Hoop op stunt spat op paal uiteen.

Zondag 01 september 2013 om 14:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ajax. In de laatste minuut van de extra tijd schoot Filip Kostic op de paal. In de eerste helft had Lasse Schöne de gasten op voorsprong gezet. Invaller Género Zeefuik zorgde voor de gelijkmaker.

In een uitverkocht Euroborg speelde FC Groningen in de vijfde speelronde van de Eredivisie tegen een ploeg die eveneens zeven punten verzamelde uit de eerste vier wedstrijden, regerend landskampioen Ajax. Bij de FC waren Michael de Leeuw (blessure), Krisztian Adorjan en Timo Letschert (beiden geschorst) niet inzetbaar. Aan de kant van Ajax ontbraken oud-FC’er Daley Blind en Siem de Jong (beiden geblesseerd) en routiniers Christian Eriksen en Tobias Alderweireld (beide getransfereerd).
Geduldig
Bij de FC startte Nick van der Velden opnieuw in de punt van de aanval. Maikel Kieftenbeld maakte zijn opwachting op het middenveld en Stefano Magnasco startte op de rechtsbackpositie, terwijl Johan Kappelhof opschoof naar het centrum van de verdediging. Op de bank was Género Zeefuik weer beschikbaar. Tom Hiariej en Hilal Ben Moussa maakten voor het eerst dit seizoen hun opwachting bij ‘de achttien’. Verdediger Hans Hateboer, amateurspeler van de Beloften, zat zelfs voor het eerst ooit in de wedstrijdselectie van het eerste elftal.
Filip Kostic opende het vuren voor de thuisclub, maar wist het doelman Kenneth Vermeer nog niet moeilijk genoeg te maken. De Amsterdammers die rustig achterin rondspelen, proberen de thuisclub uit de tent te lokken. Maar Groningen laat zich door de Amsterdammers in de eerste helft niet uit de tent lokken. Nota bene het enige schot op doel van de gasten wordt in de achttiende minuut door Lasse Schöne langs doelman Bizot geschoten: 0-1. De eerste 45 minuten kabbelen voort.
Actie
De ruim 21.000 FC-fans hoeven zich echter geen zorgen te maken. Halverwege de pauze komt Género Zeefuik warmlopen in wedstrijdtenue en hij mag Andraz Kirm aflossen. De spits scoorde als invaller in Deventer en maakte de openingsgoal bij de Beloften in Helmond, voordat hij met een enkelblessure enkele dagen rustig aan moest doen. Zeefuik begon sterk aan de tweede helft, al hadden zijn ploeggenoten in eerste instantie nog wat moeite hem als aanspeelpunt te vinden.
Een kopbal van Eric Botteghin na een corner is de eerste grote kans voor Groningen. De bal wordt voor de lijn gekeerd. Groningen bijt in de tweede helft meer van zich af en Ajax wordt in de tegenaanval soms ook nog gevaarlijk. Met nog ruim twintig minuten op de klok worden de aanvallende aspiraties van de FC nog duidelijker als Richairo Zivkovic invalt en Rasmus Lindgren vervangt. Zeven minuten later ligt de bal in het Amsterdamse netje. Doelman Vermeer verzuimt bij een hoekschop de kopbal van Botteghin klemvast te pakken en de vrij liggende bal wordt door Zeefuik over de lijn gewerkt: 1-1.
Winstpunt
In het laatste kwartier raken de gemoederen dan toch nog verhit. De uitploeg baalt van de tegengoal en Groningen ruikt dat er een stunt in zit. Vier gele kaarten, gelijk verdeeld over beide ploegen waren hiervan enkele van de gevolgen. Zo krijgt de wedstrijd een zeer vermakelijk slotkwartier. De winnende goal had aan beide kanten kunnen vallen. Essent Man of the Match Marco Bizot moest nog een aantal keren handelend optreden en aan de overzijde van het veld had Ajax in de derde minuut alle geluk van de wereld dat een inzet van Kostic op de buitenkant van de rechterpaal landde.
Een geweldig uitgespeelde aanval, opgezet door Nick van der Velden en via een prachtige voorzet van invaller Richairo Zivkovic mondde uit in een gedrukt schot, ineens uit de lucht genomen, dat zogezegd op de paal uiteen spatte. Daarmee spatte ook de hoop op een ultieme stunt uit elkaar. Een punt halen tegen een deelnemer aan Europees voetbal was in 2013 nog niet gelukt. Scoren tegen Ajax lukte het gehele vorige seizoen niet. Allemaal winstpunten. Na het vrije interlandweekeinde speelt FC Groningen op 15 september de noordelijke derby tegen SC Heerenveen. Het duel in Friesland begint dan om 14.30 uur.

Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Kieftenbeld, Lindgren (69’ Zivkovic), Chery (85’ Hiariej); Kirm (46’ Zeefuik), Van der Velden, Kostic.
Rest bank: Luciano, Ekong, Hateboer, Ben Moussa.