsdijk en Ludcinio Marengo. Binnen vier minuten had de eerstgenoemde invaller de bal al in het mandje liggen. Maar helaas voor de ADO-verdediger wel achter zijn eigen doelman. Een voorzet van Lorenzo Burnet rolde namelijk via Kevin Jansen en het been van Beugelsdijk achter de eigen Deense doelman Hansen.
Met de 1-1 tussenstand bleek de ‘gelijke spelen’-koning Den Haag nog steeds zeer tevreden dus zorgde de uitploeg ervoor dat het tempo totaal uit de wedstrijd gehaald werd. Arbiter Dennis Higler deed er nog een schepje bovenop door zeer vaak het spel stil te leggen, maar had wellicht voorzien wat er in het laatste halfuur nog zou gebeuren. Daarin had de scheidsrechter namelijk nog liefst acht gele kaarten nodig om de zaak in goede banen te leiden.
Het venijn zat ‘m deze keer weer in de staart. Mike Havenaar had aan de kant van de gasten de beste mogelijkheid gehad op een nieuwe voorsprong, maar kopte naast. Bij FC Groningen zorgden invallers Danny Hoesen, Bryan Linssen en Kasper Larsen telkens voor nieuwe impulsen en zo werd het slotoffensief steeds verder opgevoerd. Bij het ingaan van het door de bezoekende supporters bezongen ‘Haags kwartiertje’ was het juist de thuisploeg die als enige nog aanspraak mocht maken op méér dan één punt.
De vertragende en ‘langzaam aan’-acties van de ADO waren zoals gebruikelijk niet van de lucht, maar uiteindelijk beten de Hagenaars in hun eigen staart. Nota bene in de vier minuten extra tijd van de tweede helft kreeg doelman Hansen geel voor tijdrekken en telde Higler er nog maar een minuutje bij op. En daarin ging Timothy Derijck in de fout door Simon Tibbling te vloeren op een aantrekkelijke plek voor een vrije trap.
Die buitenkans werd genomen door Albert Rusnak. Die legde de bal bij de tweede paal neer waar Michael de Leeuw de bal op onnavolgbare wijze terug voor het doel wist te krijgen. En op zijn beurt stond Danny Hoesen daar weer klaar om de bal in het doel te werken: 2-1. In de absolute slotfase van de wedstrijd zorgde FC Groningen op die manier voor de zesde thuiszege op rij en is de ploeg nu ook zes competitieduels ongeslagen. Een prachtig gegeven met de wedstrijd van komende zondag tegen Roda JC Kerkrade in het vooruitzicht.

Padt; Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Burnet; Maduro (81’ Larsen), Drost (62’ Hoesen), Tibbling; Antonia (70’ Linssen), De Leeuw (c), Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Tamata, Payne, Bacuna.
Opstelling ADO Den Haag
Hansen, Malone, Wormgoor, Zuiverloon (46’ Beugelsdijk), Meijers (c); Jansen (77’ Alberg), Derijck, Bakker; Schaken (46’ Marengo), Havenaar, Duplan.
Rest bank: Zwinkels, Kristensen, Korte, Ebuehi.
Toeschouwers: 19.480
Scores: 24’ Duplan (Meijers) 0-1; 49’ Beugelsdijk (eigen doel) 1-1, 95’ Hoesen (De Leeuw) 2-1.
Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Balder, Sanders, Berben
Gele kaarten: 64’ Maduro, 66’ Rusnak, 74’ Reijnen, 75’ Jansen,  80’ Kappelhof, 87’ Meijers, 92’ Hansen, 95’ Derijck.