string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Huistra: ‘Uit net zo spelen als thuis’.

Dinsdag 02 augustus 2011 om 18:35

Trainer Pieter Huistra lichtte de doelstellingen op het sportieve vlak verder toe in zijn speech op de jaarlijkse persdag. ‘We moeten een klimaat creëren om optimaal te presteren, willen de fitste ploeg van de Eredivisie worden en het verschil tussen uit- en thuisduels reduceren.”

De hoofdtrainer van FC Groningen blikte allereerst nog eens terug op zijn eerste jaar bij de club in die functie: “Als we kritisch terugkijken op het afgelopen seizoen dan zien we redelijk wisselvallige resultaten. In thuiswedstrijden werden veel punten gepakt en in uitwedstrijden is ruimte voor verbetering. Na de winterstop hebben we het moeilijk gehad, maar vervolgens hebben we de rug gerecht. Uiteindelijk is het spijtig dat we twee keer net mis grepen, maar dat hoort ook bij voetbal. Als je kijkt wat er overblijft, is dat een tevreden gevoel. We hebben keihard gewerkt, zijn beter geworden. Ook speelden we de laatste dertien wedstrijden voor een uitverkocht stadion en dat is ook een goede graadmeter.”
Samenwerking
“De club leeft en dat merk je aan diverse initiatieven. De samenwerking met Energy Valley is daarvan een voorbeeld. De topsportclubs in de stad werken met elkaar samen. Op bestuurlijk vlak en qua sponsoring. De trainers deelden al langer hun kennis. Ook met Bewegingswetenschappen van de RuG en de Hanzehogeschool willen we de samenwerking verder aanwakkeren. Er ligt namelijk een hele hoop ‘know how’ en we zouden gek zijn om daar geen gebruik van te maken.”
“Na afgelopen seizoen heeft de selectie enkele personele wisselingen ondergaan, zoals het vertrek van bijvoorbeeld Andreas Granqvist en Fredrik Stenman en onlangs nog Leonard Nienhuis, die aan BV Veendam is verhuurd. Er zijn ook weer nieuwe spelers aangetrokken en bovendien heeft Virgil van Dijk de stap gemaakt van de Beloften naar de eerste selectie. We hebben in de breedte een mooie stap kunnen zetten. Er is ook een aardige concurrentie. Dat hebben we in de voorbereiding al kunnen zien. Hopelijk blijft die concurrentie zo lang mogelijk intact en kunnen de spelers elkaar tot grote hoogte stuwen.”
Doelstellingen
Voor het komende seizoen heeft Huistra op drie vlakken doelstellingen geformuleerd met zijn staf. “In de eerste plaats gaat het om het creëren van een klimaat waarin optimaal gepresteerd kan worden. Voorbeelden daarvan zijn het vergroten van het aantal uren van onze fysiektrainer Jan Arend Vredeveld, het beschikken over twee full-time fysiotherapeuten en een full-time masseur. Daardoor kunnen we specifieker aan de slag. Ook het rendement bij de B-kern willen we omhoog brengen. We werkten tot en met afgelopen seizoen met een zelfstandige groep van 16 tot 18 spelers en hebben nu een groep van negen spelers die veel dichterbij de A-selectie is komen te staan. Alle spelers hebben de voorbereiding volledig meegedraaid en ook trainer Dick Lukkien is nu volwaardig lid van de trainersstaf.”
“We zullen de trainingen ten dele anders in gaan vullen dan afgelopen seizoen. Als er twee trainingen op ons schema staan, kan het zijn dat er ’s middags een andere groep spelers op het veld staat dan ’s morgens of dat een deel van de groep krachttraining volgt en niet op het veld staat. Wij zullen daarover scherp moeten communiceren via onze website, want er zijn veel trouwe volgers van de veldtrainingen. Op die manier hopen we dat het voor iedereen helder is.”
Verschil uit en thuis
“De tweede doelstelling is de fitste ploeg te worden van de Eredivisie. Er zijn coaches en clubs die dat aan de grote klok hangen, maar wij willen daar vooral binnenskamers hard aan werken met elkaar. Door veel te monitoren en te testen. Spelers moeten fit zijn voor 90 minuten en het hele seizoen maximaal kunnen presteren. Daar ligt voor iedereen een grote maar mooie uitdaging. Dit willen we onder meer bereiken door meer trainen met hartslagmeters, gericht trainen en het herstel in de gaten houden. En spelers die ‘in het rood’ gaan eruit te halen. Het voorkomen van blessures is belangrijk. Een op het oog kleine blessure kan een speler zomaar drie tot vier weken buitenspel zetten en werpt een speler vaak ver terug.”
“Het laatste hoofdpunt in de doelstellingen is het verschil in de prestaties tussen uit- en thuiswedstrijden reduceren. Hetzelfde spelen ongeacht het stadion is vooral een mentale doelstelling. Het gevoel van spelen voor eigen publiek en familie op de tribunes in een positieve sfeer is bekend. Nu is het zaak ook in een iets meer vijandelijke omgeving, ongeacht de tegenstander, het veld, de kwaliteiten van de scheidsrechter en het weer te presteren.”
Vol goede moed
“Als we bovenstaande zaken kunnen bereiken, ben ik er niet bang voor achter de sportieve doelstelling te staan die Hans Nijland zojuist heeft verkondigd. Zonder arrogant te worden gaan we voor dat Europese doel. Daarbij hoop ik dat we de huidige selectie bij elkaar kunnen houden. Want we beschikken over een goede en bereidwillige groep met veel potentie. Zaterdag gaan we in Kerkrade vol goede moed aan deze klus beginnen!”
Tot slot maakte Huistra nog een verwijzing naar vorig jaar, toen in een reportage over de persdag een ‘wegdommelende’ Dusan Tadic in beeld was gebracht. “Dusan, ben je nog wakker,” vroeg Huistra. Na het bevestigende antwoord van de Serviër concludeerde Huistra dat hij zijn speech dit jaar ‘kort en krachtig’ had gehouden. In de vragenronde gaf hij nog aan op minimaal evenveel doelpunten te hopen als afgelopen jaar en mogelijke winst te zien in het reduceren van het aantal tegentreffers.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’