string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Huistra wil vooral duidelijkheid bieden.

Maandag 02 augustus 2010 om 16:12

Op de persdag deed coach Pieter Huistra onder meer uit de doeken hoe hij komend seizoen wil benaderen met FC Groningen en hoe de ploeg de play-offs wil gaan halen.

Huistra begon zijn deel van de persconferentie met het doornemen van de vertrokken en nieuwe spelers bij de FC en ging vervolgens in op de afgelopen vijf weken waarin hij zich met de ploeg voorbereidde op de competitie, die komende zondag van start gaat met de thuiswedstrijd tegen Ajax. “We hebben vrijwel de hele voorbereiding met een voltallige bezetting kunnen werken. Behalve de spelers die er iets langer uit zijn door blessures, is iedereen fit en fris. Tussen fit zijn en niet geblesseerd raken, ligt altijd een spanningsveld. Een van de doelen vooraf is een fitte en frisse groep te hebben en te houden.”
Stempel drukken
“Velen zullen de afgelopen weken de resultaten van onze oefenwedstrijden hebben gezien. Zelf ben ik nog niet zo met winst, verlies op gelijkspel bezig geweest. Voor ons is het belangrijker dat het proces, het voetballen gestalte krijgt. Wij willen dat er straks voor spelers en staf en supporters, sponsors en medewerkers duidelijkheid is. Uit de voorbereiding willen we de wedstrijd tegen Benfica leidend maken. Daarin scoorden we drie keer en waren de tegendoelpunten verbeterpunten. Maar deze wedstrijd moet spelers vooral zelfvertrouwen geven.”
“We moeten niet bang zijn voor de gevestigde orde. Met durf en inzet spelen. In een duidelijk herkenbare stijl. Dat doen we in het 1-4-2-3-1-systeem. Maar het is niet het belangrijkste in welk systeem je speelt. Ook dan kun je er nog een hele verdedigende of aanvallende speelwijze aan hangen. Wat wij willen is – met name in thuiswedstrijden – onze stempel drukken en hier in Euroborg ons eigen spel spelen.”
Hoge doelen
“Als we de bal niet hebben, willen we al op de helft van de tegenstander de bal veroveren. U mag rustig met pen en papier op de tribune zitten om dit bij te houden. Dat doen wij als technische staf zelf namelijk ook. Daarnaast willen we kansen creëren en scoren en aantrekkelijk voetbal spelen. Dat begrip is ook voor iedereen weer verschillen. Om te laten zien wat wij daaronder verstaan, moeten we een goed ingespeeld team hebben waarin iedereen weet wat er moet gebeuren. Daarvoor is tijd, afstemming en vertrouwen nodig. We zullen niet gauw van ons idee afstappen.”
“In balbezit richten we ons met het positiespelen op voorbeelden uit het buitenland. We doen inspiratie op uit de manier waarop Bayern München, Spanje en FC Barcelona spelen. Het niveau bij die teams is een vrij hoog doel, maar is wel een voorbeeld van de intentie en de bedoeling van de manier waarop we graag willen voetballen. Ook daarin is het creëren van kansen belangrijk. Het moet in ieder geval pro-actief voetbal worden.”
Clublied
“De komende tijd willen we hard trainen en duidelijk trainen en aan onze insteek vasthouden. Komende zondag hebben we de eerste kans om te laten zien dat we er klaar voor zijn. Ons hoofddoel is het halen van de play-offs en het publiek een aansprekende speelstijl bieden, waarvoor de mensen naar het stadion komen. Het moet voor iedereen duidelijk zichtbaar worden wat de bedoeling is. Het is een wat ideëel doel, maar wij vinden dat we wat neer moeten durven te zetten. Er is nog genoeg werk aan de winkel en we hebben veel vertrouwen in het seizoen. We zullen het zien aan het einde van het seizoen,” besloot Huistra zijn eerste optreden op de persdag van FC Groningen, vrij naar de slotregel uit het refrein van het clublied ‘Laat ons weer eens juichen!’

Gerelateerd nieuws.

4 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard