string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Hugo vertrekt na achttien jaar FC Groningen.

Donderdag 16 april 2015 om 18:19

Hugo Alves Velame vertrekt na dit seizoen bij FC Groningen. De 40-jarige Braziliaan was in verschillende functies in totaal achttien jaar verbonden aan de Trots van het Noorden. “Ik vertrek bij de club, maar ik ga niet weg,” probeert Hugo zijn gevoel te verwoorden.

Hugo Alves Velame speelde tussen 1997 en 2005 maar liefst 248 officiële wedstrijden voor FC Groningen. De creatieve Braziliaanse spelmaker scoorde daarin 38 keer. In tegenstelling tot veel Zuid-Amerikanen, die na hun actieve loopbaan terugkeren naar hun geboortegrond, startte Hugo vrijwel direct daarna zijn trainerscarrière in Groningen. Hij is inmiddels in het bezit van het TC1-diploma.
Zelfstandig
In het seizoen 2006/2007 begon Hugo als assistent-trainer bij de Beloften en FC Groningen B1. Een jaar later kreeg hij voor het eerst zelfstandig de leiding over een jeugdteam en was hij zeven jaar lang de trainer van het D1-team van FC Groningen. Hugo is dit seizoen bezig aan zijn tweede seizoen als trainer/coach van FC Groningen C1. In al die jaren was hij naast zelfstandig trainer/coach van een jeugdteam tevens assistent-trainer bij wisselend FC Groningen A1 en B1.
Herstructurering
FC Groningen heeft eind november 2014 aangekondigd dat de club vanaf het nieuwe seizoen de opleiding gaat herstructureren. Dit betekent dat er vanaf het seizoen 2015/2016 geen zelfstandig B2- en C2-jeugdteam meer zal actief zijn en dat er aan de bovenkant van de opleiding een volwaardig Beloftenteam zal komen. Deze herstructurering zorgt ook voor een nieuwe stafindeling binnen de jeugdopleiding.
Voorstel
Daarbij heeft FC Groningen aan Hugo het voorstel gedaan trainer/coach te worden van het D1-team. De Braziliaan heeft van dit aanbod afgezien. “Het streelt mij dat de club met mij verder wil, maar mijn ambities gaan richting de oudere leeftijdscategorie,” licht Hugo het besluit te vertrekken toe. “Ik snap de keuzes en afwegingen van de club, maar dit aanbod strookt niet met mijn persoonlijke ambitie. Daarom is het voor mij beter eens in een andere omgeving te gaan kijken en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.”
Hugo erkent dat zijn afscheid hem niet makkelijk zal vallen. “Ik vertrek weliswaar bij de club, maar ik ga niet weg. Zo voelt het een beetje. Ik trek de deur niet letterlijk achter mij dicht. Voor mijn gevoel keer ik hier ooit weer eens terug. Ik vertrek bij FC Groningen met een gevoel van dankbaarheid.”
Gastheer
Vanwege zijn aanstaande vertrek als jeugdtrainer zal Hugo vanaf volgend seizoen ook niet langer gastheer zijn in Euroborg op de wedstrijddagen van het eerste elftal. Naast zijn representatieve inspanningen voor de commerciële afdeling op een wedstrijddag, was Hugo ook vertrouwenspersoon voor Spaanstalige spelers binnen de selectie van FC Groningen. Zo onderhoudt en onderhield hij persoonlijk contact met spelers als Luciano da Silva, Bruno Silva, Luis Suárez, David Texeira, Matias Jones, Stefano Magnasco en Eric Botteghin.
Verdiensten
Manager technische zaken Peter Jeltema laat weten de beslissing van Hugo om te vertrekken bij FC Groningen te respecteren. “Hugo gaat op zoek naar een nieuw avontuur en daar wensen wij hem het allerbeste bij. Hij is jarenlang een zeer trouwe en loyale werknemer geweest en hij heeft vele verdiensten voor de club gehad. Hugo blijft ook in de toekomst altijd van harte welkom bij FC Groningen in Euroborg.”

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard